Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Seksualundervisning i asylmottak

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Seksualundervisning i asylmottak"— Utskrift av presentasjonen:

1 Seksualundervisning i asylmottak
Presentasjon av foredragsholder.

2 Tema Introduksjon Relasjoner, samliv og følelser Kropp og kjønn
Seksuell helse Svangerskap, fødsel og abort Prevensjon Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) Hiv Mer informasjon… Bemerk! Benytt de foiler og tema som er aktuelle for din gruppe.

3 Familien Storfamilien Foreldre og barn Par uten barn Bo alene
I Norge er det vanlig å velge partner selv. Spør gruppa om hva deres oppfatning av familiebegrepet innebærer? Hvordan organisere familieliv? Vis til hvilket mangfold som finnes i Norge, nevn eksempler på familier. Må man være gift for å ha sex? Sterkt vern av minoriteter. Hvert år blir det født ca barn i Norge. Kvinner i Norge får gjennomsnittlig nesten to barn hver. Tre av fire barn bor sammen med begge foreldrene sine. Den siste fjerdedelen bor enten bare sammen med én av foreldrene, eller sammen med én av foreldrene og dennes nye partner. Les gjerne kapitellet «Familien i Norge» i boken Ny i Norge som forberedelse. Familien er en viktig ramme rundt menneskenes liv i det norske samfunnet som ellers i verden. Men hva som er en vanlig familie avhenger av hvem man spør, og sammenhengen det er snakk om. Moderne familieliv er kjennetegnet ved mange variasjoner i samlivsformer. Det har blitt flere valgmuligheter og aksept for at folk ønsker å velge utradisjonelt, samtidig er det klart flest som velger mer tradisjonelle samlivsformer. Omtrent 40 % av husholdningene i Norge er enslige personer, resten er par eller familier i én eller annen form. Tallene ved samboere uten barn kan være misvisende da dette ofte ikke registreres.

4 Taushetsplikt Alt helsepersonell har taushetsplikt og du kan spørre om hva du vil. Tolker har også taushetsplikt. Alle som jobber i helsevesenet, har taushetsplikt. Det betyr at de ikke kan gi opplysninger om pasienten til noen uten at pasienten selv godkjenner det.

5 Alle har rett til god undervisning om samliv og seksualitet
Seksualundervisning i den norske skolen Undervisningen blir gjennomført av lærere, helsesøster eller innhentede ressurspersoner. Fokus: retten til å bestemme over egen kropp og egne grenser! Spesielt for foreldre. Skap en trygg bro slik at de føler seg komfortabel med å sende sine barn på skole til slik undervisning.

6 Relasjoner, samliv og følelser
Adferd Identitet Tiltrekning Det er bare DU som bestemmer over din egen kropp! Sett dine egne grenser - Respekter andres grenser Ulike inngangsporter til samliv; Å forelske seg, bli kjærester, samboerskap, ekteskap? Arrangerte ekteskap? Ikke alle ønsker å leve i livslange forhold, og enhver kan selv bestemme dette. De fleste i Norge velger selv partner, uten at det bestemmes av andre. I Norge baserer forhold seg som oftest på følelser/forelskelse (vs. arrangerte ekteskap). Tvangsekteskap er forbudt. Likestilling: I et forhold har ingen part rett til å bestemme over den andre. Hvem forelsker man seg i? En fra samme land? En fra samme kultur? En fra samme religion? En av samme kjønn? Mange forelsker seg i og/eller innleder forhold til noen med samme bakgrunn som en selv, men ikke alle. De fleste forelsker seg i/tiltrekkes av og/eller innleder forhold til noen av motsatt kjønn (heterofile), men mange forelsker seg i/tiltrekkes av personer av samme kjønn (homofile, lesbiske, skeive). Det kan også variere hvilket kjønn den personen man forelsker seg i/tiltrekkes av har (bifile). I Norge har heterofile og skeive like rettigheter. Mange homofile/lesbiske gifter seg og har barn. Felles ekteskapslov, lesbiske har samme rett til assistert befruktning som heterofile par, lhbt-personer har særlig diskrimineringsvern. Se nettressurs for utdypning.

7 Kropp og kjønn Kjenn din kropp Hva er kjønnsidentitet?
Hva definerer kroppslig kjønn? Navn på deler av kroppen Kjønnsidentitet: - Hvilket kjønn man oppfatter seg selv som, uavhengig av hvilket kjønn man fikk tildelt ved fødsel. Ikke alle identifiserer seg med det kjønnet de ble tildelt ved fødsel. Hva definerer kroppslig kjønn? Få med gruppa på refleksjoner rundt hva som gjør at en kropp betegnes som kvinnekropp/mannekropp?

8 Seksuell helse Hvordan er det å snakke om sex/er sex noe man snakker om? Hvorfor har mennesker sex? Sex skal være frivillig. Sex skal være en positiv opplevelse. Ta utgangspunkt i hvor gruppa er – hvordan er det å snakke om sex? Hvorfor har mennesker sex? For å tilfredsstille lyst/behov For å lage barn Sex skal være frivillig: Alle har rett til å bestemme selv hvem man ønsker å ha sex med og når dette skal skje (samtykke). Å tvinge noen til å ha sex er det samme som voldtekt. Dette er forbudt i Norge, også innenfor ekteskap eller kjæresterelasjon. Å ha sex med barn under 16 år er også forbudt. Sex skal være en positiv opplevelse: Viktig å kjenne sin egen kropp og egne behov, ønsker og grenser. Viktig å snakke med den man har sex med. Dette er kun et utdrag av de seksuelle rettighetene. Flere rettigheter og mer informasjon finnes på:

9 DU bestemmer over seksualiteten din
Du har rett til å si JA når du ønsker det. Til den DU ønsker. Du har rett til å si NEI! Ingen har lov å tvinge deg til sex! Tvang til sex er straffbart uansett hva slags forhold det skjer i. Seksuelle rettigheter Dette er kun et utdrag av de seksuelle rettighetene. Flere rettigheter og mer informasjon finnes på:

10 Oppgave Refleksjon Du har nå hørt litt om seksuelle rettigheter
og hva som er lov og ikke lov i Norge. Hva tenker du om dette?

11 Svangerskap og fødsel Tilbud om svangerskapskontroll
De fleste fødsler skjer på sykehus Tilbud om oppfølging etter fødsel Svangerskapskontroll: Hvilke erfaringer har gruppa fra før? I Norge har alle gravide tilbud om oppfølging fra jordmor og lege, og dette er gratis. (Frivillig tilbud, anbefales, de fleste benytter seg av det.) I Norge skjer de fleste fødslene på sykehus. Poengter at all oppfølging og alle tilbud er frivillige. Unngå å gå inn i diskusjoner rundt økonomiske rettigheter, da disse forandrer seg og en søknad alltid baserer seg på hvert enkelt individ sin situasjon. Henvis derfor heller til NAV. Eventuelt Oppfølging etter fødsel: - Helsestasjonen tilbyr oppfølging. Både lege og helsesøster følger barnets utvikling og helse, i tillegg tilbys barnet vaksiner.

12 Abort Abort er gratis og lovlig i Norge.
Den gravide bestemmer selv om hun vil ta abort frem til utgangen av 12 uke i svangerskapet Ønsker du informasjon om abort ta kontakt med din lege eller helsestasjonen Du kan også kontakte Amathea på tlf alle hverdager mellom kl og 20.00 De kan også være behjelpelige med å bestille time til abort. Svangerskapsukene regnes fra første dag i siste menstruasjon, dvs. to uker før befruktning. Etter 12. svangerskapsuke kan man søke om å få utført abort - dette må skje i samråd med lege. For å få gjennomført abort kan man kontakte sykehuset direkte, eller gå via fastlege. Det å få gjennomført abort er gratis.

13 Bruk kondom Kort reklamefilm om kondom

14 Slik bruker du kondom Kort film som viser hvordan man bruker en kondom

15 Prevensjon Hvilke prevensjonsmidler kjenner vi til? P-piller
Andre hormonelle prevensjonsmidler Kondom Prevensjon beskytter mot uplanlagt graviditet, kondom beskytter i tillegg mot overførbare infeksjoner. OBS!!! Viktig å gi informasjon om lokale tilbud og hvor de kan få tak i prevensjon. P-piller, p-stav, p-ring, p-plaster, p-sprøyte, kobberspiral, hormonspiral, gestagen-pille, minipille, kondom. - Ta kontakt med lege, helsesøster eller jordmor for resept på prevensjonsmidler – unntatt kondom, som fås kjøpt i butikken, evt bestilles gratis på nett: Du kan bestille gratis kondomer og få dem rett hjem i posten i diskret konvolutt.

16 Videosnutt laget av Young Imigrant TV om en ungdom som skal stille spørsmål til legen om en kløe nedentil.

17 Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)
Hvilke SOI kjenner vi til? Klamydia, kjønnsvorter, herpes, hepatitt, hiv, m.fl. Hvordan smitter disse? Vaginalt Munnhule Analt Hvilke SOI kjenner vi til? Klamydia, kjønnsvorter, herpes (vanligste i Norge), hepatitt B, hiv, gonoré, syfilis, mycoplasma, parasitter og andre sykdommer. Hvordan smitter disse? - SOI smitter gjennom slimhinnekontakt; munnhule, penishode, skjede og endetarm/anus. Bruk av kondom beskytter. - Blodsmitte; hepatitt c og hiv. - Må praktisere avansert seksualitet for at blodsmitte er aktuelt. Evt blodoverføring – denne formen for smitte er så og si borte i Norge. Få blod på seg er ufarlig.

18 Testing og behandling Når skal man teste seg? Plikt
Hvor får man utført testen? Gratis Hvordan behandles SOI? Du har rett til gratis test og behandling for SOI. Kontakt din lege eller helsestasjonen ​Undersøkelse og behandling av klamydia er enkelt og gratis. Urinprøve er den vanligste måten å teste klamydia på. Det tar cirka en uke å få svar. Hører du ikke noe innen en uke er prøven negativ. Det betyr at du ikke er smittet.​ Når: - Ta ein soi sjekk etter ubeskytta sex og/eller samleie med ny/tilfeldig partner og - Ta ein soi sjekk når ein avslutter fast relasjon - Kven er utsatt for smitte? Tematisere om ein har fått god nok testing i heimland eller etter ankomst Noreg? Plikt: En har faktisk plikt til å oppsøke helsevesenet om ein trur ein har utsett seg for soi. Det dekker også om ein har fått ein soi; dei fleste gir faktisk ingen symptom eller plager. Regelen er difor: Hvor: Fastlege: kan teste ALLE soi. Underviser bør sjekke lokale steder som utfører testing. Kan ta ca en uke å få svar. Hvordan behandles: Det finnes behandling som gir deg smittefri ved de fleste SOI. Flere kan behandles med antibiotika. Ved enkelte SOI reduseres virusmengden i blodet, eksempelvis ved hepatitt B og hiv. Når: Det finnes behandling som gir deg smittefri ved de fleste SOI. Flere kan behandles med antibiotika. Ved enkelte SOI reduseres virusmengden i blodet, eksempelvis ved hepatitt B og hiv. Eventuell tekst: Eks: helsestasjon for ungdom. Fortell om de lokale tilbud som finnes hos dere! Hvem på mottaket har ansvaret for prevensjon? Helsestasjon for ungdom (hvem kan gå her?) Prosjekter og organisasjoner (Eksempel i Oslo: Olafia-klinikken, FAFUS, etc) Nevn forskjellige typer kjønnssykdommer Som for eksempel herpes, kjønnsvorter, gonore, …. Godt og kort beskrevet på https://helsenorge.no/sykdom/kjonnssykdommer/ Se mer om kondomer og gratis kondomer på htthttps://helsenorge.no/sex-og-samliv/prevensjon/gratis-kondomer

19 Oppgave Hvor kan kvinner og menn gå for å få resept på prevensjon?
Hvilke spesielle tilbud finnes i ditt lokalområde? Hva gjør du hvis du ønsker en abort? Hvem kan du snakke med om familieplanlegging?

20 Kortfilm om HIV smitte i Norge

21 Hiv Hva vet vi om hiv? Smitte? Hvordan forebygge smitte?
Smitter gjennom: - Samme måte som SOI, men i tillegg kan hiv kan smitte gjennom fødsel/amming. Dersom mor er på vellykket behandling og virus ikke er målbart: ikke smittsom. - De fleste som får hiv er heterofile. Myndighetene trekker frem innvandrere og asylsøkere, samt menn som har sex med menn, som to særlige risikogrupper. Per i dag ingen kurativ behandling. Ubehandlet utgjør man en smitterisiko for andre dersom man har ubeskyttet sex. Det finnes behandling som reduserer virusnivået i kroppen som gjør at smitterisikoen blir minimal gjennom seksuell aktivitet. Behandlingen er effektiv og har få bivirkninger. Behandling kan bidra til at virusnivået blir så lavt at det ikke er målbart, men det er fortsatt i kroppen.

22 Test og behandling Gratis Hurtigtest / Blodprøve
Vellykket behandling krever jevnlig oppfølging over tid. Du har rett til gratis behandling og oppfølging. Er hivtesten positiv bestemmer man sammen med legen når man skal starte på hivbehandling. Hivbehandlingen i dag er svært effektiv og har få bivirkninger. De fleste hivpositive tar en pille om dagen resten av livet, dette gjør at hivviruset ikke er målbart i blod, men det er fortsatt i kroppen. Så lenge man går på hivbehandlingen og den er vellykket, holder man seg frisk og man har minimal risiko for å smitte andre med hiv når man har sex. På vellykket hivbehandling er smitterisikoen for barnet minimal hvis man blir gravid. Hiv testes gjennom blodprøve tatt fra armen, denne tar det vanligvis en uke å få svar på. Hurtigtest på hiv tas med en bloddråpe fra finger. Hurtigtestene tar fra 1 min-20 min å få resultat på, avhengig av hvilken type test som benyttes.

23 Hvordan hiv ikke smitter
Hiv smitter ikke ved vanlig sosial omgang med en hiv-positiv person. Hiv smitter ikke gjennom vanlig kroppskontakt som gode klemmer, kyssing, håndklær, kopper, bestikk. Start med å spørre deltakerne hva de tenker; Er det farlig å kysse en hivpositiv? Er det farlig å drikke av samme glass som en hiv-positiv? Er det farlig å bruke samme toalett som en hiv-positiv?

24 OBS! Kan fjernes eller brukes istedenfor tidligere slidesom hiv!
Film med full informasjon fra Folkehelseinstituttet.

25 Mer informasjon om seksualitet og seksuell helse
Les brosjyren «Sex i Norge» og se Husk og del ut folder med følgende lenker: tlf


Laste ned ppt "Seksualundervisning i asylmottak"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google