Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

HUS-utbruddet - epidemiologisk etterforskning Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene, 1. juni 2006.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "HUS-utbruddet - epidemiologisk etterforskning Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene, 1. juni 2006."— Utskrift av presentasjonen:

1 HUS-utbruddet - epidemiologisk etterforskning Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene, 1. juni 2006

2 Enterohemorragisk E. coli (EHEC) –O103 Symptomer –Ingen eller “vanlig” diaré –Blod i avføring/ urin –Hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) Inkubasjonstid: 3-4 dager (1-14 dager) Ca 10 innenlands tilfeller med EHEC-inf. per år Reservoar: Drøvtyggere

3 E.coli-utbruddet Februar 20: Varsel 21: Pilotintervjuer 22: Pilotintervjuer + kasus-kontroll-undersøkelse 23: Kasus kontroll-undersøkelse, analyse 24: Kjøttdeig mistenkt, omsetningsforbud 25 --: Videre arbeid, alternative hypoteser, miljøundersøkelser Mars 14-16: Kasus kontroll-undersøkelse spekemat, analyse 20: Endelig rapport, omsetningsforbud morrpølser 22: Funn av bakterie i morrpølse 31: Funn av bakterie i råvare

4 E.coli-utbruddet 16 barn og to voksne 10 diagnostisert med HUS, alder 2-8 år Epidemikurve pasienter med HUS/O103 per innsykningsuke 22. januar – 13. mars 2006.

5 18 (12.03) 11 (28.02) 1 (15.02) Terina Sogndal 4 (13.02) 10 (03.03) 2 (12.02) 6 (25.01) 5 (22.01) 7 (18.02) 3 (07.02) 12 (26.02) 15 (13.03) 14 (10.03) Terina Tynset 9 (07.03) 16 (?) 13 (28.02) 8 (01.03) 17 (28.02) Tromsø Meråker kjøtt AS

6 Lag hypoteser Deskriptiv epidemiologi Generell kunnskap -tidligere utbrudd -økologisk nisje Annen informasjon om utbruddet Pilotintervjuer Mistenkt ca 20 matvarer

7 Kasus-kontroll-studien

8

9

10 Kasus-kontrollstudien tid Eksponeringer blant kasus Eksponeringer blant kontroller OR = Odds cases / Odds controls

11 Resultater bivariat analyse

12 Multivariat analyse

13 Gilde morrpølse Ulike typer morrpølser Speketid: ca 21 dager Produsert: Terina Sogndal Mange ingredienser Produsert 3,5 tonn siden desember 2005 Ikke eksportert til utlandet

14 Sporing og miljøundersøkelser Miljøundersøkelser –prøver og emballasje hos pasienter –beskrive produksjon og vurdere mulighet for kryssforurensing ved Terina Sogndal Informasjon fra sporing og distribusjon –salgsdistribusjon av ulike produkter/produksjons-lot’er –sporing av råvarer –informasjon om all produksjon i perioden Mikrobiologiske prøver

15 Pasientenes bosted (grønne punkter) og distribusjon av Sognemorr L6072 (venstre) og Fjellmorr L6011 (høyre) Kilde: Petter Hopp, Veterinærinstituttet

16 ForedlingProdukter Beset- ningerNedskjæring Produktflyt Sau 25 Slakterier Stykningsdeler Fenalår og pinnekjøtt Sau 25 1/9 til 31/3 Tynset Terina Sogndal Lokalt medl.kjøp 43 kg Bedrift Lillehammer 1500 kg Morrpølse Fåresnabb Andre råvarer Andre produkter uten ingredienser fra sau 25 Leieskårede produkter Industri- kunde

17 Tiltak Stoppe kilden –Omsetningsforbud –Stenging og nedvasking av bedrift –Personlig smittevernveiledning, evt undersøkelse av nærkontakter Beskytte personer under risiko –Informasjon til publikum Forebygge gjentakelser –Vurdere nye anbefalinger, retningslinjer og regelverk

18

19


Laste ned ppt "HUS-utbruddet - epidemiologisk etterforskning Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene, 1. juni 2006."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google