Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Sanntids værdata på mobiltelefon

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Sanntids værdata på mobiltelefon"— Utskrift av presentasjonen:

1 Sanntids værdata på mobiltelefon
Hovedprosjekt nr. 028 Sanntids værdata på mobiltelefon Av Duc Van Trang Yeye Wen Veileder Tomas Holt

2 Agenda Bakgrunn og oppdragsgiver Oppgavebeskrivelse
Hvorfor valgte vi denne oppgaven ? Generelt om SMS Generelt om WAP Hvordan løste vi oppgaven ? Demo applikasjon Løsningen Videre arbeid

3 Bakgrunn og oppdragsgiver
Oppdragsgiver = Oppdal Kommune Kommune i Sør-Trønderlag, med grense mot Hedmark, Oppland og Møre og Romsdal. Oppdal er like stor som Vestfold fylke med et areal på km2 og har innbyggere. Kommunen fører en ekspansiv næringspolitikk og tiltrekker seg både hyttebyggere og næringsdrivende. Turisme er en viktig næring med gjestesenger, kommersielle gjestedøgn pr. år, private hytter og hytte-gjestedøgn pr. år. Oppdal har en småflyplass, Norges beste drikkevann, Gondolbane, Golfbane, Curlingbane og 16 skiheiser. Det er vekst i både sysselsetting (70 nye bedrifter i år 2000) og i folketall. Oppdal har etablert et regionalt bredbåndsnett som benyttes av private og bedrifter. Hjemmeside: Bakgrunn for prosjektet: Hytteeiere og brukere av Oppdal’s naturområder er interesserte i Oppdal’s værforhold

4 Oppgavebeskrivelse Tema: SMS WAP WML / PHP Hensikt:
Tilgjengeliggjøre Oppdals værdata via SMS eller WAP til mobiltelefon. Tema: SMS WAP WML / PHP Oppgaven min e delt inn i tre dela, kvær a delan e veldi omfattandes, og kunne egentli kvær for sæ være en diplom. 1) Den første delen går på sikkerheten i WAP. 2) Den andre delen går på om WAP e sikker nok i henhold til Forsvarets overkommando sin måte å evaluer nye systemer på. 3) Den tredje og siste delen gikk inn på å lage et program som kunne brukes tel å demonstrere bruken av WAP.

5 Hvorfor valgte vi dette prosjektet?
Fordi SMS/WAP er populært nå.

6 SMS generelt SMSC = Short Message Service Centre
SMS-API + SMSC_konto + programmering- smsApplikasjon Innholdsleverandøren kommuniserer med brukeren direkte via SMS-sentralene (SMSC) til NetCom GSM as. For å motta og sende SMS-er brukes en protokoll som heter CIMD2, for å kommunisere med SMSC. Denne protokollen kan fåes på forespørsel. En kan nå SMSC’en er ved å bruke TCP/IP. Det må på SMSC-en settes opp en konto som informasjonsleverandøren kan bruke. En får her bruker og passord for å få tilgang til SMSC-ene. Det er mulig å ta forskjellige priser for utsending av informasjon. Dette signaliseres brukeren ved at det legges til et sjette siffer bak faktisk SMS-nummer. SMSC = Short Message Service Centre (Betegnelse på en GSM-tekst-sentral) For å motta og sende SMS-er brukes en protokoll som heter CIMD2 ( NetCom), for å kommunisere med SMSC.

7 SMS SMS er godt kjent og blir mest brukt til å sende tekstmeldinger mellom GSM telefoner. Pakkestørrelsen er max 160 tegn og båndbredden er <100 bit/sek, dette gjør teknologien treg og meget lite egnet til overføring av store mengder data men for små alarmsystemer er båndbredden tilstrekkelig. Fordelen med SMS er at den er trådløs og har større dekningsområde enn ISDN. Alle SMS meldinger går via teleselskapenes sin SMS sentral (SMSC) og det er mulig å inngå avtaler med teleselskapene om direkte tilgang til SMSC over X.25 eller ISDNpak. Siden båndbredden på disse nettene er mye større enn SMS kan en alarmsentral tilknyttet SMSC betjene mange små alarmanlegg.

8 WAP generelt Hoveddeler: -WAP telefon -WAP Gateway -WEB Server
WAP telefonen inneholle en browser som fungerer på samme måte som på internet, der man taster inn en url og får et svar telbake WAP Gatewayen er serveren som står mellom radionettet og Internet. Den konverterer den binære strømmen fra radionettet og sender det ut på internet. WAP Serveren inneholder WML-sider som brukeren kan akksesser me wap-telefonen. Generelt om WAP: WAP kan på mange måter sammenlignes med Internet. W står for Wireless i alle sammenhenger den er nevnt i WAP. Stacken i WAP er på samme måte som på TCP/IP på Internet delt opp i forskjellige lag. Et eksempel på dettan e for eksempel WTLS WTLS står for Wireless Transport Layer of Securityog e sikkerhetslaget i WAP. Hoveddeler: -WAP telefon -WAP Gateway -WEB Server

9 Om WAP WAP er en standardprotokoll for måten trådløse informasjons- og telefontjenester sendes til mobiltelefoner, personsøkere, PDAer (personlig digital assistent) og andre trådløse enheter. Hensikten med WAP er å gjøre det lettere å overføre informasjon til trådløse apparater via Internett. Denne overføringen går via en begrenset båndbredde og apparatene har små skjermer. WAP sidene blir skrevet i Wireless Markup Language (WML) som er et programmeringsspråk som er utformet for å passe små, mobile enheter. Kommunikasjonen mellom wap-klienten og gateway bruker WSP (wireless transfer protokoll).

10 Om WML Et markeringsspråk som er en del av protokollen Wireless Application Protocol(WAP). Er utviklet av organisasjonen Wapforum som er et samarbeide mellom mobilselskapene Nokia, Ericsson, Motorola og Phone.com. WMLScript er en slank versjon av Javascript. Det er utviklet for små trådløse apparater og setter mindre krav til minne og prosessor. Brukes gjerne sammen med WML for å øke interaktiviteten. Tagger lages på samme måte for WML og HTML med < foran og > bak. WML har samme koderegler som XML, det vil si strengere syntaks enn HTML. Det betyr at WML tillater mindre feil i koden enn det HTML gjør. Slutt-taggen for WML-elementer uten innhold skrives med /> og ikke med > som i HTML. WML-tagger og attributter må skrives med små bokstaver og attributtverdier må skrives med "gåseøyne".

11 WAP-verktøy Man kan gjerne bruke Notisblokk eller en annen tekstbehandler for å lage WAP-sider. Men det finnes også spesialverktøy for dette. Nokia WAP Toolkit, Phone.com developers program, VisualPulp og WAPPage for Windows. WAPobjects for Mac. WAP-sider må overføres til en WEB-tjener eller WAP-tjener for å bli tilgjengelig via Internett, på samme måte som vanlige hjemmesider. Hvis man bruker WEB-tjener må tjeneren gjenkjenne bestemte MIME-typer.

12 Hvordan kan WAP-sider leses?
De fleste nye mobiltelefoner støtter WAP nå. Med en spesiell WAP-nettleser, for eksempel WinWAP. Noen nettlesere kan lese WAP-sider. Versjon 4.0 av den norske nettleseren Opera skal støtte WML. WAP-emulatorer er programmer som kan brukes til å lese WAP-sider, for eksempel WapMap

13 Demo Applikasjonen Ønsker informasjon. Taster inn URL.
Får et svar tilbake.

14 Hvordan løste vi oppgaven
En Wap-løsning er valgt fremfor en SMS-løsning fordi en SMS-løsning er for dyrt for Oppdal. Skaffet kunnskap om PHP, MySQL, WML. Brukte Nokia’s Mobile Internet Toolkit som utviklingsverktøy. Brukte god tid til forstudiet og info-samling.

15 Videre arbeid Teste løsningen på ulike mobiler og skriver testrapport.
Skrive sluttrapport.

16 Spørsmål?

17 Takk for oss!


Laste ned ppt "Sanntids værdata på mobiltelefon"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google