Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Innføring av EUREF i Nordland Erfaringer fra Rana

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Innføring av EUREF i Nordland Erfaringer fra Rana"— Utskrift av presentasjonen:

1 Innføring av EUREF i Nordland Erfaringer fra Rana
Dersom noen skulle være i tvil, så er altså Rana og Hemnes kommune representert på kartet med en vakker grønn flekk omlag midt i Norge!

2 Viktig info på www.statkart.no/ Geovekst/Innføring av EUREF/
John Falkflaug og Pål Skogedal i Statens kartverket har vært viktige kontaktmenn under prosessen Takk også til oppmålingsetatene i Asker og Stavanger kommune som har kommet med mange nyttige tips Eksempler på informasjon mottatt fra Asker kommune Endret stort sett bare navnet på kommunen!

3 Informasjon på RK`s hjemmeside
… som en av de første kommunene i Nordland. Beklager Hemnes!

4 Erfaringer fra Rana ARBEIDSOPPGAVER
Sjekkliste over arbeidsoppgaver og løsninger, blant annet testing av utstyr ved innmåling, utstikking og beregning i EUREF Liste over alle datakataloger med geodata. Der fantes utrulig mye rart! Orienteringsskriv til interne og eksterne etater Orienteringsskriv til aktuelle arkitektkontor og entreprenører Holde ”kurs” for interesserte i egen organisasjon

5 Erfaringer fra Rana En måned igjen og alt så lyst ut !
Alle sjekkposter var gjennomgått og alt var i rute, trudde eg.

6 Erfaringer fra Rana Kun 13 dager igjen og prestasjonsangsten er tiltakende !

7 Erfaringer fra Rana Jeg fryktet for at situasjonen mandag den 3. januar 2005 i verste fall kunne bli slik ! Munch`s ”Skriket” er bare forbokstaven! Men dagen kom og det ble ikke riktig så ille….

8 Klassiske spørsmål 1 Om kartbladinndelingen - håpløs lang nummerering
- for eksempel: - i stedet for: DU - hvordan skal nye eiendoms-kartblad organiseres i kartarkivet - karttilvisningen i Kommune-GAB Sone5: Euref89, ikke kartblad Sone4: Beholder den gamle ØK-bladinndelingen. Skrives inn som tekst.

9 Klassiske spørsmål 2 Om areal
- avvik mellom DEK-areal og arealet på gamle målebrev - i Rana varierer reduksjonen i størrelse mellom 0.6m2 til 0.9m2 for ei tomt på 1 da. - hvordan besvare spørsmål fra meglere og vanlig tomteeiere

10 Andre ”problem” knyttet til utstyr og programvare
Husky FS3. E(Y) får et tillegg på m Rec Ikke kompatibel Gemini VA. En del egenskaper ble borte etter konvertering. Bl.a. alle brannkummer.(Er nå rettet) Ortofoto. Forskjellige behov hos GEOVEKST Gemini oppmåling Leser ikke tiled.tif formatet ØK-rasterdata Åpen spalte mellom de transformerte ØK-blad Nova-Point. Benytter kun Norgesformelen. KommuneGAB. Treg konvertering (feil i oppsett av oracle-basen og smårusk i dataene) K-GAB. ”Feil” i GAB-biblioteket ble ikke godtatt under transformasjonen. Stopp. Skulle ikke være koordinater på seksjoner. Ikke optimalisert. Oracle ”feil” i oppsett. Måtte leie ekspert. Før: 10 timer på enheter Etter: 1.5 t på enheter

11 VIKTIG - at samme transformasjonsfil (skt2_1833_1.dll) benyttes ved ALLE transformasjoner - å disponere et godt og enkelt program til transformasjoner ved små og store behov, for eksempel FYKOD Ikke brenn alle broer! Behold den gamle DEK-basen i NGO. Til kontroll og sjekking av gamle målebrev. Kast heller ikke ortofoto i NGO, dersom slikt skulle finnes i organisasjonen. I det hele tatt: Ta backups av ALT og beholde det til alt fungerer som det skal!!

12 Konklusjon Dersom forarbeidene er kvalitetsikret og på plass, er selve overgangen så godt som uproblematisk De rene pengekostnadene er relativt små Store fordeler med kun en kartsone innen kommunen Trygg og god følelse av å måle i et tvangsfritt nett Overgangen er en gylden mulighet til å rydde i kartbaser, kataloger og register DET ER BARE Å SETTE I GANG !


Laste ned ppt "Innføring av EUREF i Nordland Erfaringer fra Rana"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google