Laste ned presentasjonen
PublisertLars Holte Endret for 9 år siden
1
HVA ER NOROVIRUS Kirsti Vainio Divisjon for smittevern Avdeling for infeksjoner som smitter via luftveiene
2
Familien Caliciviridae To humane grupper: Norovirus og Sapovirus Norwalk virus (Norwalk, Ohio i 1972) Norwalk-lignende virus (NLV) Små runde strukturelle virus (SRSV) ” winter vomiting disease ” Calicivirus Sapporo-lignende virus (SLV)
3
The International Comittee on Taxonomy: Norovirus og Sapovirus Unngå: -Stedsnavn -Morfologi -Samme navn på art og genus
4
Norovirus Små nakne RNA virus (28-35 nm), som formerer seg kun i tarmen Tre genogrupper: GGI: Norovirus (Norwalk-like) GGII: Norovirus (Snow-Mountain-like) GGIII: Sapovirus Genogruppene kan inndeles i flere undergrupper Heterogen dvs. mange varianter sirkulerer i befolkningen Taxonomy
5
Heterogen virus gruppe
6
Norovirus Viral epidemisk gastroenteritt (1929) Sykdommen forekommer som utbrudd, spesielt på institusjoner Påvist over hele verden, menneske eneste reservoar-? Årsak til >85% av alle virale utbrudd av gastroenteritt rapportert Vanligste årsak til vannbårne utbrudd i Norge Første gang beskrevet i 1929 NLV inf påvist i kalver og griser. Zonootisk overføring ikke påvist, men dette kan tyde på at kalv/gris kan være reservoar for NLV 85% ref: Emerging inf diseases vol9 no1 jan 2003 vannbårne utbrudd i eupopa/usa 14-40%
7
Norovirusenteritt Inkubasjonstid: timer Symptomer: uvelfølelse, kvalme, oppkast, magesmerter, muskelverk, og feber Varighet: 1-2 dager Virusutskillelse: 2-3 dag (det er påvist virus i oppkast/feces i opptil 2-3 uker etter tilfriskning) Subkliniske infeksjoner forekommer
8
Smitte -person til person kontakt -via kontaminerte overflater/gjenstander -via forurenset vann og næringsmidler Meget smittsomt, og sekundærtilfeller er vanlig Alle aldersgrupper kan bli smittet ved berøring og oppkast (aerosoler)
9
Diagnostikk Lar seg ikke dyrke i cellekultur Påvisning av virus nukleinsyre ved polymerase kjede reaksjon (RT-PCR) siden Elektronmikroskopi (EM) Sirkulerende antistoffer påvist men usikkert om de beskytter
10
Elektronmikroskopi
11
Prøvetaking Fecesprøve bør tas innen tre døgn etter symptomdebut
Ved mistanke om utbrudd bør 3-4 prøver undersøkes
12
Utbrudd av gastroenteritt ved helseinstitusjoner i Norge vinteren 2002-2003
Sverige-calicivirusutbrudd startet i oktober, lignende rapporter fra andre land. I tillegge til dette kommer sporadiske tilfeller og utbrudd forårsaket av forurenset mat eller vann: September (2): Gaustablikk hotell/vann, Eiken/selskap, Oktober (1): Lillesand i Vest Agder/måltid November (2): Bergen/kurs, Jøstadmoen/militærleir (alle undersøkte calicipositive) Desember(2): Bergen/julebord, Helsfyr hotell/bløtkake Januar og februar 2003 ikke registerert noen mat- og vannbårne utbrudd. Calicivirus påvist i mat- og vannbårne utbrudd 2002: Offshoreinstalasjon Stavanger(2) /mars og mai Farsund, Vest Agder, bløtkake /mai Furutangen leirsted, Rogaland,drikkevann /juli Tromsø, båt /august
13
Norovirus i mat- og vannbårne
Norovirus i mat- og vannbårne utbrudd utbrudd Mars og mai (2): Offshoreinstalasjoner i Stavanger Mai: Farsund, Vest Agder, bløtkake Juli: Furutangen leirsted, Rogaland,drikkevann August: Tromsø, båt September (2): Gaustablikk hotell/vann, Eiken/selskap Oktober: Lillesand i Vest Agder/måltid November (2): Bergen/kurs, Jøstadmoen/militærleir Desember(2): Bergen/julebord, Helsfyr hotell/bløtkake
14
Norovirus positive fecesprøver
15
Antall tilfeller av gastroenteritt - UUS
16
Situasjonen i Norge Høy insidens av akutt gastroenteritt Laboratoriebekreftede tilfeller har økt de siste årene Virus påvises ved 3 laboratorier Vi har ingen overvåkning av norovirus Opplysning om spredning foreligger ikke. Ingen sikker sesongvariasjon, men de fleste utbrudd forekommer om vinteren. USA: Norovirus årsak til 23 millioner tilfeller av akutt gastroenteritt, og minst 50% av alle næringsbårne utbrudd 11% av matbårne dødsfall skyldes noro
17
Hva vet vi om: Virusutskillelse. Fra symptom start til ca
Hva vet vi om: Virusutskillelse? Fra symptom start til ca. 2-3 uker etter tilfriskning Smitteførende? Fom. symptom start tom. ca 72 timer etter tilfriskning Langtidsbærere ? Ikke påvist ? Immunitet? Type spesifikk og kortvarig Utbrudd ofte på institusjoner, og som regel om vinteren derav navnet winter….
18
Norovirus er relativt stabile, og tåler frysing, varme (60 °C), klorforbindelser og lav pH Kan holde seg levende i inntørket tilstand i lengre tid Ingen behandling/vaksine Relativt stabilt ok med tanke på forsendelse.
19
Forebyggende tiltak ved utbrudd i institusjon VIKTIG: Håndvask Bruk smittefrakk, hansker og munnbind Pasienter med akutt gastroenteritt bør isoleres Personell med symptomer bør sendes hjem Følg retningslinjer for rengjøring av isolasjonsrom
20
Meldeplikt Norovirus er ikke meldepliktig til MSIS, men sykehusinfeksjoner skal meldes til Folkehelseinstituttet. Varslingsplikt til kommunelegen ved mistanke om næringsmiddelbåren infeksjon.
21
Mål Bedre diagnostikk Bedre overvåking av viral gastroenteritt
Økt molekylæepidemiologisk overvåking av norovirus Delta i nasjonalt og internasjonalt nettverk
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.