Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vekselstrøm - spenning

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vekselstrøm - spenning"— Utskrift av presentasjonen:

1 Vekselstrøm - spenning
Vekselstrøm er formelt en elektrisk strøm som skifter retning og som ventes å ha en sinusform hvis ikke annet er angitt Likestrøm er ideelt sett en elektrisk strøm som oppviser en konstant strømstyrke og har en uforanderlig strømretning. Betegnelsen brukes som motsetning til vekselstrøm.

2 Permanent Magnetisme

3 Hvordan lage strøm?

4 Elektromagnetisme

5

6

7

8 En generator

9

10 Prinsipp motor/generator

11 Elektrisk motor En elektrisk motor gjør elektrisk energi om til mekanisk energi. Vi på ser på figuren at når vi sender strøm gjennom en leder som er i et magnetfelt, blir det en fortetting av magnetfeltet på den ene siden og en reduksjon på den andre siden av lederen. Når vi setter sløyfeviklinger inn i et magnetfelt og viklingene er koplet til hver sin kommutatorhalvdel vil sløyfeviklingen rotere.

12 Motortyper Trefasede asynkrone kortslutningsmotorer.
Trefasede asynkrone kortslutningsmotorer er de mest driftssikre og robuste, og de mest brukte motorer i industrien. Statorviklingene på denne motoren kan være trekantkoblet eller stjernekoblet. Sleperingsmotorer Sleperingsmotoren har vanlige isolerte viklinger i rotoren, viklingene kan være trekant- eller stjernekoblet. Rotorviklingene er koblet til tre sleperinger på rotorakselen. Her kan det kobles inn og ut motstander som regulerer turtallet på motoren etter som belastningen varierer. Sleperingsmotoren finnes både som enfase- og trefasemotorer.

13

14 Nettilkobling for trefasemotorer
En trefasemotor har tre statorviklinger, disse kan være stjernekoblet (Y kobling) eller trekantkoblet (Δ kobling). Motoren er sterkest når den er trekantkoblet. Strømmen gjennom motoren er minst når den er stjernekoblet. Trefasemotorer blir som oftest startet med stjernekoblet stator og koblet om til trekantkoblet stator når den er komet opp i fart. Dette kan skje med en stjerne-trekantvender. I industrien brukes ofte 400 volt spenning på større maskiner, da må alltid statorviklingene til motorene stjernekobles, for ellers vil motoren bli overbelastet. Vi kan snu dreieretningen. For å snu dreieretningen til trefasemotorer kan en bytte om to av fasetilkoblingene på klemmbrettet.

15

16

17 Merkeskiltet

18 Motorvern Roterende elektriske maskiner som er tilkoblet nettspenning skal ha vernekretser. Motorvernbryteren har til oppgave å bryte strømmen til motoren dersom: 1. Motoren blir overbelastet, for mye strøm 2. Kortslutning, for mye strøm 3. Spenningsfall, varmgang

19 kontaktorer En kontaktor er en elektromagnetisk brytersom har til oppgave å få kontaktsamband mellom inngående og utgående spenning, (for eksempel motoren.) Kontaktorer har vanligvis innebygd nullspenningsbryter, som er påbudt på alle roterende maskiner. Nullspenningsbryter kan: 1.      Fjernutkoble motoren 2.      Koble ut motoren ved for lav spenning 3.      Hindre automatsk innkobling når spenningen kommer tilbake

20 sikringer Sikringer skal hindre overbelastning i elektriske kretser. Størrelsen på sikringene bestemmes etter dimensjon på ledningsnettet og hvor mye strøm forbrukerne bruker. I dag brukes mest automatsinkringer i elektriske anlegg.

21 tilkobling

22


Laste ned ppt "Vekselstrøm - spenning"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google