Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hjemmetjenesten Ernæringsarbeid i hjemmetjenesten Unn Øvrevoll Ragnhild Holdahl Rasmussen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hjemmetjenesten Ernæringsarbeid i hjemmetjenesten Unn Øvrevoll Ragnhild Holdahl Rasmussen."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Hjemmetjenesten Ernæringsarbeid i hjemmetjenesten Unn Øvrevoll Ragnhild Holdahl Rasmussen

3 Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring Nasjonal helseplan behov for å utvikle systemer som fanger opp personer som står i fare for å utvikle feil og underernæring Mål: Underernærte og personer i ernæringsmessig risiko blir identifisert og får en målrettet ernæringsbehandling.

4 Kostgrupper Delt inn i 2 grupper (Kostgrupper) Leknes Øst : 2 sykepleiere, 2 hjelpepleiere og 2 sykepleierstudenter Leknes Vest : 1 sykepleier, 1 fagutviklingssykepleier, 2 hjelpepleiere og 2 sykepleierstudenter

5 Kurs Kurs om ernæring Leknes Øst og Vest - til Bodø i februar opplæring i kosthold av klinisk ernæringsfysiolog Kurset tok utgangspunkt i kosthåndboken utgitt av helsedirektoratet.

6 God ernæringspraksis Vurdering av ernæringsstatus Vurdering av ernæringsbehov Vurdering i forhold til matinntak (kostregistrering) Lage ernæringsplan og igangsette tiltak Oppfølging og evaluering

7 Vurdering av ernæringsstatus Metode for å oppdage om brukerne er underernærte eller er i ernæringsmessig risiko MNA - Mini Nutritional Assessment

8

9 Hva kom fram i vurderingen av ernæringsstatus? Leknes Øst Av 28 brukere var det 4 brukere med alvorlig underernæring Av 28 brukere var det 20 som var i risiko for underernæring. De resterende brukere var ikke i risiko Leknes Vest Av 18 brukere var det 1 bruker med alvorlig underernæring Av 18 brukere var 4 som var i risiko for underernæring De resterende brukerne var ikke i risiko Kartleggingene førte til at vi måtte iverksette tiltak Etter de nasjonale faglige retningslinjer SKAL brukere som er i ernæringsmessig risiko ha en individuell ernæringsplan

10 En ernæringsplan starter med beregning av ernæringsbehov Tommelfingerregel: Beregning av proteinbehov: Aktuell vekt x 1gram protein Beregning av kcal: Aktuell vekt x 30 kcal Beregning av væskeinntak: Aktuell vekt x 30 ml Jfr nasjonale retningslinjer Ved ønske om vektoppgang er det behov for et høyere inntak av kcal!

11 Vi kartla så inntak av mat over 3 dager

12 Forslag til ernæringsplan ble utviklet og tatt i bruk Underliggende faktorer Miljøet Vekt jevnlig Tilpassing av måltider og mellommåltider Kostveiledning Kontakt med pårørende Handling Konto butikker Kontakt fastlege

13 Oppfølging og evaluering Startet med de 5 som var klassifisert som alvorlig underernærte Veiing hver 14 dag Berike maten Nattfasten Kostveiledning (Brosjyrer, informasjonsskriv) Handling (handlelister, konto ) Brukermedvirkning og pårørende kontakt

14 Utfordringer ved ernæringsprosjektet Forankring i ledelsen Hvem, hva og hvor starter vi? Igangsetting av tiltak –Lite produkter i kjøleskapet! ” Ting tar tid ” –sykemelding, småstillinger, –brukermedvirkning –pårørende, informasjon –prosjekt krevende på arbeidsplassen Informasjon til de andre på arbeidsplassen Hjemmetjenesten er ANNERLEDES

15 Takk for oss!


Laste ned ppt "Hjemmetjenesten Ernæringsarbeid i hjemmetjenesten Unn Øvrevoll Ragnhild Holdahl Rasmussen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google