Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Dager og måneder.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Dager og måneder."— Utskrift av presentasjonen:

1 Dager og måneder

2 Ukedagene MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG SØNDAG

3 Ukedagenes Magiske Betydning
Den moderne uken med syv ukedager kommer opprinnelig fra Babylon (Irak/Iran) eller Egypt, der det fantes religiøse forestillinger om at syv himmellegemer kunne ses røre seg over himmelen som guder som hersket over ulike dager og timer på døgnet. De nåværende ukedagenes navn og ordning kan her ledes fra dette. Tallet 7 har sannsynligvis en mytologisk/religiøs opprinnelse eller forestillinger om ulike talls magiske karakter, snarere enn at ukens lengde skulle være en omtrentlig inndeling av måneden (månens gang over himmelen) i fire deler. Selve ordet "uke" er trolig av gotisk opprinnelse og har ingen direkte astronomisk kopling.

4 Mandag - Månedagen Navneopprinnelse: Månedagen, har fått navnet sitt fra Mona, den saksiske månegudinnen, og fra latin, "Dias Lunae", som betyr "Månens Dag".

5 Tirsdag - Tys Dag Navneopprinnelse: Tirsdag har fått navnet sitt etter den norrøne guden Ty eller Tyr. I den romerske kalenderen er tirsdagen "dies Martis", "Mars' Dag", oppkalt etter den romerske guden Mars.

6 Onsdag - Odins Dag Navneopprinnelse: Onsdag er oppkalt etter den norrøne guden Odin, ”Odinsdag”. Den engelske "Wednesday" stammer fra den germanske varianten Wotan / Wodin. På latin heter onsdag "Mercuriī diēs", "Merkurs dag", etter guden Merkur, som er Odins like i romersk mytologi.

7 Torsdag - Tors Dag Navneopprinnelse: oppkalt etter den norrøne guden Tor, "Tors dag". Ifølge romersk kalender er torsdagen "dies Jovis", oppkalt etter Jupiter.

8 Fredag - Frøyas Dag Navneopprinnelse: oppkalt etter de norrøne gudinnene Frigg eller Frøya. I følge den romerske kalenderen er fredag Venus' dag (latin: dies Veneris).

9 Lørdag - Laugardag Navneopprinnelse: kommer av norrønske "laugardagr", den dagen man tradisjonelt utførte vaskeseremonier. I følge den romerske kalenderen er lørdagen Saturns dag, derav det engelske navnet Saturday.

10 Søndag - Solens Dag Navneopprinnelse: etter norrønske "sunnudagr" som betyr "solens dag". Ifølge den romerske kalenderen er søndag "dies Solis", "Solens dag",

11 Månedene JANUAR FEBRUAR MARS APRIL MAI JUNI
7. JULI 8. AUGUST 9. SEPTEMBER 10. OKTOBER 11. NOVEMBER 12. DESEMBER

12 Årets måneder I Norge er månedene delt inn i fire typer, etter årstidene. Vi har tre vintermåneder, tre vårmåneder, tre sommer måneder og tre høstmåneder.

13 Vintermånedene januar, februar, desember. Januar måned
Årets første måned, januar, åpnes med et smell. På nyttårsaften feirer vi det nye året med fest og fyrverkeri og håp for det nye året. Januar er skikkelig vinter. Med gnistrende snø og kuldegrader er det bare å spenne på seg skiene og ta en tur i lysløypa og kose seg med boller og kakao på en av stuene i marka. Februar måned Februar er kortere enn de andre månedene, men ikke mindre morsom av den grunn. Med fastelavn, karneval og morsdag er det nok av grunner til å feire. Hvert fjerde år er det skuddår, og februar får en ekstra dag. I følge gammel tradisjon har jentene lov til å fri til gutta på denne dagen. Desember måned Desember er årets siste måned, og kanskje den koseligste av dem alle. I desember feirer vi jul, og forberedelsene tar opp store deler av tiden i desember. For deg som er musikkinteressert er desember en av de beste månedene, for kor, orkestre og kjente artister har julekonserter over hele byen. Med ribbe, pinnekjøtt, nellikspikere og pepperkaker feirer vi at julen er her, og at nok et år er omme.

14 Vårmånedene mars, april og mai. Mars måned
Mars er den første vårmåneden, og vi kan merke hvordan dagene blir lengre. De første blomstene titter kanskje frem i grøftekanten, snøen begynner å smelte og trekkfuglene begynner så smått å vende tilbake. Det er bare å glede seg over alle de gode dagene som er på vei. April måned I april begynner du virkelig å kjenne at våren kommer. Dette er den første måneden i sommerhalvåret. Blåveis, hestehov og sneklokker blomstrer og fuglene synger. Påsken faller som regel også i april, og enten vi drar til fjells for å gå på ski i påskesolen eller blir i byen og nyter våren er påsken en kjærkommen ferie. Mai måned Mai er årets vakreste måned. Alt er friskt og grønt, solen skinner, og endelig kan vi begynne å gå i lette vår- og sommerklær. Glemt er alle minner om snø og slaps, nå er det sol og forsommer som gjelder! Finstasen må også frem i mai, for 17. mai er Norges nasjonaldag. Med barnetog, korpsmusikk, is og brus feirer vi at Grunnloven ble laget på Eidsvoll i 1814.

15 Sommermånedene juni, juli og august Juni måned
Juni er den første sommermåneden, og dagene er på sitt aller lengste. Nyt det fine været og kom deg ut! De lange kveldene er perfekte til å ta med seg grillen ut på stranden og sitte der utover kvelden og ta et bad eller tre. 23. juni er det st. Hansaften, som blir feiret med stort bål og festligheter. For alle skolebarn bringer juni også sommerferie og fri. Det er rett og slett så enkelt som at juni er aldeles herlig! Juli måned Juli er sommer, rett og slett. Med varmt badevann og (forhåpentligvis) strålende sol er dette favorittmåneden til veldig mange. At det er ferie er jo heller ikke å forakte, for fri gir deg anledning til å dra ut i naturen og nyte sommeren. På med bikinien, kast deg på sykkelen og slå deg ned på favorittstranden din og bli der så lenge solen skinner. Det finnes ganske enkelt ikke noe som er bedre enn dette. August måned Selv om juli omtales som sommermåneden over alle sommermåneder har det faktisk vært vel så fint vær i august de siste årene. Ellers er august naturlig nok preget av at det er på tide å vende tilbake til arbeid og skole. Etter en lang og deilig ferie er man forhåpentligvis klar til å gyve løs på hverdagen igjen med fornyet lyst og energi.

16 Høstmånedene september, oktober og november September måned
September er den første høstmåneden. Benytt sjansen til å gå i skogen og nyte de vakre høstdagene. Det er nemlig få ting som er så vakkert som høstskogen, med sine rødgyldne blader og skarpe, klare luft. Dessuten er myggen borte, og det er ikke akkurat noe stort savn! For mange er september også starten på jakttiden, som bringer flotte stunder i naturen, og kanskje deilig vilt på middagsbordet. Oktober måned Oktober er skikkelig høst. Dagene begynner å bli korte, og det er ikke sjelden det første snøfallet i Osloområdet skjer i oktober. Skoleelever har høstferie i løpet av slutten av september eller begynnelsen av oktober, og mange familier benytter sjansen til å reise til fjells og oppleve det vakre høstfjellet. 31. oktober bør skvetne mennesker passe på å holde seg inne. Da er det nemlig Halloween, og hvem vet hva som kan skje på denne skrekkens aften… November måned I november nærmer vinteren seg med stormskritt. Dagene er korte og mørke, og mange tenker at november er en trist og kjedelig måned. Slik er det imidlertid ikke. Inviter venner og kjente hjem og ha en koselig kveld innendørs med spill, film, god mat og kakao. Det er få ting som er så hyggelig som litt skikkelig peiskos.

17 ÅRSTIDER VINTER VÅR SOMMER HØST

18 DØGNET MORGEN FORMIDDAG DAG ETTERMIDDAG KVELD NATT KL 0600-1000

19 I dag I går I morgen I forgårs I over i morgen

20 senere etterpå snart straks

21 Straks På null komma null På flyvende flekken På timen Sporenstreks
Umiddelbart Øyeblikkelig


Laste ned ppt "Dager og måneder."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google