Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Musikk. Edvard Grieg..

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Musikk. Edvard Grieg.."— Utskrift av presentasjonen:

1 Musikk. Edvard Grieg.

2 Folk musikk De tidligste opplysningene om instrumenter finner vi for eksempel i Edda De nevnte instrumentene er: Gjallarhorn og Lur „Op under fjeldet toner en lur” T. Kittelsen

3 Folk musikk Andre folk instrumenter er: Bukkehorn Munnharpe
I Ynglinga Saga er nevnt harpe, Fele og Gige (type av fele) Andre folk instrumenter er: Bukkehorn Munnharpe Selje-fløyte Langeleik (type av harpe)

4 Folk musikk Yngst og mest kjent av norske nasjonale instrumenter er Hardingfele; I tolketro de beste Hardingfele spillerne lærte seg å spille fra djevelen; Til 20. århundre det var forbudt å spille Hardingfele i kirken;

5 Folk musikk Den mest kjente spilleren på Hardingfele var Targjei Augundsson ( ), kjent som Myllarguten; Ifølge gammel tro lærte Myllarguten å spille fele av Fossegrimen mot at han satte sjelen sin i pant. (Fossegrim er et overnaturlig vesen som holder til ved elver og særlig fosser og kverner. Han er kjent for å være en meget dyktig felespiller som spiller naturens mektige klang – lyden av skog, av vind) Fanitullen er navnet på en kjent musikkstykke som særlig blir framført på hardingfele som finnes i varianter i Haliingdal og Telemark. Navnet betyr egentlig «Fandens trall»

6 Romantikken Targjei Augundsson (1801 - 1872),
Waldemar Thrane ( ) var en norsk komponist, fiolinist og orkesterlaier. Han er en av Noregs viktigste musikerne, og en pioner i norsk musikk. Mest kjent av hans verker er syngespillet „Et Fjeldeeventyr” hvor norsk folkemusikk ble brukt som kilde.

7 Romantikken Ole Bull (1810 – 1880) var en verdensberømt fiolinist og komponist i romantikken. Gjennom sin utilslørte interesse for norsk folkemusikk spilte han en særdeles sentral rolle når en egen norsk kultur skulle bygges opp igjen i tiden etter unionsoppløsningen fra Danmark.

8 Allerede som tiåring var Bull en framstående fiolinist
Allerede som tiåring var Bull en framstående fiolinist. I tjueårsalderen ble han regnet som en av Europas store virtuoser, I 1831 møtte Ole Bull Myllarguten i Bergen, og det oppsto snart et nært vennskap mellom de to, som skulle få mye å si for utviklingen av et norsk nasjonalt tonespråk. I 1850 grunnla Bull det første norske teateret.

9 Ludvig Mathias Lindeman (født 1812 –var en norsk komponist, organist og folkemusikksa samler, født i Trondheim. Han var den første i Norge etter Olea Crøger som begynte å samle folkemusikk systematisk. I årene ga han ut Ældre og nyere norske Fjeldmelodier. Samlede og bearbeidede for Pianoforte i tre bind. Disse heftene inneholder forskjellige slags folkemelodier, for sang, hardingfele, bukkehorn, langleik og flere.

10 Edvard Grieg Edvard Hagerup Grieg (1843 – 1907) ble født i Bergen og er den betydeligste norske komponist i nasjonalromantikken, og den norske komponisten som har hatt størst internasjonal betydning og anerkjennelse. Grieg er nok mest kjent for sin pianokonsert i a-moll, musikken til Ibsen-stykket Peer Gynt, hvor det finnes blant annet «Morgenstemning» og «I Dovregubbens hall», og for det lyriske stykket «Bryllupsdag på Troldhaugen».

11 Edvard Grieg Grieg regnes for å være en nasjonalromantisk komponist, med den norske folkemusikken som sin viktigste inspirasjonskilde. Hans mange korte klaverstykker gjorde at mange så på ham som «Nordens Chopin» Edvard Grieg ble født i Bergen som oldebarn av skotten Alexander Greig som hadde slått seg ned som handelsmann der på midten av 1700-tallet og fornorsket navnet til Grieg. Den første musikkundervisningen fikk han av sin mor Gesine. Da Grieg var rundt 15 år spilte han noen av sine egne stykker på piano mens Ole Bull var på besøk hos familien.

12 Edvard Griegs kjente verk
Pianokonsert i a-moll Griegs Pianokonsert i a-moll, som regel referert til som a-moll-konserten, er den eneste klaverkonserten Grieg fullførte. Det er et av hans mest kjente, og blant hans tidligste viktige verk. Den er også blant verdens mest populære pianokonserter. Konserten ble skrevet i 1868 i Søllerød i Danmark, under en av de mange reisene han gjorde dit for å dra nytte av klimaet, som var en del varmere enn i Norge. Komposisjonen viser tydelig at Grieg var interessert i norsk folkemusikk. Første gang konserten ble fremført var i København i Like før sin død i 1907 foretok Grieg enkelte endringer i konserten.

13 Edvard Griegs kjente verk
Peer Gynt I 1874 bestemte Henrik Ibsen seg for å lage en teaterversjon av sitt dikt Peer Gynt, for fremføring i Christiania. Norges teatertradisjon på den tiden var basert på operetter og musikkspill, og Ibsen ante at dette stykket behøvde skikkelig musikk for å lykkes – og ba Grieg om å komponere denne. Den nye produksjonen ble først satt opp i 1876 i Christiania Theater, og ble en enorm suksess og spilt mange kvelder, inntil en brann ødela settet og kostymene. For å gi musikken liv uavhengig av Ibsens drama, komponerte Grieg to suiter for konsertoppførelse, og disse to – op. 46 og op. 54 – inneholder hans mest slagkraftige orkestermusikk, og viser en kontanthet og friskhet som ofte var fraværende i Griegs andre verk for det store formatet. Den trolig mest kjente delen er «I Dovregubbens hall». Andre kjente temaer er «Solveigs sang» og «Morgenstemning i ørkenen».

14 Johan Severin Svendsen ( ) var en norsk komponist og dirigent. Han ble født i Oslo, men levde det meste av sitt liv i København. Svendsens mest kjente verk er hans romanse for fiolin og orkester. Han døde i København, 70 år gammel. Svendsen var i sin samtid en ruvende musikalsk lederskikkelse i Norge. Han opplevde også store internasjonale triumfer både som komponist og som dirigent. På høyden av sin karriere ble han ansett som mer betydelig enn sin gode venn Edvard Grieg. Svendsen regnes som Norges første og betydeligste symfoniker.

15 Johan Halvorsen (1864 – 1935 ) født i Drammen var en norsk komponist, dirigent og musiker. Han er særlig kjent for sitt virke som teaterkomponist.

16 Etter 2. verdenskrig Glenn Erik Haugland (1961 i New York), er en norsk komponist bosatt i Os i Hordaland. Han har i sitt profesjonelle virke lagt hovedvekt på musikkteater og elektroakustisk musikk. Eksperimenter innen perfomance-kunst, konsertforestillinger og musikkteater for barn har vært en viktig del av Hauglands virke som musikkdramatiker. Haugland var formann for Norsk Komponistforening mellom 1997 og 2002. Haugland har krevet verker til blant annet Bergen Filharmoniske Orkester og Oslo Filharmoniske Orkester

17 Etter 2. verdenskrig Arne Nordheim (født 1931 i Larvik) er en norsk komponist og musikkritiker. Nordheims viktigste genre er orkesterverk. I de tidlige verkene som Aftonland, Canzona og Epitaffio forsøker han å gi de tradisjonelle instrumentene en ny klang. Han begynte etterhvert å benytte elektronikk på magnetbånd, og hadde i en periode elektronikk som hovedtema. Fra denne tiden stammer rent elektroniske verk som Solitaire, men også verk hvor elektronikken ble blandet med tradisjonelle instrumenter som feks. slagverk. Han har også skrevet mye for radio og TV, teater og ballett der han eksperimenterte mye og ga musikken nye grenser.

18 Bergen Filharmoniske Orkester
Etablerte i 1765 som Det Musicalske Selskab og etterpå skiftet navnet til Musikselskabet Harmonien, er et av verdens elste orkestre, Edvard Grieg var kunstnerisk leder i årene 1880 til 1882.

19 Oslo Filharmonien Oslo-Filharmonens røtter går tilbake til 1871, da Christiania Musikerforening ble stiftet av Edvard Grieg og Johan Svendsen, og dermed avløste Det Philharmoniske Selskab av Orkesteret ble siden ledet av Ole Olsen, Johan Selmer, Iver Holter og Otto Winter Hjelm. Under Holters ledelse ble orkesteret slått sammen med Christiania Theaters Orkester, som den gang var truet av reduksjoner. Holter foreslo opprettelsen av et byorkester som kunne spille ved kommunale festligheter, ved konsertoppførelser og i teatret. Orkesteret fikk dermed kommunal støtte fra 1889. I 1899 ble Nationalteatret, som skulle romme både teater og opera, åpnet. Her fikk man et orkester med opptil 44 musikere. Dette orkesteret skulle også være Musikforeningens og hovedstadens faste symfoniorkester. Musikerne kom i stor grad fra det tidligere Christiania Theaters Orkester. Kapellmester var Johan Halvorsen.

20 Musikk festivaler Mest kjente er: Festspillene i Bergen, som blir arrangert i slutten av mai og begynnelsen av juni hvert år . Blues Andre er arrangert i held in Harstad, Kristiansand, Trondheim, Elverum og Vestfold. Oslo har jazz festival, og Ultima festivalen med. moderne musikk. Det er også mange folkemusikk festivaler Nå er det over 50 musikkfestivaler i Norge.

21 Musikk stilene i Norge Blues
- Mest kjent er Knut Reiersrud, en norsk blues-gitarist og komponist, kjent fra en rekke samarbeid i ulike musikk-sjangere, og bidrag til rundt hundre innspillinger.

22 Musikk stilene i Norge Countrymusikk
- Mest kjent: Hellbillies som er countryrockgruppe fra Ål i Hallingdal som ble startet i 1990, og som siden da har hatt en trofast tilhengerskare. De har gitt ut 11 plater i løpet av de siste sytten årene

23 Musikk stilene i Norge Folk rock
- Mest kjent: Lumsk som bruker gamle folkeviser som tekster - Gåte som var et norsk band som spilte en blanding av folkemusikk og rock. De fikk i Spellemannprisen i klassen Årets nykommer, for debutalbumet Jygri. Denne CD-en solgte 40 000 eksemplarer.

24 Mari Boine, samisk joik - sangerinne fra Finnmark og er internasjonalt kjent representant for sitt folk. Hun har fornyet joiken ved å oppta elementer fra bl.a. jazz, rokk og folkemusikalske tradisjoner fra en rekke forskjellige kulturer.

25 Musikk stilene i Norge Elektronisk musikk
- Mest kjent: Röyksopp som er en musikkgruppe fra Tromsø

26 Musikk stilene i Norge Jazz
- mest kjent: Jan Garbarek fra Maysen er en norsk jazzmusikker, som spiller på en rekke forskjelligeinstrumenter, men har sopran- og tenorsaxofon som hovedinstrument. Han oppfattes av mange som det mest utpregede eksempel på det som kalles «en nordisk tone», og en av opphavsmennene til det som i dag kalles «fjelljazz»

27 Musikk stilene i Norge Metal
Mest kjente: Arcturus, Burzum, Ulver, Dimmu Borgir Simen Hestnæs, kjent som Vortex, som er vokalist i Dimmu Borgir og Arcturus er forlovet med Lyse Myhre som tegner Nemi 


Laste ned ppt "Musikk. Edvard Grieg.."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google