Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

En av verdens mest betydelige dramatikere

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "En av verdens mest betydelige dramatikere"— Utskrift av presentasjonen:

1 En av verdens mest betydelige dramatikere
Henrik Ibsen En av verdens mest betydelige dramatikere

2 Å dikte – det er å holde dommedag over seg selv
Jeg spørger kun – mitt kall er ei å svare

3 Kort vandring gjennom Ibsens liv (Kariannes tema)
Faren Knut var velstående, men gikk konkurs slik at familien måtte flytte til sommerboligen på Venstøp da Henrik var åtte år – en skam Da Henrik var 14, flyttet han til Grimstad og ble apotekerlærling. Han hadde bare konfirmasjonsdressen, ikke noe undertøy(!). Men han ble far til en gutt han aldri så noe til og leste bøker om nettene. Han tok artium på «Heltbergs studentfabrik» og ble etter hvert ansatt ved teateret i Bergen og skrev skuespill fra gammel norsk historie. Fra 1857 til 1864 levde han fattig og forkommen med en stilling ved teateret i Christiania og fikk bare skrevet to skuespill. I 1864 fikk han et stipend som gjorde det mulig for ham å reise til Italia. Han bodde utenlands i 27 år og ble kjent for sine skuespill over hele Europa. Fra 1891 bodde han i en ganske fin leilighet i Arbins gate i Oslo (som nå er museum) fram til han døde Han skrev fortsatt skuespill og var velkjent for sine vandringer fra Grand Café til Arbins gate der det ble laget en «sitatsti» for noen år siden.

4 Hva var annerledes med Ibsens skuespill?
Retrospektiv form ble utviklet til mesterskap: Skuespillet åpner med et tilsynelatende perfekt hjem Ofte kommer en kjenning fra tidligere tider inn i hjemmet, gjennom samtale avdekkes viktige ting som har skjedd Løgn og bedrag kommer for dagen og spolerer den perfekte overflaten Teaterpublikummet møtte interiøret i sine egne hjem på scenen Publikum blir utfordret til å tenke på om handlingen berører dem direkte

5 Nasjonalromantiske skuespill
Eventyrene til Asbjørnsen og Moe og malerier av norsk natur som «Brudeferden i Hardanger» var eksempler på interessen for det gamle og uforfalskede norske Ibsens tidlige skuespill tok opp brytningen mellom norrøn religion og kristendom (Kjempehøien), Norges undergang på 1300-tallet (Fru Inger til Østråt), handlingene i folkevisene (Gildet på Solhaug), idealene i sagatiden (Hærmennene på Helgeland), den unge kongen som vil styre landet på en ny måte (Kongsemnene)

6 Overgang til samfunnskritikk
Kjærlighetens komedie (1862) gjør narr av borgerskapets oppfatning av kjærlighet og ekteskap – og hver rolle har eget språk og uttrykksmåte Brand (1866) med kjærligheten mellom den idealistiske presten Brand (skienspresten Lammers var modell for ham) og den gode Agnes som ofrer livet for Brand Peer Gynt (1867) om eventyrfortelleren og løgnhalsen Peer som blir avslørt gjennom et langt livsløp rundt om på jorda. Bare den eiegode Solveig orker å vente på ham. Brand og Peer Gynt ga Ibsen hans gjennombrudd, først i Danmark, senere i Norge

7 Utvikling mot en lang rekke samfunnskritiskeskuespill
De unges forbund (1869), en komedie som foregår i Skien og omegn. Ibsen gjør narr av de som vil være moderne og utnytte mulighetene for framgang Keiser og Galileer (1873) i to bind beskriver kontrasten mellom gleden over hedensk skjønnhet og kristne martyrsinn. Ibsen sa at dette var hans viktigste drama. Samfunnets støtter (1877) har et miljø som minner om apotekertiden i Grimstad. Hovedpersonen finner seg selv, og det løser alle problemer (!)

8 Samfunnskritikk og menneske-skildring i verdensklasse
Et dukkehjem (1879) om Nora som skrev falsk for å berge mannen –som ikke viser noen takknemlighet når han får vite det, men som bare ser Nora som et fint leketøy. Derfor forlater hun alt for å finne seg selv. Dette er det av Ibsens stykker som oppføres mest i vår tid. Gjengangere (1881) om hvordan fedrenes synder rammer etterkommerne og hvordan en ikke blir kvitt gamle meninger og død tro. Fru Alving skjønner at hun er skyld i sønnens kjønnssykdom når hun giftet seg med Alving av lydighet og ikke kjærlighet. På grunn av emner som kjønnssykdom og incest ble dramaet svært omstridt da det kom ut.

9 Flere skuespill En folkefiende (1882) om den ene mot resten. Doktor Stockmann har navn fra Stockmannsgården i Skien. Vildanden (1884) som en kan tenke seg foregår på Ibsens Venstøp og som er forvirrende når det gjelder hvem som har vært sammen med hvem og som er far til hvem. Rosmersholm (1886) om forholdet mellom den tradisjonelle Rosmer og den begjærlige Rebekka – og med mange symboler Fruen fra havet (1888) om hvor sterkt havet kan dra i et menneskesinn Hedda Gabler (1890) om Hedda som ikke kan elske, men bare utnytter sin kvinnelighet til makt.

10 Og siste fase i forfatterskapet
Byggmester Solness (1892) om alderdom og ungdom Lille Eyolf (1894) med rottejomfruen som får makt over tankene til Eyolf John Gabriel Borkmann (1896) om svek kvinnen for å nå sin oppgave Når vi døde våkner (1899) diskuterer Ibsens liv gjennom billedhuggeren Rubek: Var det rett å velge kunsten fremfor livet?

11 Orker dere noen oppgaver også?
Slå opp side 183 i Tekster 1. Gjør så mange oppgaver som du rekker – men ikke 8 og 9.

12 Kilder: Sylvi Penne: Norsk litteraturhistorie 1991
Harald og Edvard Beyer: Norsk litteraturhistorie 1970 Wikipedia Store norske leksikon (på Internett) Nasjonalbiblioteket Oslobilder.no Encyclopedia Britannica (på Internett)


Laste ned ppt "En av verdens mest betydelige dramatikere"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google