Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nysgjerrigperprosjekt

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nysgjerrigperprosjekt"— Utskrift av presentasjonen:

1 Nysgjerrigperprosjekt
Myntene på Handelsstedet

2 Bakgrunn Elever ved Kjerringøy skole har funnet to gamle mynter i fjæra ved Kjerringøy Gamle Handelssted. Den ene er en 2 øring fra 1891, og den andre er 2 skilling fra 1699. Elevene på 1. – 4. trinn lurte på hvordan myntene havnet i fjæra, hvem som kan ha eid dem. Hva de var verdt + en mengde andre spørsmål.

3 Mål Elevene skal prøve å finne svar på:
Hvordan havnet myntene i fjæra ved Handelsstedet, - og hvem som kunne ha eid de?

4 Elevaktiv læring. Hvordan?
Elevene skal selv utarbeide hypoteser om hvordan myntene havnet i fjæra, og hvem som kunne ha eid de. Elevene skal teste hypotesene gjennom forsøk Elevene skal selv komme fram til hypoteser som skal forkastes. Svarene vi kommer fram til blir notert ned i et kolonneskjema Tegninger fra arbeidsprosessen.

5 Hypoteser som elevene kom fram til:
Noen ville reise til Amerika eller Afrika, og da tok de fly. På veien mistet de myntene fra flyet, og de havnet her. (Ble fort forkastet- etter at de fant at fly ikke var et vanlig fremkomstmiddel) Anna Elisabeth (Husets Frue) mistet 2-øringen mens hun var ute og gikk på handelsstedet. En fisker mistet myntene i fjæra. En fisker mistet en av myntene når han fisket utenfor Værøy, eller i havet i nærheten, og pengen ble tatt av bølger og skyllet i land på Kjerringøy.

6 Undersøkelsesfasen Vi vil teste hypotesene og ha elevaktiv læring
Undersøke hva som synker, eller flyter. Undersøke hva som flyttes ved hjelp av bølgekraft Undersøke hva som kan flyttes med hjelp av vindkraft

7 JA Forsøk Nei - Tror dere denne risballen flyter?
- Tror dere denne risballen kan flytte seg med vind? - Tror dere denne risballen kan flytte seg med bølgekraft? Elevene svarte ved å vise fram ja/nei kort Gjenstander som ble testet: risball, trenisse, sopp, mynt, JA Nei

8 Dokumentasjon Elevene noterte svarene sine på et kolonneskjema.
Hele prosjektet blir sendt inn til Nysgjerrigper

9 Forkasting av hypoteser
Etter å ha gjort forsøkene spurte vi elevene: Tror dere der er mulig at: Anna Elisabeth (Husets Frue) mistet 2-øringen mens hun var ute og gikk på handelsstedet. En fisker mistet myntene i fjæra. En fisker mistet en av myntene når han fisket utenfor Værøy, eller i havet i nærheten, og pengen ble tatt av bølger og skyllet i land på Kjerringøy. (Denne ble forkastet av elevene)

10 To hypoteser igjen? Hva er mest sannsynlig
Den yngste mynten var fra 1881. Anna Elisabeth døde 1879 Den yngste mynten var fra. Besøk på Kirkegården på Kjerringøy. Så på graven til Anna Elisabeth. Når ble hun født? Når døde hun? Anna Elisabeth (Husets Frue) mistet 2-øringen mens hun var ute og gikk på handelsstedet. En fisker mistet myntene i fjæra.


Laste ned ppt "Nysgjerrigperprosjekt"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google