Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

- Introduksjon til AIDS-merket av Nelly Hlombe

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "- Introduksjon til AIDS-merket av Nelly Hlombe"— Utskrift av presentasjonen:

1 - Introduksjon til AIDS-merket av Nelly Hlombe
HIV/AIDS - Introduksjon til AIDS-merket av Nelly Hlombe IOJI

2 Hvorfor gjør vi dette? Visjon for WAGGS 2011
”Vi er en voksende verdensomspennende organisasjon - vi er stemmen til jenter og unge kvinner som prøver å påvirke saker som de bryr seg om for å skape en bedre verden.” Visjon for WOSM ”Som er verdensomspennende organisasjon skal vi bidra til å skape en bedre verden”. Mål for presentasjonen: Gi kunnskap om hiv/aids Skape engasjement for globale spørsmål Motivere speidere til å ta aidsmerket

3 Vote with your feet Del rommet i tre deler. Til høyre er enig, til venstre uenig og bak i rommet er vet ikke. Lederen leser opp ulike utsagn. Speiderne svarer ved å bevege seg til den delen av rommet som representerer sitt svar. Utsagn: Hvis jeg var hiv –positiv ville jeg vært åpen om det Det er personen sin egen skyld hvis de har hiv/aids Kvinner får hiv/aids lettere enn menn Jeg ville ikke oppføre meg annerledes ovenfor en person som er hiv positiv eller aids syk Rike land gjør ikke nok for å hjelpe utviklingsland med hiv/aids epidemien

4 Hva er hiv og aids? HIV står for Human Immunodeficiency Virus (menneskelig immunsviktvirus). Dette viruset forårsaker AIDS/ Acquired Immunodeficiency Syndrome (ervervet immunsviktsyndrom). HIV angriper kroppens immunforsvar. Immunforsvaret beskytter oss mennesker fra å bli syke. En person med HIV kan føle seg frisk i mange år. Etter hvert som HIV viruset ødelegger immunforsvaret, klarer personen ikke lengre å kjempe mot sykdommer og infeksjoner. Personen blir ofte syk, og etter hvert som sykdommen gradvis utvikler seg får personen AIDS. En person vet ikke om han har HIV uten å ta en blodprøve og en HIV-test.

5 Fakta om hiv og aids I 2007 var ca. 33,2 millioner mennesker i verden hiv-positive. I 2007 døde ca. 2,1 millioner mennesker av AIDS, inkludert barn. Dette tilsvarer halvparten av den norske befolkningen. 68 % av alle hiv-positive i verden lever i området sør for Sahara i Afrika. Det er snakk om 22,5 millioner mennesker. Dette gjør AIDS til den største dødsårsaken i Afrika. Siden 2001 har antall hiv-positive i Øst-Europa og Asia økt med over 150 %, fra til 1,6 millioner. I Norge er det ca mennesker som er hiv-positive

6 Fakta om hiv og aids Antall nye mennesker som ble smittet i 2007 er ca. 2,5 millioner. Dvs. ca nye smittede hver dag. 95 % av hiv-positive mennesker lever i utviklingsland. Antall smittede forsetter å øke i de landene hvor det er fattigdom, et dårlig helsesystem og mangel på ressurser til å stoppe utviklingen. På verdensbasis har over 85% av unge kvinner ikke kunnskap nok om hiv/aids, og de vet ikke hvordan de kan beskytte seg fra å ikke bli syke.

7 Hvordan smitter hiv? Det er bare 4 kroppsvesker som inneholder nok veske til å kunne overføre hiv-viruset fra en som er smittet til en som ikke er det. De fire væskene er: Blod Sæd Vaginal væske Brystmelk HIV smitter ikke ved vanlig daglig omgang. Det betyr at du ikke kan bli smittet fra: Å leke og arbeide sammen med noen som er hiv-positive. Ved å håndhilse, klemme eller kysse. Å sove i samme rom, puste inn den samme lufta ,drikke fra samme glass eller bruke samme bestikk. Å vaske seg eller svømme i samme vann. Myggstikk eller via dyr. Spytt, tårer eller urin.

8 Regler for å beskytte seg mot HIV:
Vær trofast i et forhold til en partner. Bruk alltid kondom når du har sex. Ikke bruk sprøyter som har vært brukt av andre.

9 En personlig fortelling
Les fortellingen om Hawa (stifinnere) eller Zanele (vandrere og rovere) i heftet som hører til aidsmerket. Her finner dere også merkekravene. Merker/Prosjektmerker/Aidsmerket/

10 Stifinnere Stifinnerne velger 5 av 8 aktiviteter.
Aktivitet 1- lag en plakat Del inn i grupper. Tidsbruk: 15 min. til diskusjon. 5 min. til å presentere. Lag en plakat av kroppen. Tegn inn hjertet og de viktigste blodårene. Diskuter i gruppen: Hvilke oppgaver har blodet? Hvordan smitter aids? Hva gjør hiv/aids med kroppen? Hva kan man gjøre for å ikke bli smittet? Metode Gruppene viser plakaten til hverandre. Spre det du har lært til familie og venner.

11 Vandere Aktivitet 4 - diskusjon
Tidsbruk: 15 min. til å diskutere. 5 min. til å presentere det dere snakket om. Del inn i små grupper. Tenk på hvordan det var for Zaneles mor å bli forskjellsbehandlet av lokalsamfunnet. Forestill deg hvordan det er å være åpen om hiv/aids. Lag en liste over grunner til at folk ikke vil være åpne om hiv/aids. Hvordan ville det blitt mottatt å være åpen om hiv/aids i ditt samfunn? Diskuter.

12 Rovere Aktivitet 5- rollespill Tidsbruk: 20 min.
Tenk dere at noen dere kjenner kommer og forteller at han/hun har aids. Lag et rollespill eller fortelling om hvordan dere reagerer, og hvordan dere kan være til hjelp og støtte.

13 Avslutning 1. desember er verdens hiv/aids dag, og det kan være et godt tidspunkt å ta aidsmerket. Ved å bære aidsmerket på speiderdrakta viser du solidaritet og støtte til millioner av mennesker som lever med sykdommen eller er direkte påvirket av den. Hvor finnes programmateriellet og merkekravene til aidsmerket? På nettsidene speiderprogram.no Hvor får vi tak i merket? I Speiderbutikken. Det kan bestilles på speiderbutikken.no Hvor mye koster merket? 15 kroner Hvem står bak merket? Merket var ble først lansert av WAGGGS i I år har vi gjort noen endringer i merkekravene og produsert vårt eget KFUK-KFUM-speider merke. Vi håper at du nå er motivert til å ta aidsmerket. Lykke til!

14 E-mail: nelly@kfuk-kfum-speiderne.no
THANK YOU Contact Number:


Laste ned ppt "- Introduksjon til AIDS-merket av Nelly Hlombe"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google