Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Magiske symboler Skogfinsk magi og mystikk.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Magiske symboler Skogfinsk magi og mystikk."— Utskrift av presentasjonen:

1 Magiske symboler Skogfinsk magi og mystikk

2 Runesang Runesang har røtter år tilbake i tid og skogfinnene som kom vandrende fra Savolaks på tallet hadde med seg denne tradisjonen til Norge "Runesang" er direkte oversatt fra finske "runolaulu" og må ikke forveksles med norrøne runer. Opprinnelig er runo et germansk ord for hemmelighet og magi, og laulu betyr å synge eller å synge magisk. De magiske runesangene har ofte et religiøst innhold, tildels besvergende, men de kan også ha et historisk innhold med myter som vi finner i for eksempel det finske nasjonaleposet Kalevala. Besvergelsene skulle påvirke maktene i naturen for gode avlinger, beskyttelse av mennesker og dyr eller helberedelse. Runesangene har blitt bevart på Finnskogen, og i 2001 ga Sinikka Langeland og Ove Berg ut CDen Tirun Lirun. CDen inneholder både besvergelsesruner og episke runer fra Kalevala. CDen inneholder også gamle opptak av Kaisa Vilhuinen som regnes som den siste tietäjä på Finnskogen.

3 tietäjä - den som vet. Det fantes velsignelser til enhver anledning, men skjedde det alvorlige ulykker, tok man kontakt med tietäjä - den som vet. Kaisa Vilhuinen fra Röjdåfors i Sverige regnes som Finnskogens siste tietäjä. ( Den som vet) Det går mange historier om hvordan hun klarte å stoppe blod over store avstander og finne igjen dyr som var forsvunnet.

4 Mot sykdom Sykdom kunne f.eks manes inn i trerøtter

5 Besvergelse mot frostskader
Pakkainen Pyron poika, Talonpoika talleroinen, Talvet asut aijoilla, Kesät keikut lähtehissä... Pukuri Frost, du snøføykfødte kuldeblåsten, kuldesønnen. Vinter'n sitter du på grinda, sæmmær'n gynger du i lauvet... Det var også vanlig at man

6 Det fins mange ulike symboler skåret inn i vegger, vinduer og dører: Pentagram, håndomriss og ulike kors er vanlige. Symbolene ble skåret inn som beskyttelse og ble gjerne plassert på verdifulle bygninger og steder, som for eksempel låve, stabbur og stall. Skogfinnene har ofte blitt forbundet med magi og mystikk. Skogfinnenes forhold til magi er noe annet enn det vi forstår med trolldom. De har hatt en natur-og kultur¬forståelse som har røtter i en østlig sjamantradisjon som er felles for finsk-ugriske kulturer. Den sjamanistiske magien ble utøvet gjennom ritualer, besvergelser og symboler Skogfinnenes bruk av magi som praktisk redskap i hverdagen var virkelig og konkret. Med hjelp av ulike former for magi kunne man helbrede og beskytte, eller gardere seg mot krefter som kunne ramme en negativt.

7 Det vanligste og mest utbredte symbolet er pentagrammet; den 5- taggete stjerna
(penta = gresk for fem) Pentagrammet strekes opp uten at man slipper underlaget. Dette er kanskje også den figuren som mest blir forbundet med magi, eller som er best kjent som magisk symbol.

8 Omriss av hender Et vanlig symbol i områder med skogfinsk bosetting.
Omriss av hender er også et vanlig symbol i områder med skogfinsk bosetting. Det er oftest skåret inn på utsiden eller innsiden av dører og karmer. Merket kan ha vært en tydelig advarsel til uvedkommende om ikke å gå inn uten eiers tillatelse, eller like gjerne en advarsel til deg om å gå ut igjen med like tomme hender som da du kom inn.

9 Symbolene ble skåret inn som beskyttelse og ble gjerne plassert på verdifulle bygninger og steder, som for eksempel låve, stabbur og stall. Bekkekverna var viktig for å male kornet til mjøl, og mengder av sagn, historier og eventyr viser at den var truet både fra puken i fossen, nissen og mennesker med kriminelle hensikter. Ofte finner vi magiske symboler på kvernhus.

10 Røykbadstua Røykbadstua hadde status som en «hellig» bygning for skogfinnene. Badstua ble ofte brukt til barnefødsler, og det var selvfølgelig viktig å sikre den med beskyttelse mot alt naturlig og «overnaturlig» som kunne tenkes å være trusler mot et nyfødt barn.


Laste ned ppt "Magiske symboler Skogfinsk magi og mystikk."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google