Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Et globalt og mobilt samfunn Filosofiske og etiske utfordringer Henrik Syse, forsker og filosof Solakonferansen, 16. september 2014.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Et globalt og mobilt samfunn Filosofiske og etiske utfordringer Henrik Syse, forsker og filosof Solakonferansen, 16. september 2014."— Utskrift av presentasjonen:

1 Et globalt og mobilt samfunn Filosofiske og etiske utfordringer Henrik Syse, forsker og filosof henrik@prio.no Solakonferansen, 16. september 2014

2 Mål, virkemidler og plattform  Mål: Dit vi skal nå.  Virkemidler: Det vi skal bruke for å nå dit.  Plattform / grunnmur: Det vi bygger på, som basis for både mål og midler.  Etikken og de grunnleggende verdiene må være til stede hele veien, men ikke minst i «grunnmuren».

3 Hvilke grunnleggende verdier er «non-negotiable»?  Sikkerhet  Bærekraft – økonomisk og miljømessig  Tillit  Fair konkurranse  Sannferdighet

4 Mobilitetens samfunn  En rask og til dels revolusjonerende utvikling.  Luftfarten er ikke isolert – tar del i en rivende mobilitetsutvikling som skaper store og økende forventninger.  Behovet for å holde igjen og si nei blir vanskeligere å få aksept for kommersielt – men kanskje enklere i samfunnet for øvrig.  Bransjen ønsker å fylle forventninger og behov – men dersom de er fylt, må vi skape nye?  Er vi flinke nok, i en slik situasjon, til å holde fast ved en grunnleggende, etisk basert yrkes- og bransjeidentitet?  Og er den identiteten mulig å beholde i et globalisert marked?

5 Er yrkesetikken og grunnleggende standarder felles eller kun lokale?  Noen standarder er så grunnleggende at vi må insistere på at de skal stå fast.  Andre ting kan imidlertid være foranderlige og både bør og må styres av lokal kultur og hva som passer.  Mellom disse har vi de nødvendige, koordinerende reglene – det er etisk sett uhyre viktig at de respekteres.

6 Men hører etikk og butikk sammen?  Selvsagt gjør de ikke alltid det på kort sikt – eller dersom ren inntjening er eneste verdi.  Men god etikk skaper tillit, forutsigbarhet og økt stolthet.  Viktig med et lengre tidsperspektiv.  Og glem ikke: Det er fullt mulig å ha flere motivasjoner.


Laste ned ppt "Et globalt og mobilt samfunn Filosofiske og etiske utfordringer Henrik Syse, forsker og filosof Solakonferansen, 16. september 2014."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google