Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Etikk i arbeidslivet Noen filosofiske morgentanker

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Etikk i arbeidslivet Noen filosofiske morgentanker"— Utskrift av presentasjonen:

1 Etikk i arbeidslivet Noen filosofiske morgentanker
Henrik Syse, forsker og filosof Bibliotekkonferansen Innlandet Hamar, 5. november 2014

2 Det store og det lille Viktig med idealer, visjoner og en retning for det vi skal gjøre. Men like viktig med et blikk for det konkrete, det nære og det hverdagslige. Hovedutfordring: Å kombinere de to – i både tale og handling.

3 Mål, midler og plattform
Mål: Dit vi skal nå. Midler: Det vi skal bruke for å nå dit. Plattform / grunnmur: Det vi bygger på, som basis for både mål og midler. Etikken og verdiene må være til stede hele veien, men ikke minst i «grunnmuren».

4 Etikkens rolle Etikk handler om:
rett og galt, og hvordan vi finner det som er rett, uttrykt gjennom: regler og normer, gode vaner, god kultur, dannelse og karakter, teori, praksis og erfaring.

5 Hvorfor etikk? Fordi verden er kompleks – ikke alltid lett umiddelbart å se hva som er rett. Fordi mye kan være lov uten at det nødvendigvis er etisk holdbart. Fordi vi noen ganger kommer i situasjoner der det blir asymmetri mellom to parter i et forhold. Fordi våre roller endrer seg. Fordi hverdagen er så hektisk at de «langsomme» spørsmålene kan forsvinne. Og fordi vi lett blir sittende fast i det tilvante – og glemmer å se oss selv utenfra.

6 Men er ikke etikk bare subjektivt, «smak og behag»?
Frykten for at etikken bare er relativ og ikke kan argumenteres for, er ofte tilstede. Hva kan vi svare? Felles verdier. Felles behov. Felles erfaringer. Behovet for felles regler. Vår «kvalitet» og verdighet.


Laste ned ppt "Etikk i arbeidslivet Noen filosofiske morgentanker"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google