Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Etikk i arbeidslivet Noen filosofiske morgentanker Henrik Syse, forsker og filosof Bibliotekkonferansen Innlandet Hamar, 5. november 2014.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Etikk i arbeidslivet Noen filosofiske morgentanker Henrik Syse, forsker og filosof Bibliotekkonferansen Innlandet Hamar, 5. november 2014."— Utskrift av presentasjonen:

1 Etikk i arbeidslivet Noen filosofiske morgentanker Henrik Syse, forsker og filosof henrik@prio.no Bibliotekkonferansen Innlandet Hamar, 5. november 2014

2 Det store og det lille  Viktig med idealer, visjoner og en retning for det vi skal gjøre.  Men like viktig med et blikk for det konkrete, det nære og det hverdagslige.  Hovedutfordring: Å kombinere de to – i både tale og handling.

3 Mål, midler og plattform  Mål: Dit vi skal nå.  Midler: Det vi skal bruke for å nå dit.  Plattform / grunnmur: Det vi bygger på, som basis for både mål og midler.  Etikken og verdiene må være til stede hele veien, men ikke minst i «grunnmuren».

4 Etikkens rolle  Etikk handler om:  rett og galt, og hvordan vi finner det som er rett, uttrykt gjennom:  regler og normer,  gode vaner,  god kultur,  dannelse og karakter,  teori,  praksis og erfaring.

5 Hvorfor etikk?  Fordi verden er kompleks – ikke alltid lett umiddelbart å se hva som er rett.  Fordi mye kan være lov uten at det nødvendigvis er etisk holdbart.  Fordi vi noen ganger kommer i situasjoner der det blir asymmetri mellom to parter i et forhold.  Fordi våre roller endrer seg.  Fordi hverdagen er så hektisk at de «langsomme» spørsmålene kan forsvinne.  Og fordi vi lett blir sittende fast i det tilvante – og glemmer å se oss selv utenfra.

6 Men er ikke etikk bare subjektivt, «smak og behag»?  Frykten for at etikken bare er relativ og ikke kan argumenteres for, er ofte tilstede. Hva kan vi svare?  Felles verdier.  Felles behov.  Felles erfaringer.  Behovet for felles regler.  Vår «kvalitet» og verdighet.


Laste ned ppt "Etikk i arbeidslivet Noen filosofiske morgentanker Henrik Syse, forsker og filosof Bibliotekkonferansen Innlandet Hamar, 5. november 2014."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google