Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hodelus kan ikke hoppe eller fly! Det er ikke flaut å ha lus, men det er flaut å ikke gjøre noe med det.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hodelus kan ikke hoppe eller fly! Det er ikke flaut å ha lus, men det er flaut å ikke gjøre noe med det."— Utskrift av presentasjonen:

1 Hodelus kan ikke hoppe eller fly! Det er ikke flaut å ha lus, men det er flaut å ikke gjøre noe med det.

2 Hodelus(Pediculus capitis) Lus har vært et problem for mennesker siden tidenes morgen. Hodelus er små, vingeløse insekter, de kan ikke fly eller hoppe. Menneskeblod er hodelusas eneste føde. Lusa trives best i en t-sone fra nakken, oppover mot issen og frem mot tinningen. Lus beveger seg svært raskt i tørt hår. Lus er nesten umulige å se dersom man ikke grer med en lusekam. En voksen hunnlus kan legge opptil 8 egg i døgnet. Etter en parring kan hun legge 56 egg. Eggene er 0.3 x 0.8 mm.(ligner bitte små sandkorn). Eggene blir festet til hårstrå med sekret og sitter ”limt” fast til hårstrået. Eggene legges der temperatur og luftfuktighet er best, kan være fra 0.5 - 4 cm. fra hodebunnen. Eggene klekkes etter 6-8 dager.

3 Egg 1. nymfe 2. nymfe 3. nymfe Hann lus Hunn lus SYKLUS FOR HODELUS Egg klekkes

4 Lus har spesialdesignet klør for å holde fast i håret. Lus slipper ikke taket i håret frivillig før det får tilgang til nytt hår! Lus og nymfer kan bruke litt under 3 sekunder til å flytte seg til nytt hode.

5 Luseegg. Dersom nymfen klekker etter egget har blitt fjernet fra håret, forlater den mest sannsynlig ikke egget.

6 Smittekilder Hodelus smitter oftest blant nære venner og familie. Hode-/hårkontakt er største smittekilde. Bytting av børster, kammer og luer kan være smittekilder. Sofa, puter, sengetøy, kosedyr og hårstrikker bør isoleres i 30 timer, støvsuges, fryses eller vaskes. Hodelus kan etter 12 timer klare seg hos ny vert. Svømmebasseng?

7 Lus klarer seg godt i vann. Dersom lus og nymfer blir utsatt for glovarmt vann, dør de straks.

8 Hvem kan jeg smitte? Anne Louise Leslie Sine venner Anne Mari venner søsken foreldre søsken foreldre Connie venner søsken foreldre søsken foreldre Anne Kath venner søsken foreldre søsken foreldre Søsken Klassekamerat er Gerhards venner venner søsken foreldre søsken foreldre Philips venner venner søsken foreldre søsken foreldre Foreldre Elisabeth Venner Gunn Heidi venner søsken foreldre søsken foreldre Torunn venner søsken foreldre søsken foreldre Øyong venner søsken foreldre søsken foreldre Foreldre Ellen Sine venner Heidi venner søsken foreldre søsken foreldre Trine venner søsken foreldre søsken foreldre Monica venner søsken foreldre søsken foreldre Søsken Nina venn søsken foreldre venn søsken foreldre venn søsken foreldre klassekamerate r Foreldre Søsken Søsters venner Venn 1 venner søsken foreldre Venn 2 venner søsken foreldre Venn 3 venner søsken foreldre klassekamerate r Brors venner Venn 1 venner søsken foreldre Venn 2 venner søsken foreldre Venn 3 venner søsken foreldre klassekamerate r Mamma PappaBesteforeldre

9 Lusekjemming Det er stor forskjell på lusesjekk og behandling! Ved sjekk, er det viktig at man raskt og enkelt kan konstantere funn. Ved kjemming som eneste behandling, er det derimot viktig at lus ikke beveger seg så raskt i håret, at de forflytter seg til ferdig behandlet hår. Lusesjekk: Gre i tørt hår. Bøy hodet fremover, over et hvitt underlag. Man kommer da lettest i de partiene, der lusa trives best. Allerede etter et par kamtak, vil man ofte oppdage lusene som detter ned. Man ser dyrene bevege seg. Sjekk lusekammen. De fleste medikamenter skal påføres i tørt hår.

10 Hvilke behandlingsmetoder finnes det ? Kjemiske midler : De kjemiske midlene inneholder stoffer som påvirker sentralnervesystemet til lus, og dreper som regel både lus og egg. Man må gjenta behandlingen etter 8 dager, slik at eventuelle nyklekte nymfer som overlevde i et beskyttet egg, dør. Preparatene er reseptfrie og kan kjøpes på apotek. Behandlingen er meget enkel i bruk og er en rask og effektiv metode for å bli kvitt hodelus på. I utlandet blir ikke barn med astma og kraftige allergier anbefalt å bruke linimentet. Naturpreparater og ”huskurer” : Naturpreparater er oftest basert på oljer for eksempel anis-, kokos- og teatree oljer. Oljen gjør det vanskelig for lus å feste egg til hårstrået og kan også tette luftkanalene til lusa. Det finnes ikke noen forskning som kan bevise resultater ennå. Enkelte personer kan få allergiske reaksjoner av oljene på grunn av lukt. Lusekammer: Lusekammer blir brukt for å ta bort lus og egg fra håret. Kvaliteten på kammene varierer. Mange lusekammer er laget av plast med korte kamtenner, disse får ikke med seg luseegg. Kammene er beregnet for å sjekke om man er smittet. Det finnes lusekammer i metall som har lange kamtenner. En av disse er NitFree, som er unik med sine mikrokanaler i kamtennene også tar med seg luseegg. Dersom man velger en behandlingsform som består av bare kjemming, er det veldig viktig å være nøye og ta seg god tid. Det er effektivt å bruke kammen ved siden av annen behandling, for eksempel linimentet, for å få ut egg og døde hodelus. Elektrisk kam : Dette er en kam som går på batteri og som sender ut signaler og strøm dersom den finner noe i håret. Den kan reagere på flass, men samtidig la de minste nymfer unnslippe. Den dreper ikke egg. Støvsuger : Lusesnapperen er et munnstykke som passer til de fleste støvsugere. Støvsugermetoden er enkel, og man får praktiske beholdere hvor man kan samle opp det som kommer ut av håret. Beholderen gjør at produktet er enkelt og praktisk for deteksjon og avlusning. Man må følge opp med flere behandlinger ettersom metoden ikke får ut luseegg. Lusesnapperen er flott for folk med fobi siden man slipper å ha nærkontakten med lusa. Lusesnapperen får ut alt fra støv, lo, flass, nymfer og hodelus fra hår og hodebunn.

11 Lusesnapper! Ved en sjekk med Lusesnapperen kan man oppdage de aller minste nymfer!


Laste ned ppt "Hodelus kan ikke hoppe eller fly! Det er ikke flaut å ha lus, men det er flaut å ikke gjøre noe med det."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google