Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hodelus kan ikke hoppe eller fly

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hodelus kan ikke hoppe eller fly"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hodelus kan ikke hoppe eller fly
Hodelus kan ikke hoppe eller fly! Det er ikke flaut å ha lus, men det er flaut å ikke gjøre noe med det. Lus på hoppestokk illustrerer at lus ikke kan hoppe. Lus med helikopter rotor illustrerer at lus ikke kan fly. Bilde med fyrstikken illustrerer størrelsen og viser egg, nymfer i flere stadier og fullvoksen hunnlus. Midten viser en hunnlus som akkurat har spist(blod i tarmene). Siste bilde viser en hunnlus som spiser fra hånden.

2 Hodelus(Pediculus capitis)
Lus har vært et problem for mennesker siden tidenes morgen. Hodelus er små, vingeløse insekter, de kan ikke fly eller hoppe. Menneskeblod er hodelusas eneste føde. Lusa trives best i en t-sone fra nakken, oppover mot issen og frem mot tinningen. Lus beveger seg svært raskt i tørt hår. Lus er nesten umulige å se dersom man ikke grer med en lusekam. En voksen hunnlus kan legge opptil 8 egg i døgnet. Etter en parring kan hun legge 56 egg. Eggene er 0.3 x 0.8 mm.(ligner bitte små sandkorn). Eggene blir festet til hårstrå med sekret og sitter ”limt” fast til hårstrået. Eggene legges der temperatur og luftfuktighet er best, kan være fra cm. fra hodebunnen. Eggene klekkes etter 6-8 dager. Lusas liv.

3 SYKLUS FOR HODELUS 1. nymfe Egg klekkes 2. nymfe 3. nymfe Hann lus Egg
Nytt syklus bile. Egg(dødt, klekket, levende og klekket) - egg klekkes - nymfe 1., 2.5 timer gammel – 2. nymfe 3 dager gammel – 3. nymfe 6-7 dager gammel – voksen hann lus i midten – voksen hunn lus nederst. Egg Hunn lus

4 Lus har spesialdesignet klør for å holde fast i håret.
Lus slipper ikke taket i håret frivillig før det får tilgang til nytt hår! Lus og nymfer kan bruke litt under 3 sekunder til å flytte seg til nytt hode.

5 Luseegg. Dersom nymfen klekker etter egget har blitt fjernet fra håret, forlater den mest sannsynlig ikke egget. Bilde med egg på hårstrå viser 1. egg som er dødt(skrumpet inn), 2. egg som nylig er klekket(egget er tomt og lokket er borte), 3. egg som er nylagt(egget er litt grumsete, noe det er de to første dagene. Man ser det er embryo i egget), 4. egget er klekket for noen dager siden(skallet er vasket på innsiden etter hårvask, og er derfor lysere).

6 Smittekilder Hodelus smitter oftest blant nære venner og familie.
Hode-/hårkontakt er største smittekilde. Bytting av børster, kammer og luer kan være smittekilder. Sofa, puter, sengetøy, kosedyr og hårstrikker bør isoleres i 30 timer, støvsuges, fryses eller vaskes. Hodelus kan etter 12 timer klare seg hos ny vert. Svømmebasseng? Dersom man har sengen full av kosedyr og puter kan man isolere dette i 30 timer. Etter 30 timer uten tilførsel av blod er det ingen lus eller nymfer som overlever. Studier jeg har utført viser at lus klarer seg svært godt i vann, den ligger i vannskorpen og griper tak i det første den får tak i. Badehetter vil eliminere faren for smitte.

7 Lus klarer seg godt i vann.
Dersom lus og nymfer blir utsatt for glovarmt vann, dør de straks. Bilde øverst til venstre viser en lus som kaver i vannskorpen, den får til slutt tak i håret den ligger i nærheten av. Lusa får ikke håret i vannskorpen før den har vært i vannet 2 timer. Bilde nederst viser en lus som frivillig har krabbet i håret under vannskorpen, bilde er tatt etter at lusa har vært 10 minutter under vann. Bildet øverst til høyre viser en lus som har blitt lagt i glovarmt vann, den døde momentant. NB. Man kan ikke behandle hår eller hodet med så varmt vann.

8 Hvem kan jeg smitte? Her er en oversikt over hvem og hvor mange man kan smitte, dersom man ikke oppdager lusa den første måneden. De aller fleste har tre gode venner man er mye sammen med, alle disse er i faresonen for å bli smittet. Det er svært vanlig at både søsken og foreldre kan bli smittet. Om disse ikke får beskjed om at man har funnet lus, vil de kunne smitte sin omgangskrets. Dersom en eller flere ikke behandler seg vil alle kunne bli gjensmittet. Det er viktig at man informerer alle i sin omgangskrets. Husk man kan ikke få lus uten å ha blitt smittet. Man er aldri alene om å ha lus.

9 Lusekjemming Lusesjekk:
Det er stor forskjell på lusesjekk og behandling! Ved sjekk, er det viktig at man raskt og enkelt kan konstantere funn. Ved kjemming som eneste behandling, er det derimot viktig at lus ikke beveger seg så raskt i håret, at de forflytter seg til ferdig behandlet hår. Lusesjekk: Gre i tørt hår. Bøy hodet fremover, over et hvitt underlag. Man kommer da lettest i de partiene, der lusa trives best. Allerede etter et par kamtak, vil man ofte oppdage lusene som detter ned. Man ser dyrene bevege seg. Sjekk lusekammen. De fleste medikamenter skal påføres i tørt hår. Lusesjekk bør utføres en gang i uken!

10 Hvilke behandlingsmetoder finnes det ?
Kjemiske midler : De kjemiske midlene inneholder stoffer som påvirker sentralnervesystemet til lus, og dreper som regel både lus og egg. Man må gjenta behandlingen etter 8 dager, slik at eventuelle nyklekte nymfer som overlevde i et beskyttet egg, dør. Preparatene er reseptfrie og kan kjøpes på apotek. Behandlingen er meget enkel i bruk og er en rask og effektiv metode for å bli kvitt hodelus på. I utlandet blir ikke barn med astma og kraftige allergier anbefalt å bruke linimentet. Naturpreparater og ”huskurer” : Naturpreparater er oftest basert på oljer for eksempel anis-, kokos- og teatree oljer. Oljen gjør det vanskelig for lus å feste egg til hårstrået og kan også tette luftkanalene til lusa. Det finnes ikke noen forskning som kan bevise resultater ennå. Enkelte personer kan få allergiske reaksjoner av oljene på grunn av lukt. Lusekammer: Lusekammer blir brukt for å ta bort lus og egg fra håret. Kvaliteten på kammene varierer. Mange lusekammer er laget av plast med korte kamtenner, disse får ikke med seg luseegg. Kammene er beregnet for å sjekke om man er smittet. Det finnes lusekammer i metall som har lange kamtenner. En av disse er NitFree, som er unik med sine mikrokanaler i kamtennene også tar med seg luseegg. Dersom man velger en behandlingsform som består av bare kjemming, er det veldig viktig å være nøye og ta seg god tid. Det er effektivt å bruke kammen ved siden av annen behandling, for eksempel linimentet, for å få ut egg og døde hodelus. Elektrisk kam : Dette er en kam som går på batteri og som sender ut signaler og strøm dersom den finner noe i håret. Den kan reagere på flass, men samtidig la de minste nymfer unnslippe. Den dreper ikke egg. Støvsuger : Lusesnapperen er et munnstykke som passer til de fleste støvsugere. Støvsugermetoden er enkel, og man får praktiske beholdere hvor man kan samle opp det som kommer ut av håret. Beholderen gjør at produktet er enkelt og praktisk for deteksjon og avlusning. Man må følge opp med flere behandlinger ettersom metoden ikke får ut luseegg. Lusesnapperen er flott for folk med fobi siden man slipper å ha nærkontakten med lusa. Lusesnapperen får ut alt fra støv, lo, flass, nymfer og hodelus fra hår og hodebunn.

11 Lusesnapper! Ved en sjekk med Lusesnapperen kan man oppdage de aller minste nymfer! Synes man det er vanskelig å kjemme kan man bruke Lusesnapperen. Det man støvsuger ut av håret blir samlet i en beholder som igjen kan sjekkes i forstørrelsesglass eller gjennom mikroskop. Har man tatt behandling og er usikker på om man har blitt kvitt alle dyr kan bli trygg på at resultatene etter en sjekk med Lusesnapperen avslører eventuell feilbehandling.


Laste ned ppt "Hodelus kan ikke hoppe eller fly"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google