Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Geir Øien,Trondheim vinklubb Ganymedes onsdag 23. januar 2013

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Geir Øien,Trondheim vinklubb Ganymedes onsdag 23. januar 2013"— Utskrift av presentasjonen:

1 Geir Øien,Trondheim vinklubb Ganymedes onsdag 23. januar 2013
”Lammeviner fra den gamle verden” … eller ”en god unnskyldning for å drikke noen gode, kraftige rødviner en kald januarkveld”  Geir Øien,Trondheim vinklubb Ganymedes onsdag 23. januar 2013

2 Temaer for kvelden: Presentasjon av kveldens aperitif
Litt om generelle prinsipper ved matching av mat og vin Hva karakteriserer lam som råvare, og hva har tilberedningen å si? Hva krever dette av vinen vi bør velge? Presentasjon og diskusjon av 5 presumptivt gode lammeviner Middag med lam som hovedrett… Hvilken vin gikk best til lammet – og hvorfor?

3 Litt om kveldens aperitif…
Crémant de Bourgogne Charme Blanc de Blancs Extra Brut, Jean-Paul Brun/Terres Dorées, Bourgogne (Beaujolais), Frankrike (kr. 164,90) [2010] 100 % Chardonnay, vinstokker plantet nær Charnay i Beaujolais (30 min. nord for Lyon, ”Area of the golden stones” – kalksteinsjord) 5 g/dosage, ”Methode champenoise” Økologisk dyrkede druer Domainet i business siden 1979; 30 hektar; I hovedsak rødvin fra Beaujolaismen også Cremant, hvitvin fra Beaujolais, og Côte-Rôtie (Nord-Rhone).

4 Litt om generelle prinsipper ved matching av mat og vin (1)
“Den beste mat- og vinboken vi kunne lage” (Arne Ronold MW et al., Dinamo forlag 2008) fremhever fem enkle prinsipper: Lavt fettinnhold: Alkoholsvake viner Høyt fettinnhold: Alkoholrike viner Vegetabilske fettstoffer (planteolje): Syredominerte viner “Rå” animalske fettstoffer (eks. fettmarmorert rødt kjøtt): Tannindominerte viner “Tilberedte” animalske fettstoffer (eks. smør, fløte, ost): Syredominerte viner

5 Litt om generelle prinsipper ved matching av mat og vin (2)
Fra disse prinsippene følger tre hovedregler: Velg et alkoholnivå som passer til rettens fettinnhold Vurdér ut fra fettstoffenes karakter, og i lys av tilberedningsformen, om det skal være en tannindominert rødvin, eller en syredominert vin (som kan være rød eller hvit). Velg ut fra krydringen og garnityret en vin som har en passende aromaprofil.

6 Hva karakteriserer lam som råvare, og hva har tilberedning/tilbehør å si?
Fra “Mat og vin i utsøkt harmoni” (Gyldendal, 1994): “Lammekjøtt er verken lyst eller mørkt. Kjøttet er imidlertid fett og i tillegg sterkt aromatisk.” “Hard” koking, ovnsbaking eller steking trekker fettet ut av kjøttet – graden av fettinnhold kommer da an på sausens/sjyens karakter/sammensetning Steking gir i tillegg “søtlig” karamellisert stekeskorpe Garnityr/tilbehør: setter preg relatert til sødme og/eller syre i retten – f. eks. utvikler mange grønnsaker en viss sødme ved tilberedning (eks.: rotgrønnsaker) ekstra aromaer fra krydring blir også viktige (urter, hvitløk, sennep typisk)

7 Hva krever dette av vinen vi bør velge?
Fra “Mat og vin i utsøkt harmoni” (Gyldendal, 1994): “Vin til lam bør ha noe utviklet karakter, gjerne ledsaget av en kjerne av rund moden frukt som balanserer mot en finslepen stuktur av tannin og syre. Tanninene er nødvendige for å rense opp etter fettet. Aromaene er likeledes nødvendige for å møte kjøttets søtlige og aromatiske karakter.“ “Den klassiske lammevinen er en moden, cabernetdominert rød bordeaux, eller en ikke altfor fatpreget Rioja.” Andre valg foreslått fra ulike kilder: Rød Bandol, stram Chianti, Barbera, Madiran, en “ikke for inntørket” portugisisk rød, ripasso Valpolicella, Nebbiolo, amerikansk eller australsk cabernet sauvignon,…

8 Presentasjon og diskusjon av 5 presumptivt gode lammeviner
Vin 1: Vino Nobile de Montepulciano 2008, Avignonesi, Montepulciano, Toscana, Italia, kr. 209,90  Vin 2: Château Bouscassé 2007, Alain Brumont, Madiran, Frankrike, kr. 215,-, MATVIN Vin 3: Pavillon de Léoville Poyferré 2008, St.-Julien, Bordeaux, Frankrike, kr. 299,90 Vin 4: Château Musar 2005, Bekaa Valley, Libanon, kr. 279,90 Vin 5: Marques de Murrieta Gran Reserva 2004, Rioja, Spania, kr. 236,10

9 Vin 1: Vino Nobile de Montepulciano 2008, Avignonesi, Montepulciano, Toscana, Italia (1)
90 % Sangiovese, 8 % Canaiolo, 2 % Mammolino 140 hektar vinmarker Økologisk jordbruk 80 % i franske barriques 20 % i “tradisjonelle fat”

10 Vin 1: Vino Nobile de Montepulciano 2008, Avignonesi, Montepulciano, Toscana, Italia (2)
Winery
Poliziano was started in 1961 with an initial nucleus of 22 hectares. It has grown over the years to reach its present size of 120 hectares, all planted in vineyards. Its name is an homage to the humanist poet Angelo Ambrogini ( ), known as "Il Poliziano", who was born in Montepulciano.

Location
There are approximately 30 hectares of vineyards clustered around the winery's buildings as well as a number of individual properties that range in size from eight to thirty hectares; together these constitute the entire property. The vines are planted at altitudes ranging from 280 to 400 metres above sea level, in an environment that is well suited to them, with soil that is primarily volcanic clay and slightly rocky. The geological survey of the Comune of Montepulciano identifies the most important sections of our property with the names: Asinone, Caggiole, Valiano, Lama, Casale and Pozzi.

11 Vin 2: Château Bouscassé 2007, Alain Brumont, Madiran, Frankrike (1)
50 % Tannat, 26 % Cabernet Sauvignon (“Bouchy”), 24 % Cabernet Franc Terroir: “Fine clay with yellow and white streaks, covering cracked limestone. Sandstone terroirs line the edges with an iron oxide and manganese concretion, which produces more subtle wines.” 7500 vinplanter/hektar, manuell innhøsting Alain Brumont: “A passionate believer in new wood – The Citizen Kane of Madiran” (Andrew Jefford) Château Bouscassé har vært i Brumont-familien siden 1836; Alain Brumonts fødested Alain Brumont har siden 1979 bygd det største domainet i Madiran (300 hektar) – 10 % av appelasjonen

12 Vin 2: Château Bouscassé 2007, Alain Brumont, Madiran, Frankrike (2)
“The wines of Alain Brumont are at the same level as Château Latour and the greatest wines in the world.” Steven Spurrier – Decanter    

13 Vin 3: Pavillon de Léoville Poyferré 2008, St
Vin 3: Pavillon de Léoville Poyferré 2008, St.-Julien, Bordeaux, Frankrike (1) Château Leoville-Poyferré, 2eme Cru i “1855-klassifikasjonen” i Bordeaux: Skapt i 1840 ved deling av Ch.Leoville-las-Cases Terroir: Kalksteinsplatå Økologisk jordbruk A permanent monitoring system of underground water movements (instalment of piezometres a decade ago), allows us to check the water supply to the vine plants. The information obtained through this piezometre network (the only one of its kind among the Great Growths of the Médoc) will, for example, indicate the best time to work the soil.

14 Vin 3: Pavillon de Léoville Poyferré 2008, St
Vin 3: Pavillon de Léoville Poyferré 2008, St.-Julien, Bordeaux, Frankrike (2) Pavillon: Slottets “annenvin” Merlot (52 %), Cabernet Sauvignon (41 %), Petit Verdot (7 %) Seleksjon fra slottets unge vinstokker Lagres i 1-2 år gamle fat (18-20 måneder)

15 Vin 4: Château Musar 2005, Bekaa Valley, Libanon (1)
Mix av Cabernet Sauvignon, Carignan og Cinsault (andeler varierer med årgang avhengig av “vær og føre”) Vinmarker nær landsbyene Ammiq, Aana and Kefraya sør i Bekaa-dalen, 30 km fra Beirut Midlere alder vinstokker 40 år; utbytte 35 hl/ha Jordsmonn: Blanding av grus (gravel) og kalkstein Økologisk dyrking

16 Vin 4: Château Musar 2005, Bekaa Valley, Libanon (2)
6 måneders gjæring i sementtank av de ulike druekomponentene, ved lav temperatur Deretter 12 måneders eikelagring av de ulike komponentene; 1/3 i ny fransk eik Deretter blending av komponentene, og 12 måneder lagring av blend i sementtank Flasking uten klaring og filtrering Til slutt 4 års lagring i Musars kjellere for slipp 7 år (!) etter innhøsting. 1930 Gaston Hochar of Lebanon’s Chateau Musar plants his first vineyards, after returning from Bordeaux. 1941 Major Ronald Barton (of Château Langoa-Barton), stationed in Lebanon during World War II, befriends Gaston Hochar, strengthening links with Bordeaux and influencing the Musar style. 1959 Serge Hochar becomes Chateau Musar winemaker, while completing his winemaking studies at the University of Oenology in Bordeaux, under the tutorage of Jean Riberau and Emile Peynaud.  1962 Ronald Hochar (Gaston’s second son) takes over the financial and marketing aspects of the winery. 1977 Serge Hochar finalises the "formula" for Chateau Musar Reds. 1979 Michael Broadbent ‘discovers’ Chateau Musar at the Bristol Wine Fair, hailing the 1967 vintage as the “Find of the Fair”.  Chateau Musar opens its UK Company to develop its sales into the UK market and thereafter into Europe. 1984 Decanter magazine nominates Serge Hochar as their first ‘Man of the Year’, recognising his dedication to producing superb wines throughout Lebanon’s Civil War ( ).  1994 Gaston Hochar, Serge's son joins the winery, to later become its managing director. 2003 Ralph Hochar, Ronald's son joins the UK office in charge of sales in the on-trade. 2006 Chateau Musar obtains its first official organic certification for some of its vineyards. 2010 Serge Hochar receives the "lifetime achievement award" from the German magazine Der FeinSchmeker. Marc Hochar, Serge's second son, joins his brother Gaston to help run and expand the winery's activities. 

17 Besøk hos Musars stand under ProWein 2012…

18 Vin 5: Marqués de Murrieta Gran Reserva “Limited Edition Finca Ygay” 2004, Rioja, Spania (1)
91 % Tempranillo, 6 % Garnacha (Grenache), 3 % Mazuelo (Carignan) Vinifisert med avstilkede druer Gjæret i temperaturkontrollerte ståltanker med 10 dagers skallkontakt 26 måneder lagring i amerikanske eikefat (à 225 l.) 3 års laring på flaske før salg

19 Vin 5: Marqués de Murrieta Gran Reserva 2004, Rioja, Spania (2)
Marqués de Murrieta: 300 hektar sør i La Rioja Alta Familiebedrift; eier 100 % av vinmarker benyttet Historie tilbake til 1852

20 Middag med lam som hovedrett
Sopplasagne med rømmebasert urtesaus og småsalat Langtidsbakt lammelår med urter, ovnsbakte rotgrønnsaker, rødvinssaus, og potetpuré med hvitløk og parmesan

21 Hvilken vin gikk best til lammet - og hvorfor?
Og vi gir ordet til salen…. 

22 TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN!


Laste ned ppt "Geir Øien,Trondheim vinklubb Ganymedes onsdag 23. januar 2013"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google