Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Egget som unik kilde til viktige næringsstoffer (og kolesterol) Birger Svihus, professor i ernæring.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Egget som unik kilde til viktige næringsstoffer (og kolesterol) Birger Svihus, professor i ernæring."— Utskrift av presentasjonen:

1 Egget som unik kilde til viktige næringsstoffer (og kolesterol) Birger Svihus, professor i ernæring

2 A hierarcical list of criteria to use for dietary recommendations. The food should: 1. provide enough nutrients 2. not provide too much energy and thus cause obesity 3. have a balanced content and quality of carbohydrates and fat/cholesterol to hinder diabetes 2 and/or atherosclerosis 4. not contain too much of ingredients thought to be carcinogenic, or too little of ingredients thought to protect against cancer

3

4

5 Sammensetning av ulike animalske produkter 100 g spiseligEggKyllingKjøttdeigSvinekotelettLammelår Vann, g Protein, g Fett, g Kalorier, kcal

6 Tabell 1. Daglig minimum næringsbehov (unntatt energi) hos en gjennomsnittlig voksen person N æ ringsstoff Minimumsbehov Vann, liter1,55 Protein, gram50 Linolsyre, gram10 Linolensyre, gram1,6 Stivelse og/eller sukker, gram50 Kalsium, gram0,4 Fosfor, gram0,3 Magnesium, gram0,35 Natrium pluss klor (salt), gram1 Kalium, gram1,6 SvovelBehov ikke fastsatt Jern, milligram7 Sink, milligram5 Mangan, milligram2 Kopper, milligram0,4 Jod, milligram0,07 Selen, milligram0,02 Krom, milligram0,02 Molybden, milligram0,01 Tabell 1. Daglig minimum næringsbehov (unntatt energi) hos en gjennomsnittlig voksen person N æ ringsstoff Minimumsbehov Vitamin A, milligram0,6 Vitamin D, mikrogram0 - 2,5 Vitamin E, milligram5 Vitamin KBehov ikke fastsatt Vitamin C, milligram10 Niacin, milligram11 Pantotensyre, milligram5 Pyridoksin, milligram1 Riboflavin, milligram0,8 Tiamin, milligram0,6 Folat, milligram0,1 Biotin, milligram0,03 Kobalamin, mikrogram1 Daglig minimumsbehov for næringsstoff (unntatt energi)

7 Sammensetning av ulike animalske produkter 100 g spiseligEggKyllingKjøttdeigSvinekotelettLammelår Vann, g Protein, g Fett, g Kalorier, kcal Jern, mg2,2 (31%)0,72,50,51,6 Sink, mg1,4 (28%)1,121,43,2 Selen, µg19 (95%)12294 Vitamin A, IE215 (10%)25946 Vitamin E, IE5,3 (100%)0,20,3 0,5 Vitamin D, µg3,8 (100%)0000 Vitamin B12, µg2,3 (230%)0,41,20,51,8 Riboflavin, mg0,5 (63%)0,40,170,100,20 Folat, µg69 (69%)9321

8

9

10

11 Kylomikron VLDL LDL HDL

12 Lusis (2000) Nature 207,

13 Sammensetning av ulike animalske produkter 100 g spiseligEggKyllingKjøttdeigSvinekotelettLammelår Vann, g Protein, g Fett, g Kalorier, kcal Jern, mg2,20,72,50,51,6 Sink, mg1,41,121,43,2 Selen, µg Vitamin A, IE Vitamin E, IE5,30,20,3 0,5 Vitamin D, µg3,80000 Vitamin B12, µg2,30,41,20,51,8 Riboflavin, mg0,50,40,170,100,20 Folat, µg Kolesterol, mg

14

15

16

17

18

19 Boucher et al. (1998) Lipids 33, Vorster et al. (1987) Am. J. Clin. Nutri. 46, 52-57


Laste ned ppt "Egget som unik kilde til viktige næringsstoffer (og kolesterol) Birger Svihus, professor i ernæring."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google