Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Egget som unik kilde til viktige næringsstoffer (og kolesterol)

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Egget som unik kilde til viktige næringsstoffer (og kolesterol)"— Utskrift av presentasjonen:

1 Egget som unik kilde til viktige næringsstoffer (og kolesterol)
Birger Svihus, professor i ernæring

2 A hierarcical list of criteria to use for dietary recommendations
A hierarcical list of criteria to use for dietary recommendations. The food should: 1. provide enough nutrients 2. not provide too much energy and thus cause obesity 3. have a balanced content and quality of carbohydrates and fat/cholesterol to hinder diabetes 2 and/or atherosclerosis 4. not contain too much of ingredients thought to be carcinogenic, or too little of ingredients thought to protect against cancer

3

4

5 Sammensetning av ulike animalske produkter
100 g spiselig Egg Kylling Kjøttdeig Svinekotelett Lammelår Vann, g 75 67 68 70 Protein, g 12 19 18 20 Fett, g 10 14 13 9 Kalorier, kcal 142 197 190 202 162

6 Daglig minimumsbehov for næringsstoff (unntatt energi)
Tabell 1. Daglig minimum næringsbehov (unntatt energi) hos en gjennomsnittlig voksen person Tabell 1. Daglig minimum næringsbehov (unntatt energi) hos en gjennomsnittlig voksen person Daglig minimumsbehov for næringsstoff (unntatt energi) Næringsstoff Minimumsbehov Vann, liter 1,55 Protein, gram 50 Linolsyre, gram 10 Linolensyre, gram 1,6 Stivelse og/eller sukker, gram Kalsium, gram 0,4 Fosfor, gram 0,3 Magnesium, gram 0,35 Natrium pluss klor (salt), gram 1 Kalium, gram Svovel Behov ikke fastsatt Jern, milligram 7 Sink, milligram 5 Mangan, milligram 2 Kopper, milligram Jod, milligram 0,07 Selen, milligram 0,02 Krom, milligram Molybden, milligram 0,01 Næringsstoff Minimumsbehov Vitamin A, milligram 0,6 Vitamin D, mikrogram 0 - 2,5 Vitamin E, milligram 5 Vitamin K Behov ikke fastsatt Vitamin C, milligram 10 Niacin, milligram 11 Pantotensyre, milligram Pyridoksin, milligram 1 Riboflavin, milligram 0,8 Tiamin, milligram Folat, milligram 0,1 Biotin, milligram 0,03 Kobalamin, mikrogram

7 Sammensetning av ulike animalske produkter
100 g spiselig Egg Kylling Kjøttdeig Svinekotelett Lammelår Vann, g 75 67 68 70 Protein, g 12 19 18 20 Fett, g 10 14 13 9 Kalorier, kcal 142 197 190 202 162 Jern, mg 2,2 (31%) 0,7 2,5 0,5 1,6 Sink, mg 1,4 (28%) 1,1 2 1,4 3,2 Selen, µg 19 (95%) 4 Vitamin A, IE 215 (10%) 25 6 Vitamin E, IE 5,3 (100%) 0,2 0,3 Vitamin D, µg 3,8 (100%) Vitamin B12, µg 2,3 (230%) 0,4 1,2 1,8 Riboflavin, mg 0,5 (63%) 0,17 0,10 0,20 Folat, µg 69 (69%) 3 1

8

9

10

11 Kylomikron VLDL LDL HDL

12 Lusis (2000) Nature 207,

13 Sammensetning av ulike animalske produkter
100 g spiselig Egg Kylling Kjøttdeig Svinekotelett Lammelår Vann, g 75 67 68 70 Protein, g 12 19 18 20 Fett, g 10 14 13 9 Kalorier, kcal 142 197 190 202 162 Jern, mg 2,2 0,7 2,5 0,5 1,6 Sink, mg 1,4 1,1 2 3,2 Selen, µg 4 Vitamin A, IE 215 25 6 Vitamin E, IE 5,3 0,2 0,3 Vitamin D, µg 3,8 Vitamin B12, µg 2,3 0,4 1,2 1,8 Riboflavin, mg 0,17 0,10 0,20 Folat, µg 69 3 1 Kolesterol, mg 420 100 62 59 74

14

15

16

17

18

19 Vorster et al. (1987) Am. J. Clin. Nutri. 46, 52-57
Boucher et al. (1998) Lipids 33,


Laste ned ppt "Egget som unik kilde til viktige næringsstoffer (og kolesterol)"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google