Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

RSS og Alerts JDD 21. mai 2008. Ting jeg skal si litt om RSS Alerts (TOC) Hvordan fungerer disse funksjonene? Hva kan de brukes til?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "RSS og Alerts JDD 21. mai 2008. Ting jeg skal si litt om RSS Alerts (TOC) Hvordan fungerer disse funksjonene? Hva kan de brukes til?"— Utskrift av presentasjonen:

1 RSS og Alerts JDD 21. mai 2008

2 Ting jeg skal si litt om RSS Alerts (TOC) Hvordan fungerer disse funksjonene? Hva kan de brukes til?

3 RSS Definisjon fra Wikipedia: ”RSS er et enkelt XML-basert filformat som ofte brukes for å abonnere på nyhetsbaserte nettsteder” (http://no.wikipedia.org/wiki/RSS)http://no.wikipedia.org/wiki/RSS

4 Litt enklere forklart: RSS er en tjeneste som gir mulighet til å ”abonnere” på oppdateringer av websider. En kan sjekke for oppdateringer når det måtte passe og går aldri glipp av noe. RSS har vært spesielt vanlig å bruke for å følge med på nyere webmedier som blogger, wikier og podcasts, men er nå også blitt mer vanlig på tradisjonelt oppbygde nettsider.

5 Symbolet for RSS Hvis dette symbolet finnes på en side betyr det at siden støtter RSS, og at en dermed kan abonnere på oppdateringer i en RSS-leser.

6 RSS-lesere En RSS-leser er et program der en samler de sidene en vil abonnere på. Leseren fanger opp oppdateringer på de valgte sidene. På denne måten slipper en å sjekke et stort antall sider for oppdateringer, en trenger kun å sjekke en side.

7 Kjente RSS-lesere Bloglines Google Reader

8 Eksempler på sider som støtter RSS Norsk bibliotekforening Helsebiblioteket De fleste nettlesere støtter RSS, for eksempel Explorer, Opera, Firefox og Safari. Ellers støtter de aller fleste blogger og wikier RSS. Dersom en lurer på om en side støtter RSS kan en teste dette ved å lime inn webadressen i en RSS- leser.

9 RSS og databaser De fleste basene vi har tilgang til støtter RSS, blant andre Ebscos baser, ISI-basene, Science Direct og Compendex. Kan brukes både til å overvåke enkelte tidsskrifter og spesielle emner en er interessert i. For å overvåke emner lagrer en søk og abonnerer på dem. Eksempel: Science directScience direct

10 Alerts Fungerer i stor grad som RSS, men baserer seg på e-post. Gir ikke beskjed for hver eneste oppdatering, men sender klikkbar innholdsliste (TOC) hver gang et nytt nummer av et tidsskrift kommer ut. Vanlig i de store databasene, der en kan motta alerts for utvalgte tidsskrifter. En må være logget inn som personlig bruker for å sette opp alerts

11 Hvordan kan vi bruke dette? (1/2) Egen faglig oppdatering: Sette opp konto i en RSS- leser og abonnere på bibliotekfaglige blogger, tidsskrifter og lignende. Oppfordring fra Mona: Del tips med hverandre om gode bibliotektidsskrifter- og artikler! Bloggen kan være god å bruke til dette.

12 Hvordan kan vi bruke dette? (2/2) RSS og Alerts kan hjelpe ansatte og studenter med å holde seg oppdatert på det nyeste innen sitt fagområde  KIF Markedsføring: Brukere kan gis mulighet til å abonnere på nyheter fra biblioteket, nye bøker innen sitt fagområde osv. Andre gode ideer??

13 Lenker for videre studier Web- og markedsføring har lagt ut en side for ansatte om litteraturovervåkning med RSS.side Svend Andreas Horgen (høgskolelektor i Informatikk og e-Læring på HiST) har lagt ut en grei presentasjon.en grei presentasjon


Laste ned ppt "RSS og Alerts JDD 21. mai 2008. Ting jeg skal si litt om RSS Alerts (TOC) Hvordan fungerer disse funksjonene? Hva kan de brukes til?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google