Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Har utseende en betydning? En introduksjon

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Har utseende en betydning? En introduksjon"— Utskrift av presentasjonen:

1 Har utseende en betydning? En introduksjon

2 Mål for modul 1: Å bli klar over:
Hvordan utseendet påvirker våre vurderinger av hverandre Hyppighet og konsekvenser av bekymringer knyttet til utseendet

3 Tror du utseendet har en betydning i forbindelse med yrkesutdanning?
Rekk opp hånden hvis du tror det Rekk opp hånden hvis du ikke tror det Rekk opp hånden om du er usikker eller ikke vet Diskusjon: Hvorfor?

4 ‘Utseende’ er et emne vi alle forbinder noe med
Selv om det er av større betydning for noen enn for andre, har vi alle et utseende – vi kan ikke velge å skru det av eller på. Med mindre du har en identisk tvilling, så har vi alle et unikt utseende

5 Utseendet er viktig i en rekke hverdagslige aktiviteter, som for eksempel:
Hvordan vi gjenkjenner oss selv og andre Førsteinntrykket vi får av andre mennesker, og det inntrykket de får av oss: På et jobbintervju På en date Første skoledag

6 3. Hvordan vi presenterer oss selv for verden, for eksempel:
Bilder vi legger ut av oss selv på Facebook eller andre sosiale medier og websider Hvordan vi kler oss Vår kroppsholdning (for eksempel om vi står rak i ryggen eller om vi er lut i ryggen) Vårt ansiktsuttrykk og kroppsspråk (for eksempel om vi smiler eller unngår øyekontakt med andre mennesker.)

7 Førsteinntrykket teller: Når vi møter noen for første gang, tar vi inn mye informasjon om hvordan de ser ut. For eksempel: - kjønn - alder - kroppsstørrelse - hudfarge - høyde - hårstil - synlige arr - tatoveringer

8 Vi bruker ofte den visuelle informasjon vi får til å gjøre vurderinger av menneskene vi møter, …gjerne ved hjelp av stereotyper. Noen ganger er disse vurderingene riktige ofte er de ufullstendige eller feilaktige vi må selvsagt se forbi det fysiske utseendet hvis vi vil vite hvordan en person virkelig er

9 Eksempel: Da Susan Boyle var med på TV-programmet «Britain Got Talent", dømte publikum henne ut fra hennes utseende. På grunnlag av førsteinntrykket, gikk de ut i fra at hun ikke ville være flink til å synge. Se på videoen og se hvordan publikum reagerer. Hvordan reagerte du når du først så henne?

10 Hennes første album solgte mer enn ni millioner eksemplarer på seks uker.

11 Når vi forsøker å styre hvordan vi blir oppfattet av andre, kalles dette selvpresentasjon.

12 Akkurat som vi bedømmer andre mennesker på bakgrunn av deres utseende, gjør de også vurderinger av oss ut fra hvordan vi ser ut. Diskusjonsspørsmål: Hvordan tror du andre mennesker oppfatter deg når de møter deg for første gang? Hvilken selvpresentasjons-meetode, om noen, bruker du?

13 Interesse for utseende er ikke nytt eller spesifikt for en bestemt kultur
Gjennom historien finnes det mange eksempler på at mennesker som har vært fascinert av utseende - forsøker å forandre på utseende, - forsøker å påvirke hvordan de blir oppfattet av andre.

14 Eksempel: Man tror at Cleopatra brukte sminke.
På 1500-tallet brukte både menn og kvinner pudder for å gjøre ansiktene svært bleke, noe som ble ansett som et tegn på skjønnhet. Ingrediensene i pulveret de brukte førte til blyforgiftning Korsetter har blitt brukt i århundrer for å skape illusjonen av en smalere midje

15 Tilfredshet med utseende
Mens noen mennesker er fornøyde med sitt utseende, er mange andre misfornøyde med deler av sitt utseende. Forskning viser at mer enn 90% av kvinner har negative tanker om sitt eget utseende hver uke, og mer enn halvparten føler seg ikke komfortable med å forlate huset uten sminke.

16 Hvem er bekymret for utseendet?
Det blir ofte antatt at utseende-relaterte bekymringer bare er et problem for kvinner forskning viser at rundt 60% av menn rapporterer å være misfornøyd med hvordan de ser ut. Dette tallet er økende I USA har antall menn som gjennomgår et kosmetisk kirurgisk inngrep for å endre utseendet, økt med 106% mellom 1997 og 2012.

17 Utseende er ikke bare et problem for unge voksne.
Forskning viser at barn så unge som fem år og voksne over 80 år er bekymret for hvordan de ser ut.

18 Hva tenker mennesker om utseende?
Noen tror at de vil bli mer lykkelige og tilfredse og få et bedre liv (f.eks en suksessfull karriere, kjærlig partner, gode venner, fint hus og en rask bil) hvis de får et bedre utseende, fin kropp eller langt skinnende hår.

19 Jeg tror at mennesker tenker å jeg må se ut sånn, for da vil livet også bli perfekt. Om jeg er vakker, om jeg er attraktiv, om jeg er slank så vil alt annet I livet også til å bli bedre, mine karakterer vil bli bedre, jeg kommer til å få en kjæreste. Du vet, jeg kommer til å få et perfekt liv. In Tiggemann, M., Gardiner, M. & Slater, A. (2000).

20 Dette er myter om skjønnhet, og forskning har vist at de ikke er sanne:
lykke og tilfredshet er ikke relatert til fysisk utseende.

21 Å se “annerledes” ut Mer enn 20% av befolkningen har et utseende som er annerledes enn hva som normen. Dette blir omtalt som ”misdannelse”, “synlig forskjell” “forandret utseende" eller "uvanlig utseende".

22 “Synlige forskjeller” inkluderer:
Medfødte tilstander (for eksempel leppe- ganespalte) Forhold som utvikler seg over tid (for eksempel hudsykdommen vitiligo) Et resultat av ulykker (for eksempel brannskader) Resultatet av sykdom (for eksempel bivirkningen av kreftbehandling)

23 Å leve med en synlig forskjell, kan innebære mange utfordringer:
Å bli stirret på Å bli stilt spørsmål om utseendet Å bli oversett fordi folk ikke vet hvordan de skal reagere Disse reaksjonene kan innvirke på en persons liv på mange måter, inkludert kroppsbilde, selvtillit, tillit til andre, identitet og livskvalitet.

24 Hvor mange? Det er estimert at 148 millioner mennesker i Europa har en eller annen form for synlig annerledeshet I en britisk undersøkelse med mer enn 1200 mennesker med en rekke synlige forskjeller, ble det funnet at mer enn 65% rapporterte høye nivåer av bekymringer og angst for sosiale situasjoner, og ville prøve å unngå dem på grunn av sitt utseende.

25 Valgfri øvelse: Hvilke av disse menneskene tror du vil være mest opptatt av sitt utseende, og hvordan tror du det vil påvirke deres liv? David er 22 år og en dataingeniør. Han har et 3cm arr på sin høyre kinn som et resultat av en ulykke for 2 år siden. Kathryn er en 19 årig student. Hun har arrdannelse i ansiktet, nakke og skuldre som følge av en brannskade forårsaket av en varm drikke da hun var to år gammel.

26 Svar: Fra den informasjonen du har fått, er det umulig å vite hvilken person ville være mest opptatt av sitt utseende Vi kan bare vite om noens utseende plager dem, og i så fall hvilken innvirkning det har på deres liv, ved å spørre dem, eller se hva de gjør og hvordan de samhandler med andre mennesker

27 Kanskje overraskende, er de psykologiske og personlige konsekvensene av en avvikende utseende ikke avhengig av: Personens alder Kjønn Størrelsen på det avvikende utseende Årsaken til avvikende utseende Det som kan være av betydning, er hvor synlig de tror det er for andre mennesker, og hvor godt de føler seg støttet av familie og venner.

28 Mange antar, ofte feilaktig, at alle som ser annerledes ut av en eller annen grunn (for eksempel har arrdannelser i ansiktet) er ulykkelig og ønsker å endre måten sitt utseende Men det er mange eksempler på mennesker som har et uvanlig utseende (eller synlig forskjell) som ikke ønsker å endre sitt utseende, og til tross for de utfordringene de står overfor, tilpasser mange mennesker seg godt.

29 For eksempel: James Partridge var i en brann da bilen hans krasjet da han var 18 år gammel. Han anser sitt utseende for å være en viktig del av hvem han er, og etter mange operasjoner ønsker han ikke mer kirurgi for å endre det. Adam Pearson har en tilstand som kalles Nevrofibromatose (NF1). Han har gjennomgått mer enn 20 kirurgiske prosedyrer, og som James, mener han at hans utseende er en viktig del av hvem han er. (Se Partridge & Pearson 2008

30 Oppsummert: Folk kan uavhengig av utseende, alder, kjønn eller sosial bakgrunn være hvor som helst på en skala mellom å være svært misfornøyd, til å være veldig fornøyd med hvordan de ser ut: Dissatisfied Satisfied

31 Diskusjons-spørsmål:
Hvorfor tror du noen mennesker er fornøyde med måten de ser ut på, mens andre er misfornøyde? Hva tror du er årsakene til denne misnøyen?

32 Bilder i media Mange bilder i media har blitt retusjert, men folk streber fortsatt etter å se ut som disse bildene, og bruker mye tid og penger på å prøve å oppnå noe som er uvirkelig og umulig.

33 Aktivitet: Se denne videoen, som viser hvordan bilder i media kan bli manipulert:

34 Media er ikke alene om å ha påvirket menneskers syn på hvordan de ser ut. En persons egne tanker om utseende har stor betydning : Noen syntes at utseende er mer viktig enn andre. Noen tror at andre vil dømme dem på grunn av hvordan de ser ut, mens andre bryr seg ikke så mye.

35 Familie og venner er også svært viktige gjennom:
Den oppmerksomheten og fokuset de gir utseende Hvordan de snakker om det Du ser flott ut, har du farget håret? Ser rumpa mi stor ut i denne buksa? Har du gått ned i vekt?

36 En aktivitet for uken fremover:
Prøv ikke å bli involvert i negative samtaler om ditt eller andres utseende Neste gang en av dine venner sier noe sånt som "urgh jeg føler meg så feit i dette ... 'eller' Å nei, et annet grått hår!" Prøv å endre samtalen til noe mer positivt i stedet for å delta

37 Er misnøye med utseende et problem?
Misnøye med utseende kan ha en rekke fysiske, psykiske, sosiale og økonomiske konsekvenser Disse er beskrevet mer detaljert i senere moduler, men kan omfatte:

38 Unngå sosiale aktiviteter Depresjon Redusert selvtillit og selvfølelse
Overdreven trening Relasjons-problemer Mangel på mosjon Bruk av steroider Redusert livskvalitet Spiseforstyrrelser Bekymring hos venner og familie Vedtak om medisinsk behandling Angst Økonomiske problemer Røyking for å holde vekten nede kosmetisk kirurgi

39 For eksempel: Uregelmessig spising (inkludert faste, crash dieting, oppkast, bruk av avføringsmidler) er forbundet med utvikling av spiseforstyrrelser (Spear 2006): I en undersøkelse av 290 kvinner i alderen år rapporterte 15% uregelmessig spising (Midlarsky & Nitzburg 2008) I 2007 ble det utført mer enn brystforstørringer i Storbritannia på kvinner i alderen år (Sarwer et al 2009) Gutter engasjerer seg i vektløfting, spiser mer, og bruker kosttilskudd og steroider for å bygge muskler (Smolak & Stein 2010)

40 Til diskusjon Hva tror du kan gjøres for å redusere bekymringene knyttet til utseende?

41 Valgfri aktivitet: Tror du utseendet er viktig i sammenheng med yrkesutdanning? Rekk opp hånden hvis du tror det Rekk opp hånden hvis du ikke tror det Rekk opp hånden hvis du er usikker eller ikke vet Diskusjon: Hvis du har ombestemt deg i løpet av denne økten, hva gjorde at du endret mening?

42 Oppsummering: Etter å ha fullført denne modulen har du fått informasjon om: hvordan utseendet påvirker våre vurderinger av hverandre Utseende-relaterte bekymringer: - Hvor utbredte de er - Hva konsekvensene kan være - Hva de omhandler Spesielle utfordringer de med uvanlig utseende kan møte


Laste ned ppt "Har utseende en betydning? En introduksjon"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google