Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

”Uten mat og drikke…………..” Hanne Kristin Larsen, rådgiver Sosial- og helsedirektoratet, avdeling ernæring.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "”Uten mat og drikke…………..” Hanne Kristin Larsen, rådgiver Sosial- og helsedirektoratet, avdeling ernæring."— Utskrift av presentasjonen:

1 ”Uten mat og drikke…………..” Hanne Kristin Larsen, rådgiver Sosial- og helsedirektoratet, avdeling ernæring

2 | Røyketelefonen | 2 Min tid………. Hvorfor ernæring og andre levevaner i fokus? - Ernæring/kosthold og helse - Handlingsplan kosthold Kantinen – bedriftens hjerte…….. Hva tilbys av informasjon/hjelpemidler? - Verktøy, materiell Helt siden Eva spiste epler har maten vært viktig! Lord Byron

3 | Røyketelefonen | 3 Avdeling ernæring Mål: Bedre helsen i befolkningen gjennom et sunnere kosthold og minske sosiale helseforskjeller i relasjon til kosthold Delmål Gi vitenskapelig baserte anbefalinger Påvirke rammevilkår slik at sunne matvalg blir enkle Informere befolkning og beslutningstakere Arbeidsmetode Datainnsamling/dokumentasjon, tiltak, informasjon Samarbeid regionalt, sentralt og internasjonalt. Tverrfaglig!

4 | Røyketelefonen | 4 Folkesykdommer – kosthold, fysisk aktivitet SykdomFor liteFor mye Hjerteinfarktfrukt og grønt, fisk, fiskefett fysisk aktivitet hardt fett, kolesterol Høyt blodtrykkfrukt og grønt, fisk fysisk aktivitet hardt fett, natrium-salt Kreftfrukt og grønt, kostfiber fysisk aktivitet energi, alkohol, salt, rødt kjøtt Overvektfysisk aktivitet, kostfiberenergi, energitett mat, sukkerholdig drikke Diabetes type IIfysisk aktivitet, kostfiberenergi, mettet fett Benskjørhetvitamin D, kalsium fysisk aktivitet

5 | Røyketelefonen | 5 Forebyggingspotensial Kreft: 30 – 40 % kan forebygges ved sunt kosthold og fysisk aktivitet Rikelig med frukt og grønnsaker kan forebygge: - 15% av alle krefttilfeller og - 15% av hjerte- og karsykdommer

6 | Røyketelefonen | 6 Ønsket endringer i inntak – gjennomsnitt Eks. dgl energiinntak på 2400 kcal (10 MJ): MålEndring Fett90 g/d (34 E%)80 g/d (30 E%)  10 g/dg Mettet fett37 g/d (14 E%)27 g/d (10 E%)  10 g/dg Sukker90 g/d (15 E%)60 g/d (10 E%)  30 g/dg Kostfiber18 g/d30 g/d  12 g/dg

7 | Røyketelefonen | 7 Sosial ulikhet i helse – frukt og grønt Ulikt bruksmønster for, grønnsaker, frukt og bær Unge arbeidskarer Modne kvinner Anbefalinger 2 porsj frukt 3 porsj grønnsaker Mengde 750g Inntak Barn/unge: 250g Voksne: 480g

8 | Røyketelefonen | 8 Visjon og mål Visjon: Bedre helse i befolkningen gjennom et sunt kosthold Hovedmål: Endre kostholdet i tråd m/helsemyndighetenes anbefalinger Redusere sosiale forskjeller i kosthold

9 | Røyketelefonen | 9 Innsatsområder 1. Kommunikasjon om mat og kosthold 2. Sunn mat i et mangfoldig marked 3. God ernæring fra starten av 4. Sunne måltider i barnehage og skole 5. Mat og helse i arbeidslivet 6. Ernæring i helse- og sosialtjenesten 7. Fokus på kosthold i lokalt folkehelsearbeid 8. Kompetanse om kosthold 9. Forskning, overvåking og dokumentasjon 10. Ernæring i internasjonalt perspektiv

10 | Røyketelefonen | 10 Hovedutfordringer = kostråd/anbefalinger grønnsaker, frukt og bær kornvarer, spesielt grove fisk spisefett, men bruk myk margarin og olje fete magre meieri- og kjøttprodukter sukker, salt (og alkohol) vann

11 | Røyketelefonen | Kompetanse om kosthold Kokebok for alle Nettbasert undervisningsopplegg til Mat og helse (Oppordre til å sette av ressurser til Mat og helse Kartlegging av kompetanse hos lærere i Mat og helse Etter- og videreutdanning av nøkkelgrupper Attføringsbedriftene + NAV- ansatte Sikre kompetanse i pleie- og omsorgssektoren Ernæring i relevante rammeplaner (bla kompetansekrav for NAV- ansatte)

12 | Røyketelefonen | Mat og helse i arbeidslivet Hvordan ivareta kostholdshensyn i arbeidslivet? Dialog m/arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner Sunne kantiner i arbeidslivet Styrke kompetanse og tilgang på verktøy om kosthold og helse overfor personellgrupper Motivere attføringsbedrifter til å inkludere kosthold og fysisk aktivitet i omstilling i arbeidslivet Utvikle og utprøve lavterskeltilbud om kosthold for langtidssykmeldte

13 | Røyketelefonen | 13

14 | Røyketelefonen | 14 Kantinen = bedriftens hjerte Attføringsbedriftene - Kompetanseheving - Egne kantiner + møteservering - Erfaringsoverføring – forum……. effektivitet markedsføring påvirke smak kunnskap kreativitet kvalitet brukerønsker produksjon kjærlighet økonomi trender service måltid kultur tradisjon bedriftsprofil fellesskap kunst når mange teknologi opplevelse lukt syn matglede helse holdning

15 | Røyketelefonen | 15 Anbefalinger - kantiner/serveringssteder Bygger på direktoratets kostanbefalinger Angir anbefalt basistilbud i kantiner på høgskoler, universitet, i arbeidslivet, øvrige serveringssteder Varme/kalde måltider basert på: Frukt, grønnsaker og bær Kokte/bakte poteter Grove brød- og kornvarer Fisk, fjørfekjøtt og magert kjøtt Halvfet og mager ost Dressinger med lite fett eller olje Magre sauser Myk margarin/olje ved tilberedning Drikke Melk: skummet, lett og/eller ekstra lett Juice Kaldt vann

16 | Røyketelefonen | 16 Ikke ett fett hvilken melk som tilbys Mye mettet fett i feteste, næringsstoffer ellers likt 1g7g15g 39g

17 | Røyketelefonen | 17 Hverdagspålegget – valgfrihet…….. Fett (g) i pålegg til 1/1 skive (Sk) 1 sk (15g) kalkunbryst 0,1 1 sk (15g) kokt skinke 0,5 1 sk (40g) fiskepudding 0,9 1 porsj (30g) cottage cheese + 20g frukt 1,4 1 porsj (20g) sardin i tomatsaus 2,0* 2 sk (15g) halvfet ost (H30) 2,5 2 sk (15g) helfet ost (F45) 4,2 2 sk (15g) salami 5,3 2 tynne sk (20g) ridderost 7,7 25 g italiensk salat (ekte majones)11,0 * 60% umettet fett

18 | Røyketelefonen | 18

19 | Røyketelefonen | 19 Mer frukt/grønt = lønnsomt (økonomi & helse) En vanlig lunsjtallerken g 1025 kcal 80g fett 1g fiber kr 40,- Mindre dyrt pålegg og mer frukt/grønt g 400 kcal 19g fett 7g fiber kr. 25,-

20 | Røyketelefonen | 20 Gode råvarer ikke nok……. Kunnskap – teoretisk og praktisk Valgfrihet (type, porsjon, frekvens, næringsinnhold) Tilberedningsformer (kok/ovnsstek – type fett Oppbevaring: råvarer og ferdiglaget mat Tallerkenmodellen (mest potet/grønt) Mat = kultur, religion og medisin

21 | Røyketelefonen | 21 Tilrettelegge for sunne mat- og drikkevalg Alle Helsepolitikk: der kosthold/måltider = viktige for helse, miljø, trivsel Godt (kaldt) drikkevann lett tilgjengelig Tilbud om subsidiert/gratis frukt/grønt til arbeidstakerne Møtebevertning med frukt/grønt og mat med mindre fett og sukker Brosjyrer og materiell tilgjengelig i bedriften Kompetanseheving/foredrag/individuell rådgivning mht kosthold Matlagingskurs Bedrifter m/kantine Kantinetilbud m/utvalg, pris og markedsføring = enkelt å velge sunt Tilby berørte grupper kompetanseheving – teori og praksis

22 | Røyketelefonen | 22 - Kurslederkurs kantine – CD-verktøy - Kurslederkurs BraMat – hjelpemidler - Nettkurs: - Kosthold – helse: se ernæringwww.shdir.no/tema - Det nye studiet på Hiak – senere - Kokebok for alle – presentasjoner på nett - startpakke, elektronisk nyhetsbrev - Å snakke om endring; hefte og DVD Hjelpemidler/Internett – kantine - Koke- og ideboken Kantinens lille grønne = kursinnholdet - Plakat (A4): Anbefalinger for mattilbudet - Plakat: Dagens grønne – til å markedsføre kantinens egne tilbud Kompetanseheving

23 | Røyketelefonen | 23 Planlagt studium: Kosthold, levevaner og helse Bakgrunn: Handlingsplanen Samarbeid: SHdir, Attføringsbedriftene, Høgskolen i Akershus Målgruppe: Veiledere v/attføringsbedrifter, NAV-ansatte, andre m/relevant yrkeserfaring og spes interesse for kosthold m.v. Organisering: Deltidsstudium, ett semester, samlinger, oppgaver. 10 studiepoeng Innhold: Offisielle anbefalinger for kosthold, fysisk aktivitet, levevaner, sykdom og helse, endringsfokusert veiledning, kildekritikk, formidle/tilrettelegge informasjon…. Lansering: Planlagt på Attføringsmessen

24 | Røyketelefonen | 24 skole_skolepersonell Lærerguide til boken Undervisningsmateriell Råd om kosthold Måltidene Merking og hygiene Tilberedning av kjøtt, fisk Alle foredragene i power-point og pdf Kokebok for alle – Fra boller til burritos Grunnleggende kokebok – fra kostråd til måltider

25 | Røyketelefonen | 25 Kokebok for alle – Bruksområder Ungdom: gratis til ungdomsskoleelever og høgskole- studenter i ”Mat og helse” Folk flest: selges i bokhandel, noen dagligvare, kr. 99,- Kommunal virksomhet (kr 31,30 + porto, 20 el 50 stk) Beboere i institusjoner, hjemmeboende kronisk syke, funksjonshemmede, språkopplæring for innvandrere Attføringsbedrifter/BRA MAT kurs Bestilling før :

26 | Røyketelefonen | 26 Publikasjoner - Retningslinjer/anbefalinger - Rapporter/utredninger - Brosjyrer/foldere - tema Internett ernæring - Fagartikler, faktaark - Pressemeldinger/artikler - Nyhetsabonnement – shdir.no ”Produkter” – SHdir-Ernæring

27 | Røyketelefonen | 27 Ernæring i partnerskap for folkehelse Regionale ressursgrupper i ernæring Mål Styrke lokalt ernæringsarbeid mht forebygging, behandling og rehabilitering ved å skape et forum for samordning og faglig utvikling Deltakere Fagpersoner innen mat og ernæring (Høgskoler/Universitet, Helseforetak), representanter fra organisasjoner, etater og andre med interesse for ernæringsfremmende arbeid. Fylker fylker, to under etablering Hordaland (forebyggende tannhelse i Fylkeskommunen) Finnmark (folkehelsekoordinator i Fylkeskommunen)

28 | Røyketelefonen | 28 Ressursgrupper i ernæring Forankring Faggruppe under Partnerskap for folkehelse Fylkeskommunens folkehelsekoordinator Fylkesmannens folkehelserådgiver Fylkesmannens helseavdeling Roller Rådgivere og utøvere Troms: mandat å gi faglige råd til Partnerskapet N-Trøndelag: Styringsgruppe for programmet ”Sunt og godt” Sosial- og helsedirektoratets rolle: faglig støtte, årlig folkehelsesamling folkehelsemidler til FM/Partnerskapet kan brukes til drift


Laste ned ppt "”Uten mat og drikke…………..” Hanne Kristin Larsen, rådgiver Sosial- og helsedirektoratet, avdeling ernæring."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google