Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Mønsterkonstruksjon i GIMP.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Mønsterkonstruksjon i GIMP."— Utskrift av presentasjonen:

1 Mønsterkonstruksjon i GIMP.
Av Peter Haakonsen, Høgskolen i Oslo og Akershus 2013

2 Åpne en ny fil (File-New…)
Avhengig av hvordan mønsteret ditt skal se ut, velger du antall pixler i høyde og bredde. Her har jeg valgt 256x256 px, noe som er ganske stort. Prøv ulike størrelser når du har fått mer erfaring. Oppløsningen kan være 72 ppi (pixler per tomme). Dette skjer automatisk, men her har jeg trykket på Advanced Options for å vise hvordan man eventuelt endrer oppløsning. Trykk OK.

3 Lag et nytt gjennomsiktig lag.
Det er dette du skal tegne på.

4 Tegn en figur som skal være utgangspunkt for mønsteret. Bruk f. eks
Tegn en figur som skal være utgangspunkt for mønsteret. Bruk f.eks. sirkel, rektangel, pensel, blyant (fra verktøymenyen til venstre). Tips: Bruk SHIFT-knappen for å tegne rette linjer mellom to punkter med pensel eller blyant. Husk å jobbe i det nye laget, ikke i bakgrunnslaget! Du kan også lage baner med penneverktøyet, men det går vi ikke igjennom her.

5 Et rutenett kan være nyttig å ha, spesielt hvis man ønsker en symmetrisk form. Slå det av og på med View – Show Grid.

6 Det går an å tegne et omriss rundt en sirkel eller et kvadrat / rektangel. Velg først farge, tegn deretter en form med et av verktøyene, og velg Edit – Stroke selection.

7 Det vil da komme opp en ny boks hvor du kan angi hvor tykk linja skal være…
Se resultat på neste side.

8 Her har jeg valgt linjetykkelse på 2 pixler, og brukt både sirkel- og rektangelverktøy.
Rutene er fjernet for anledningen (View-Show grid). Det går også an å trekke hjelpelinjer ut fra linjalene som omringer bildeflaten. Prøv deg fram med fargelegging og positive/negative flater. Tegn de negative flatene med viskelær, ikke hvit pensel! Gjør gjerne bakgrunnen usynlig (eller kast den) for bedre kontroll.

9 Når du har tegnet ferdig, skal du utvikle mønsteret
Når du har tegnet ferdig, skal du utvikle mønsteret. Lag en ny kopi av laget. Velg deretter Layer – Transform – Offset… (Pass på at du er i riktig lag når du gjør dette)

10 Ved å trykke på knappen «Offset by x/2, y/2», og beholder markeringen i Wrap around, vil objektet splitte seg langs midten av x/y-aksene. Legg merke til at tallene som oppstår i feltene etter at du har trykket, er halvparten av bildets størrelse (i pixler).

11 Denne figuren har nå splittet seg og endret posisjon
Denne figuren har nå splittet seg og endret posisjon. Det kan se veldig ulikt ut fra form til form. Vurder om du skal slå sammen de to lagene (minus bakgrunnen), eller gjøre det ene laget usynlig… Her er originalfiguren usynlig fordi formen rett og slett er så stor at de versjonene ville ha druknet i hverandre.

12 Ved å gjøre bakgrunnen usynlig, har du bedre kontroll på hvordan mønsteret kommer til å bli med tanke på at det skal legges over ulike bakgrunner. Her har jeg dessverre tegnet med hvitt. Bruk som nevnt viskelær der det skal være hvitt, slik at du får full gjennomsiktighet i de negative flatene!

13 Slik ser det ut når man ikke tegner med hvitt.
Marker mønsteret (ctrl a) og kopier det (ctrl c). Se etter at størrelsen som er angitt over mønsterne matcher bildestørrelsen. Det skal i dette tilfellet stå Clipboard (256x256).

14 Nå skal mønsteret testes
Nå skal mønsteret testes. Lag en ny fil som er betydelig større enn mønsteret. F.eks. 1500x1500 pixler. Mønsteret er ikke lagret som et mønster ennå, altså som en pat-fil (mer om det senere). Etter at du har kopierte det havnet det på utklippstavla (clipboard), og det er denne som skal brukes nå. Opprett først et nytt gjennomsiktig lag slik at du ikke legger mønster på selve bakgrunnen. Velg Edit – Fill with Pattern (snarvei er ctrl semikolon). - Det går også an å bruke malingsbøtteverktøyet, og angi Pattern fill (dette forklares senere). Mønsteret skal nå legge seg over hele bildeflaten (se neste bilde). Du kan farge bakgrunnen når som helst (se neste bilde der igjen). Prøv deg fram med ulike farger.

15

16

17 Hvis du vil ha et diagonalt mønster i stedet må det være mer rom rundt figuren. Derfor kommer et nytt eksempel her. Gjenta prosedyren: Ny fil, angi størrelse (her: 120px), opprett nytt gjennomsiktig lag som du tegner en figur i. Se til at det er godt med plass rundt figuren.

18 Opprett en kopi av laget.
Gå deretter inn i Layer – Transform – Offset… der du trykker Offset by x/2 y/2.

19 I forrige eksempel skjulte jeg det originale laget fordi formen var for stor for bildeflaten. Her er det imidlertid plass til både laget med den originale figuren og lagkopien som har gjennomgått offset-prosedyren. Høyreklikk på det øverste laget og velg Merge down for å slå de to lagene sammen.

20 Velg alt (ctrl a) og kopier (ctrl c), og utsnittet dukker opp på utklippstavla. Lag en ny fil som er større. Her er en annen måte å fylle inn mønster fra utklippstavla: Velg malingsbøtta (bucket fill) fra verktøymenyen. Velg Pattern fill i Fill type-menyen. Resultat på neste side…

21

22 Hvis du ikke hadde slått sammen lagene med merge down, ville kun det ene laget blitt med på utklippstavlen (som i aller første eksempel). Da blir det som dette.

23 Til slutt skal mønsteret eksporteres til pat-fil
Til slutt skal mønsteret eksporteres til pat-fil. Eksporter til Program Files/Gimp 2/share/gimp/2.0/patterns slik at det havner sammen med de andre mønsterne. Men dette går ikke an på en skole-PC, kun hjemme. Derfor fyller vi mønsteret inn fra utklippstavlen i stedet, noe som fungerer vel så bra. Lagre i så fall på vanlig måte (xcf).

24 Tillegg

25 Blir det for trangt i bildeflaten fordi formen er for stor, kan du endre størrelsen på bildeflaten. Her er vi tilbake til den forrige figuren. Velg Image – Canvas Size…

26 Endre størrelsen til for eksempel det dobbelte
Endre størrelsen til for eksempel det dobbelte. Her har jeg økt fra 256 til 512 pixler i høyde og bredde. Trykk Center for at figuren skal plassere seg i midten av bildeflaten. Det er også viktig å velge Resize layers: All layers. Trykk til slutt på Resize-knappen. Gjenta deretter hele prosedyren (kopier lag, offset, x/2y/2, merge down) og fyll inn i en ny fil…

27


Laste ned ppt "Mønsterkonstruksjon i GIMP."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google