Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Betong i et miljøperspektiv Av: Benjamin Radotina.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Betong i et miljøperspektiv Av: Benjamin Radotina."— Utskrift av presentasjonen:

1 Betong i et miljøperspektiv Av: Benjamin Radotina

2 Hva er Betong? Vann 140-190kg Sement 300-350kg Sand 950kg Pukk 900kg Betong 2340kg

3 Produksjon av Sement Først knuses kalksteinen sammen med koreksjonsmaterialet. Deretter brennes kalken i en roterovn Det er her mesteparten av CO 2 slippes ut Underprosessen smelter kalken sammen til klinker Til slutt males klinkeren opp til ønsket finhetsgrad.

4 Sementproduksjon og miljø Det slippes ut mellom 700 og 800 kilo CO 2 pr. Tonn sement som produseres. 500 kilo slippes ut av sementen under brenne prosessen. Det kan ikke reduseres. Eneste mulighet for å redusere klimabelastningen er da å deponere gassen. Norge er blandt de som slipper ut minst CO 2 pr. tonn sement. Vi bruker mest mulig fornybar energi bl.a. søppel.

5 Alternativer til sement I standard betong er det ca. 14 % sement. Mye av det kan byttes utmed andre materialer, kalt pozzolaner. FA sementen, som er vanlig i bruk inneholder 20% flygeaske. Man har nå funnet et pozzolan som kan erstatte over 80% av sementen. Heter Aplitt og finnes i trøndelag. Mye samme egenskapene som sement.

6 Aplitt Store forekomster i trøndelag. 3 mld. tonn. Granittbergart hvor mørke matrialer er vasket ut Brukes i stedet for vanlig brønn sement, da aplitt ikke kryper. Vurders også innen atomavfallagring. Vegdirektoratet har en avtale med tunellelementer, mens Skanska har avtale om sprøytebetong.

7 Aplitt Forekomsten eies av Aplittforedling AS Heli Utvikling AS er utviklerne og har tatt 13 patenter med utgangspunkt i aplitt Statoil er en av hovedaktørene i firmaet. Etter at Heli utvikling og Aplittforedling er fusjonert har de en estimert markedsverdi på 500 mill.


Laste ned ppt "Betong i et miljøperspektiv Av: Benjamin Radotina."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google