Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Betong i et miljøperspektiv

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Betong i et miljøperspektiv"— Utskrift av presentasjonen:

1 Betong i et miljøperspektiv
Av: Benjamin Radotina

2 Hva er Betong? Vann 140-190kg Sement 300-350kg Sand 950kg Pukk 900kg
Betong kg

3 Produksjon av Sement Først knuses kalksteinen sammen med koreksjonsmaterialet. Deretter brennes kalken i en roterovn Det er her mesteparten av CO2 slippes ut Til slutt males klinkeren opp til ønsket finhetsgrad. Underprosessen smelter kalken sammen til klinker

4 Sementproduksjon og miljø
Det slippes ut mellom 700 og 800 kilo CO2 pr. Tonn sement som produseres. 500 kilo slippes ut av sementen under brenne prosessen. Det kan ikke reduseres. Eneste mulighet for å redusere klimabelastningen er da å deponere gassen. Norge er blandt de som slipper ut minst CO2 pr. tonn sement. Vi bruker mest mulig fornybar energi bl.a. søppel.

5 Alternativer til sement
I standard betong er det ca. 14 % sement. Mye av det kan byttes utmed andre materialer, kalt pozzolaner. FA sementen, som er vanlig i bruk inneholder 20% flygeaske. Man har nå funnet et pozzolan som kan erstatte over 80% av sementen. Heter Aplitt og finnes i trøndelag. Mye samme egenskapene som sement.

6 Aplitt Store forekomster i trøndelag. 3 mld. tonn.
Granittbergart hvor mørke matrialer er vasket ut Brukes i stedet for vanlig brønn sement, da aplitt ikke kryper. Vurders også innen atomavfallagring. Vegdirektoratet har en avtale med tunellelementer, mens Skanska har avtale om sprøytebetong.

7 Aplitt Forekomsten eies av Aplittforedling AS
Heli Utvikling AS er utviklerne og har tatt 13 patenter med utgangspunkt i aplitt Statoil er en av hovedaktørene i firmaet. Etter at Heli utvikling og Aplittforedling er fusjonert har de en estimert markedsverdi på 500 mill.


Laste ned ppt "Betong i et miljøperspektiv"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google