Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Soppsesongen står for døra

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Soppsesongen står for døra"— Utskrift av presentasjonen:

1 Soppsesongen står for døra
I august starter soppsesongen for alvor – for dem som er ute etter matsopp. Enkelte tullinger er imidlertid mest interessert i å spore opp flest mulig arter, kanskje i håp om å komme over sjeldne saker. Og å bidra til å kartlegge litt av det som fins ”der ute”. De to digre soppene på bildet ved siden av oppdaga jeg inntil gardsvegen østom Rindalsholt en av de siste julidagene De grodde på en morken stubbe, og navnet er flatkjuke. Det rustbrune pulveret er soppsporer som har drysset fra undersida av hatten til den øverste kjuka. - Bla deg videre for å se flere (og mest uspiselige) sopper.

2 Inni granskauen Du ser hundrevis av dem på barmatta inni granskogen: barnålsopp er navnet. Bare rundt 1 cm i diameter. Bildet er tatt like ved Svartvassvegen i Rindal 26. juni 2010.

3 Nok en minisopp, i elvekanten
Noen ganger stopper det opp, du kan ikke være sikker på hvilken art du har funnet. Slik med denne vesle, oransjegule vokssoppen som sto i bergveggen helt nede ved Rinna (sør for Vangen i Løsetgrenda i Rindal) 24. juli Mye taler for at den heter liten vokssopp – en art som helst vokser i naturbeitemark.

4 - Og så like bak T-Komp, da
Soppjakta kan godt begynne i veikanten. Eller som her, bak fabrikkbygningene til T-Komponent i Rindal. Inntil en av de gamle almestubbene som Ola Honnstad pila for 30 år siden, vokste det 17. juli 2010 en enslig blekksopp. Tok den med hjem og tørka den, sendte ”pjusket” til en spesialist i Østfold – og fikk i går beskjed om at den heter Coprinellus xanthrothrix, en meget nær slektning av vedblekksopp. Det fins ca 50 arter av blekksopp, og rindalsfunnet var ikke hverdagskost.

5 Enslig sopp i myra 28. juli rusla jeg sammen med HE Folden i lia nordvest for Knapphaugen i Rindal (ned mot Litlbuludalen). Nappa med meg en enslig liten sopp i bakkemyra der, og knipsa dette bildet etter at jeg kom hjem. I posten med den, og bare tre dager etter kom ekspertuttalelsen tilbake: Et komplett utypisk eksemplar av en av torvmoseklokkehattene, nærmere bestemt Galerina hybrida. Ikke overvettes mange funn før i Norge – men kanskje ikke så mange som samler på slikt småtteri heller!

6 Rustsopp – på stornesle
Mange planter blir angrepet av rustsopp, det gjelder både villblomster, hagevekster (for eksempel roser) og nyttevekster (for eksempel korn). De fleste rustsopper holder seg til en bestemt art (eller slekt) vertsplante, men kan også skifte art i soppens forskjellige stadier. Bildet viser det dekorative skålrust-stadiet til Puccina urtica-caricis, som holder seg til brennesle. Løften i Rindal, 8. juli 2010.

7 Rustsopp – blå! Ved Kysingvatnet i Rindal 15. juli 2010 snubla jeg over fjellfrøstjerne, en liten og spinkel plante med uanselige grønnbrune blomster. Men her med en desto mer fargesterk rustsopp, også den i skålrust-stadiet: Puccina septentrionalis. - Og det var alt for nå. Hilsen Gunnar Bureid Løften, 2. august 2010


Laste ned ppt "Soppsesongen står for døra"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google