Laste ned presentasjonen
1
Eldresenterforum 19.04. 2007 Vigdis Brit Skulberg
Mat ved eldresentrene Eldresenterforum Vigdis Brit Skulberg
2
Grunnleggende behov
3
elske godt eller sove godt om man ikke har spist godt.”
”Man kan ikke leve godt, elske godt eller sove godt om man ikke har spist godt.” Virginia Woolf
4
Matens betydning Energi og næring for å leve Forebygge dårlig helse
Bygge seg opp etter sykdom Opplevelser Fellesskap Og mer til…
5
Eldresenter
6
Enke, 84 år Når man er blitt alene, går det ikke an å lage
middag lenger.
7
Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007- 2011)
Eldresentre er et særdeles viktig forebyggende og helsefremmende tilbud som betyr mye for trivsel, mat- og mosjonsvaner for hjemmeboende eldre
8
Handlingsprogram for forebygging og behandling av osteoporose
Ernæring Fysisk aktivitet Fallforebygging
9
Folkehelseplan for Oslo 2005 - 2008
Eldresentrene: Viktige aktører og samarbeidspartnere for organisering av det fremtidige folkehelsearbeidet i Oslo kommune Fritidsklubber, bibliotek, eldresentre og frivillighetssentraler i nærmiljøet må ha hensiktsmessig åpningstid og tilgjengelighet Styrke og forankre besøkstjenesteordninger og eldresentre som forebyggende tiltak for isolerte eldre
10
Folkehelseplan for Oslo 2005 - 2008
Mattilbudet ved eldresentrene bør styrkes og inngå som en del av bydelenes forebyggende arbeid for eldre Voksenopplæringsprogrammer knyttet til sosialkontorer, Aetat, eldresentre og frivillige organisasjoner bør ha økt fokus på opplæring i ernæring og praktisk matlaging
11
Brukerundersøkelse og kartlegging av eldresentrene i Oslo 2006
Mer enn 6000 middager i uka Møtesteder for eldre som ønsker mattilbud og sosialt fellesskap til måltider Aktiviteter knyttet til eldresentrets mattilbud er blant den vanligste oppgaven for frivillige
12
Veien videre Brukerundersøkelse og kartlegging av eldresentrene i Oslo 2006
Videreutvikle mattilbudet med god og næringsrik mat Innhente brukernes synspunkter på mattilbudet Utvikle tilbud om spisegrupper for ensomme og isolerte eldre, inkludert transport og ledsager Samarbeide med hjemmetjenestene for å finne fram til personer som ønsker å spise middag ved eldresenteret Vektlegge informasjon om kosthold
13
År med mat
14
Selvstendighet - avhengighet
15
Utfordringer i eldre år
Funksjonsnedsettelser Ensomhet Sykdom og medisiner Avhengighet av andre
16
Fra butikken til boligen
17
Fra bordet til magen Matlyst Spisemiljøet Syn Finmotorikk Smak og lukt
Tygge Svelge
18
Utsatt for underernæring
dårlig allmenntilstand langvarig eller alvorlig sykdom må ha hjelp til å spise må ha mat med annen konsistens sykdom som fører til dårlig oppsuging og utnyttelse av maten
19
Matlyst
20
Mindre mengde mat Samme behov for næringsstoffer
Yngre, friske voksne Eldre, friske voksne
21
Kostråd til seniorer
22
Drikke
23
Vitamin D
24
5 frukt og grønt om dagen
25
Matens kvaliteter Næring Smak Meny Fellesskap Lukt Variasjon Farger
Konsistens Minner Eldresenter: Meny Fellesskap Variasjon
26
Idébank for mat på eldresenter
Idébank for mat på eldresenter
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.