Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fiskesprell Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen? Prosjektleder Line Kjelstrup 14.11.07.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fiskesprell Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen? Prosjektleder Line Kjelstrup 14.11.07."— Utskrift av presentasjonen:

1 Fiskesprell Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen? Prosjektleder Line Kjelstrup

2 Agenda Om prosjektet Fiskesprell Hvorfor bør barn spise mer sjømat Noen tips om hvordan ta i bruk mer sjømat i barnehagen

3 Bakgrunn for Fiskesprell Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007 – 2011) Handlingsplanen påpeker at sjømatkonsumet i den norske befolkningen er lavere enn tidligere Barn, ungdommer og unge voksne spiser vesentlig mindre fisk enn voksne Handlingsplanen påpeker også at det ut fra et helsemessig synspunkt er gunstig om forbruket av fisk, både mager og fet fisk, øker i befolkningen

4 3 delmål for Fiskesprell i 2007/2008 Gjennomføre aktiviteter i barnehager i tre pilotfylker og gi tilbud om aktiviteter til alle grunnskolene. Alle aktivitetene skal: ● øke kunnskapsnivået, ● bevisstgjøre, motivere og fremme praktiske ferdigheter med hensyn til bruk av sjømat, hos barn og unge, men også for lærere og personell Gjennomføre tiltak for å kartlegge holdninger og kunnskap hos viktige målgrupper som har en rolle i forhold til barn og unges kosthold, herunder hindringer /begrensende faktorer for å øke fiskeforbruket. Utvikle og spre informasjons- og inspirasjonsmateriell som bl.a. redegjør for helsemessige gevinster av å spise sjømat, samt tips om hvordan en kan øke tilbudet av sjømat på arenaer hvor barn og unge ferdes

5 Organisering av Fiskesprell Styringsgruppe Fiskeri- og kystdepartementet Helse- og omsorgsdepartementet Eksportutvalget for fisk Prosjektgruppe Eksportutvalget for fisk Sosial- og helsedirektoratet NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning)

6 Hva vil Fiskesprell tilby? Tips til de ansatte Materiell til barna Forslag til informasjon til foreldre Kurs til pilotfylkene Midler via fylket til barnehagene Hva forventer vi av barnehagene Implementere endring. Ett steg om gangen Sjømat i måltidet Sjømat som pedagogisk aktivitet Fokus på matglede Erfaring og kunnskap

7 Hvorfor sjømat i barnehagen? Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver Kapittel 3.2 Kropp, bevegelse og helse... får kunnskap om menneskekroppen og forståelse for betydningen av gode vaner og sunt kosthold.... organisere hverdagen slik at det finnes en gjennomtenkt veksling mellom perioder med ro, aktivitet og måltider, og bidra til at barna kan tilegne seg gode vaner, holdninger og kunnskaper når det gjelder kost, hygiene, aktivitet og hvile

8 Hvorfor mer sjømat i barnehagen? Sosial- og helsedirektoratets retningslinjer for mat i barnehagen Sjømat en del av et balansert og sunt kosthold

9 Hvorfor mer sjømat i barnehagen? Måltidene i barnehagen utgjør en vesentlig del av barnas totale kosthold % av energiinntaket Gode kostvaner i barnehagen gir økt trivsel og overskudd Når ”hele” befolkningen – barn, ansatte og foreldre/foresatte Vel 80 % av alle 1-5-åringer har barnehage plass, dvs barn Tiltak i barnehagen kan redusere sosiale forskjeller i barns helse og utvikling

10 Utfordringene ved barns kosthold Barn får i seg: ● For mye sukker ● For lite kostfiber ● For mye fett, særlig mettet fett ● For lite vitamin D og for lite jern Kilde: Sosial- og helsedirektoratets landsdekkende kostholdsundersøkelser blant 1-, 2- og 4-åringer Barn bør ● Drikke mindre søte drikker (saft og brus) ● Spise sjeldnere godteri og søt mat ● Spise mer grove brød- og kornprodukter ● Spise variert med grønnsaker og frukt ● Spise mer fisk og sjømat Dette må vi voksne legge til rette for!

11 Hva vet vi om barns konsum av sjømat? Mediant fiskekonsum er ca. 65 gram per dag for voksne. Dette tilsvarer ca. 2 fiskemåltider per uke. For barn varierer mediant konsum fra 6-19 gram per dag I noen aldersgrupper spiser de ikke noe sjømat Blant norske barn og unge mellom 4 og 13 år er det 50% som sjelden eller aldri spiser sjømat

12 Hvorfor bør barn spise sjømat? De inneholder protein av høy kvalitet, og er rike på vitamin D, vitamin B12, og mineralene jod og selen. Fisk og annen sjømat bidrar med en rekke næringsstoffer. Viktig del av et balansert kosthold Fisk og annen sjømat er også en naturlig kilde til de marine n-3-fettsyrene - Omega-3 Viktig for utviklingen av hjernen, som igjen har påvirkning på læring og konsentrasjon ”Et helhetssyn på fisk og annen sjømat i norsk kosthold”

13 Inntak av marine omega-3 fettsyrer (og sjømat) er gunstig gjennom hele livsløpet. Barn: Bedre hjerneutvikling Mor: Beskytter mot fødselsdepresjon Reduserer hyperaktivitet og øker læringsevne Reduserer hjerte-karsykdommer og mentale lidelser Beskytter mot Osteoporose og Altzheimer

14 Liker barn sjømat?

15 Jeg tør påstå: JA! Hvis ikke er det kanskje kokkens feil?

16 Erfaringer så langt

17 Hvordan ta i bruk sjømat i barnehagen? Fersk vare er vanligvis det beste, men fryst vare er også bra. Kjøp alltid filet, helst skinn og beinfri Hva skal vi se etter? ● Glatt blank filet, uten knust muskulatur, uten svarthinne og blodrester. Skal lukte sjø. Fiskekaker, pudding og boller. Sjekk innholdet av fisk. Det bør være min. 40 %. Fryst fisk må tines i kjøleskap over natten. Fersk fisk skal oppbevares kjølig, det vil si under 4 grader, helst ned mot 0 grader. Fiskelukta som vi ofte snakker om kommer fra nedbrytningsproduktene som dannes i fisken. Da har fisken hatt det for varmt.

18 Hvordan ta i bruk sjømat i barnehagen? Sjømat til frokost og lunsj, som varm mat og kald mat Sjømat på tur Mat som pedagogisk aktivitet ● Etablere kokkehjørnet som fast aktivitet ● En ansatt + to barn ansvar for maten. ● Innøve rutiner ● Hygiene ● Matlagingsteknikker ● Spisevaner og måltid

19 Ulike typer fisk…. Fet fisk Mager fisk Protein Omega-3 fettsyrer Vitamin A og D Selen Proteiner Jod Omega-3 (mindre) Selen

20 Kilde: Helhetssyn på fisk; Hvilken type fisk/sjømat spiser vi?

21 Oppsummering Sjømat er en del av et balansert kosthold Barn bør spise mer sjømat, både fet og mager fisk Godt for utviklingen av hjernen, samt gir andre viktige næringsstoffer Barnehagen er en viktig arena for arbeid med kosthold Gjør små, men varige endringer Fokus på matglede Barnas smak er forskjellig og endrer seg – men bare liker sjømat! Ta i bruk i Frem til da for inspirasjon.www.fiskesprell.no Bestill materiell for bruk i barnehagen Lykke til!


Laste ned ppt "Fiskesprell Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen? Prosjektleder Line Kjelstrup 14.11.07."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google