Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Larvik Og Omegn MS Foreningen sin PC opplæring høsten 2005

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Larvik Og Omegn MS Foreningen sin PC opplæring høsten 2005"— Utskrift av presentasjonen:

1 Larvik Og Omegn MS Foreningen sin PC opplæring høsten 2005
Dette undervisningsmaterielle er laget av Ole Andreas Hvatum oktober 2005

2 Arbeidsstilling, skjerm, tastatur og mus

3 Arbeidsstilling – (tradisjonell)
Finn en god arbeidsstilling

4 Arbeidsstilling

5 Arbeidsstilling

6 Arbeidsstilling Plasser tastaturet rett foran deg på skrivebordet. Albuene skal holdes inntil kroppen, og fingrene skal hvile over midten på tastaturet. Når du bruker musen skal albuen holdes inntil kroppen Sørg for at musen er plassert så nær tastaturet som mulig, og at underarmen får støtte. Belysning inn fra siden

7 Arbeidsstilling Ha en fornuftig utforming av arbeidsplassen.
Ha muligheter for å variere arbeidsstilling (sittestilling). Riktig høydejustering og setevinkel og ryggstøtte på stolen (må kunne justeres).

8 Øvelse Øvelse på å finn riktig arbeidsstilling

9 Skrivebordet – diverse uttrykk
Ikoner Oppgavelinjen

10 Diverse uttrykk og navn
Oppgavelinjen Start-knappen Øvelser

11 Oppgavelinjen Oppgavelinjen er normalt plassert nederst på skrivebordet og inneholder blant annet knappen Start. Startknappen kan du benytte til å starte programmer eller åpne dokumenter For hvert program eller dokument som åpnes, vises en knapp på oppgavelinjen

12 Start knappen og diverse programmer

13 Tastaturet

14 Oversikt over tastefunksjoner
Alle tastaturer har 4 tastegrupper med følgende funksjoner: Alfanumerisk tastatur (rød) F-taster (gul – Funksjonstaster = F1 – F12) Numerisk tastatur (lilla) Navigeringstaster (grønn)

15 Tastaturet

16 Tastatur-oversikt Navigeringstaster

17 Tastaturet Her finner du alfanumeriske taster, taster for tegnsetting og modifiseringstaster
De alfanumeriske tastene: Alle bokstaver fra A til Å, samt tegnsettingssymboler Numerisk tastatur Funksjonstaster F1 – F12 Noen spesialtaster

18 Enter Enter: i tekstbaserte programmer lages et nytt avsnitt, og markøren settes i begynnelsen av avsnittet. I andre programmer eller vinduer brukes den til å bekrefte de valgene du tar – for eksempel OK. (blir også kalt for avsnitt-tasten)

19 Skifttasten Skift-knappen: Skiftknappen holdes nede for å skrive store bokstaver eller tegn øverst til venstre på en tast. Ved å trykke på Skift + e, vil du f.eks. få en stor E. På den nest øverste raden på tastaturet finner du tegn som %, &, " osv. Disse alternative funksjonene vises øverst på tasten. Hovedtegnet er trykt nederst på tasten.

20 Shift – tips! Shift: Ved å holde Shift knappen knappen inne samtidig som du peker på filer eller mapper i Utforskeren/Filbehandleren kan du markere mange filer samtidig.

21 Mellomrom tasten - Space knappen
Mellomromtasten/Space knappen:  - Setter inn et mellomrom i en tekst.

22 Esc - Escape Esc: Brukes til å lukke programmer, avbryte noe du har satt i gang. Tasten kan også brukes til å lukke aktive vinduer og hurtigmenyer som dukker opp på skjermen.

23 Tab knappen Tab: i tekstbehandlingsprogrammer skaper dette et langt mellomrom for hver gang du trykker

24 Caps Lock Caps Lock: Når du aktiverer denne knappen lyser en lampe på høyre side av tastaturet, og funksjonen er dermed låst. Alle bokstaver som nå skrives blir store trykte bokstaver, helt til knappen deaktiveres.

25 Alt knappen Alt: brukes kun i noen få spesialkommandoer og sammen med andre taster. Du kan for eksempel åpne Fil-menyen ved å trykke på ALT+F.

26 Alt Gr Alt Gr: brukes sammen med andre taster til å hente fram spesialsymboler (alternativ grafikk). Hvis en tast er påtrykket tre symboler, må du bruke Alt Gr for å hente fram det tredje og siste symbolet. Du kan eventuelt også trykke CTRL + ALT.

27 Alt Gr- øvelse For å få til i et Word dokument kan du gjøre følgende: Hold Alt Gr. knappen nede mens du trykker på 2 knappen

28 Praktiske øvelser/Notater
Øv deg på tastaturfunksjonene hjemme slik at du blir kjent med de forskjellige knappene.

29 Ctr Ctrl: brukes i kombinasjon med andre taster for å styre spesialfunksjoner i diverse programmer. Du kan for eksempel kopiere et ord eller en setning ved å markere dette elementet og deretter trykke CTRL + C. Dette fungerer på samme måte som menyelementene Rediger\Kopier på menylinjen. Denne typen kombinasjonen refereres til som hurtigtaster, og bidrar til å gjøre tiden din ved tastaturet mer effektiv.

30 Ctrl tips! Ctrl: Ved å holde Ctrl knappen inne samtidig som du peker på filer eller mapper i Utforskeren/Filbehandleren kan du markere enkeltvis de filene som er ønskelig.

31 Tilbaketasten Bakspace
Tilbake-tasten (Backspace): slettetast….. Denne knappen sletter tegnet til venstre for markøren for hver gang du trykker. I andre programmer og nettsider, går den tilbake til forrige side.

32 Delete knappen Delete: I tekstbehandlingsprogrammer sletter denne tasten tegnet til høyre for markøren. I andre programmer vil den slette den teksten eller det området som er markert.

33 F3 tasten - Tips!! F3 Tasten: Har du fått skrevet inn små eller bare store bokstaver inn i et dokument kan det rettes opp ved å gjøre følgende: Marker ønsket tekst. Hold Skift knappen nede hele tiden, samtidig som du trykker på F3 knappen flere ganger til du oppnår ønsket resultat.

34 F5 tasten - Tips F5 tasten: Når du trykker på denne tasten oppdaterer skjermbildet seg.

35 F5 tasten - Tips I Utforsker kan du trykke: Vis - Oppdater

36 Print Screen Print Screen: Når du trykker på denne tasten tar den et bilde av deler av eller hele skjermen og plasserer det på utklippstavlen. Dersom du holder inne Alt-tasten, tas et bilde av det aktive vinduet. Dette bildet kan limes inn i et tekstbehandlingsprogram.

37 Windows-tasten Windows-tasten: Fungerer som Start-knappen nederst til venstre på skjermen og tastekombinasjonen CTRL + ESC. Tasten kan også brukes i kombinasjon med andre taster, og styrer i slike tilfeller spesialkommandoer. Du kan for eksempel minimere alle åpne programmer ved å trykke på Windows + M.

38 Numerisk tastatur Her finner du talltaster og tegn til utregninger (/, *, - og +). Alle tastene har en alternativ funksjon som står nederst på tasten. Disse funksjonene kan aktiveres ved å trykke på Num Lock-tasten øverst til venstre på tastaturet (Num Lock er deaktivert). De alternative funksjonene er de samme som navigeringstastene. Du kan se status for Num Lock ved å se på indikatorlampen på mottakeren (ikon "1").

39 Mus

40 Mus – pekeredskap Musen er et pekeredskap med to eller tre knapper, og den brukes til å klikke, dobbeltklikke eller dra. Musepekeren viser hvor på skjermen du peker. Når musen flyttes vil også musepekeren flytte seg tilsvarende innenfor skjermbilde

41 Musen – pekeredskap Musen flyttes med én hånd, og styrer markøren (den lille pilen, som også kalles pekeren) på skjermen. En vanlig mus har 2 knapper og et rullehjul i midten. Korrekt plassering av hånden på musen: Plasser hånden på musen og hold den i et løst grep. Hvis du er høyrehendt, skal pekefingeren på høyrehånden hvile over den venstre museknappen.

42 Venstre museknapp Den venstre museknappen brukes til å klikke på programvareknapper på skjermen. Eller en Internett-lenke på en nettside, eller for å aktivere en funksjon, åpne et vindu e.l.

43 Høyre museknapp Høyreknappen brukes til å åpne hurtigmenyer fra det stedet der markøren befinner seg på skjermen Høyre musetast

44 Øvelser/Notater Øv på venstre og høyre musetast

45 Rullehjul Rullehjulet mellom de to knappene er et alternativ til det vertikale rullefeltet på skjermen og brukes til å rulle opp og ned i et dokument, et regneark eller et bilde e.l.

46 Tommelknapp Noen mus har dessuten ekstra knapper, f.eks. en tommelknapp som fungerer som tilbake/framover-knapp når du surfer på Internett.

47 Scroll-vindu Vertikal scroll Horisontal scroll

48 Øvelser/Notater


Laste ned ppt "Larvik Og Omegn MS Foreningen sin PC opplæring høsten 2005"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google