Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

KBL-konferansen 7. mai 2014 Lars Aasen, Leieboerforeningen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "KBL-konferansen 7. mai 2014 Lars Aasen, Leieboerforeningen."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 KBL-konferansen 7. mai 2014 Lars Aasen, Leieboerforeningen

3

4 Boligsamvirket: 900 000 medlemmer 5 400 borettslag 50 boligbyggelag 263 000 boliger 2 660 nye boliger

5 Trygve Bratteli ”Ingen skal tjene penger på å eie andres bolig”

6 leieeie

7

8 Finn.no 4 kv. 2013 Kilde: SSB/LMU

9 utrygghet

10  70 år og sprek  Litt mer enn minstepensjon  Får ikke bostøtte  Husleie 9 000  Pusset opp en «rønne»  Leier av borettslaget  Vaktmesterassistent i 10 år  Blitt uvenn med styreleder  Ett år igjen av leiekontrakten

11 Jeg gjør så godt jeg kan med å fylle hjemmet med kjærlighet og gjøre det mest mulig hjemmekoselig, men uansett så føler jeg at det ikke er mitt hjem og kan ikke gjøre hva jeg vil. Spesielt med tanke på at man aldri helt vet når huseier dukker opp. De har også låst seg inn uten forvarsel. Usikkerheten rundt hvor lenge vi blir boende akkurat her overhengende. Ingen av mine leieboliger har vært noe hjem. "Hjem" er et begrep som innebærer trygghet og tilhørighet. Et hjem gir deg røtter. For sikkerhets skyld insisterer utleierne på en ettårskontrakt først, for å "prøve deg ut", og med en makstid på tre år. …. norske leiekontrakter nesten alltid er tidsbegrenset, og for meg ikke mulig å føle meg hjemme. Jeg bor i en bolig, men ikke i et hjem. Den neste flyttingen er alltid rundt hjørnet - fordi eierne vil selge huset, kommer tilbake fra utlandet, selv vil flytte inn i boligen osv. Som leietaker vet du aldri hvor lenge du får anledning til å bli når du flytter inn et sted. Det kan være vanskelig å finne et sted der utleier er villig til å leie ut til en som har enten barn eller husdyr. Og gud forby om du skulle være så gal å ha en last som sigarettrøyking i tillegg. … senest i går,stod det tre personer i stua mi, som bare hadde låst seg inn (!) Det var en megler, takstmann, samt husvertens datter. Jeg hadde ikke møtt noen av dem før. Siste helg, låste husverten seg inn, sammen med en byggmester, og informerte om at det skulle bygges en TRAPP fra min gang, og opp til hans leilighet ! Synes ikke det er akseptabelt,at hvem som helst kan låse seg inn uten videre. For man lever alltid på utleiers premisser. Du har det kun som et hjem, så lenge utleier er interessert i å fortsette å leie ut. Noe som betyr at det føles u-trygt, for man vet ikke hvor lenge man får lov å bo der. Ny tittel på foredraget ditt bør være: "Kan leieboligen bli mitt hjem når utleier har montert overvåkningskamera der?". Leieboligen kan ikke bli mitt hjem!

12  §9-1 Tidsubestemt eller  §9-2 Tidsbestemt 3 år  §9-3 Tidsbestemt kortere enn 3 år: ◦ Utleie av loft / sokkelbolig hvor eier bor selv ◦ Utleier eller annen i husstand skal bo i boligen ◦ Annen saklig grunn  §11-1 Boliger for vanskeligstilte  §11-4 Utleie av egen bolig

13  Er det mulig å trygge og sikre vanskeligstilte husstander på leiemarkedet?  Er det mulig å gi vanskeligstilte leieboere et godt og verdig botilbud?  Er det mulig å gi økt botrygghet og stabilitet til leieboere?

14 Liten bokvalitet Høy bokvalitet Høy botrygghet Lav botrygghet

15  Innarbeide en ny standard for bosituasjonen til svakstilte.  Sette strenge krav til vedlikehold og standard på egne boliger/bomiljø.  Tilby lengere/tidsubestemte kontrakter - evt i kombinasjon med …  tiltak/program for å få beboere over i andre trygge, ikke-kommunale boliger (gjennomstrømming).  Samarbeide med private utbyggere om nye trygge utleieboliger.  Legge til rette for økt organisering av kommunale beboere.


Laste ned ppt "KBL-konferansen 7. mai 2014 Lars Aasen, Leieboerforeningen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google