Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

SAMMEN FOR BARN I MALAWI

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "SAMMEN FOR BARN I MALAWI"— Utskrift av presentasjonen:

1 SAMMEN FOR BARN I MALAWI
Odd Fellow Ordenen SAMMEN FOR BARN I MALAWI SOS-barnebyer med status fra Ngabu Husk å presentere dere! Takke for at alle har kommet og det viktige arbeidet de gjør. Hva skal vi be om nå i fase 2? Bli med å verve en SOS-fadder til Ngabu eller en barnefadder til andre SOS-barnebyer. Mer om fadderskap i SOS-barnebyer kommer vi tilbake til i egen presentasjon. Nå skal vi ta for oss kort om SOS-barnebyer og status med fremdrift for den nye barnebyen i Ngabu.

2 DE MEST SÅRBARE BARNA SOS-barnebyer gir de mest sårbare barna en familie og et trygt hjem Vi hjelper dem å forme sin egen fremtid og tar del i utviklingen av deres lokalsamfunn SOS-barnebyers hovedoppgave er å gi de mest sårbare barna en familie og et trygt hjem. Vi hjelper dem å forme sin egen fremtid og ta del i utviklingen av deres lokalsamfunn. SOS-barnebyer er en internasjonal humanitær organisasjon som ble stiftet i av østerrikeren Hermann Gmeiner. Arbeider i dag i 133 land SOS-barnebyers hovedoppgave er å gi de mest sårbare barna en familie og et trygt hjem. Vi hjelper dem å forme sin egen fremtid og tar del i utviklingen av deres lokalsamfunn. Arbeidet vårt er basert på FNs Barnekonvensjon.

3 SAMMEN FOR BARN I MALAWI
SOS-barnebyers visjon: Alle barn hører til i en familie og utvikler seg med omsorg, respekt og trygghet. Odd Fellow Ordenens budord: Oppdra de foreldreløse Hjelpe de trengende Odd Fellow Ordenens budord og SOS-barnebyers visjon passer godt sammen; som hånd i hanske. Vi har gjort dette før i San Vincente i El Salvador hvor barnebyen sto ferdig i 2005 takket være den enorme innsatsen fra hele Odd Fellow Ordenen hvor vi samlet inn 17,6 mill. Takket være Odd Fellow Ordenen har barn i barnebyen i San Vicente fått en ny start og de mest sårbare barna i lokalsamfunnet får hjelp gjennom familieprogrammet. Selve barnebyen har kapasitet til ca. 120 barn. Antall barn kan gå litt opp og ned. Nye flytter inn, mens mange også har flyttet hjem til sin biologiske familie. Tilbakeføring til biologisk familie er policy i mange Latin Amerikanske land, så sant det er mulig. I tillegg har SOS-Familiestyrkingsprogrammet og  SOS-Sosialsenter kapasitet til ca. 700 barn. Det er 800 norske faddere tilknyttet Barnebyen i San Vicente, deriblant mange Loger i Odd Fellow Ordenen Kjærlighet og omsorg er det aller viktigste et barn kan få

4 HISTORIEN OM ELINA Nå skal vi fortelle en historie om en helt spesiell jente. Historien begynte med at Elina, som dere ser på bildet, sammen med familien ble SOS-fadder for et barn i en SOS-barneby i Uruguay. Dette fadderskapet var begynnelsen på en spesiell relasjon mellom Elina og SOS-barnebyer. Elina hadde et sterkt ønske om å om å hjelpe andre. Vi skal nå se en film om Elina og hennes engasjement. Vis film fra fil på datamaskinen deres for best mulig kvalitet (lastes ned herfra: : https://vimeo.com/sosbarnebyer/review/ /f1a968d22c) Etter filmen si: Elina var Sam. Johnsons tippoldebarn. Sam. Johnson var (som dere vet) den første Stor Sire i Odd Fellow Ordenen i Norge.

5 Lysmarkering i Elinas Hus

6 Bilde fra 2010

7 SAM. JOHNSONS TIPPOLDEBARN
Odd Fellow Ordenen Sam. Johnson var Odd Fellow Ordenens første Stor Sire ELINAs mor heter Cathrine JOHNSON Veidung Hun er Sam. Johnsons oldebarn ELINA Veidung er Sam. Johnsons tippoldebarn Det å ta ansvar for foreldreløse kan gå i arv i generasjoner

8 I lokalsamfunnet utenfor barnebyen
OPPVEKST I EN FAMILIE I lokalsamfunnet utenfor barnebyen Forebyggende tiltak i barnas egen familie Nytt hjem i en SOS-barneby Barna i en barneby er under SOS-barnebyers omsorg SOS-barnebyer jobber for at sårbare barn skal få en trygg oppvekst; enten via familieprogram i lokalsamfunnet eller ved at foreldreløse barn får et nytt hjem i en barneby med SOS-foreldre og søsken, barna får omsorg, kjærlighet og vi sikrer bedre og tryggere oppvekstsvilkår.

9 STYRKE SÅRBARE FAMILIER
Holde familier samlet Bedre barnas oppvekstmiljø Inntekt Skolegang Medisinsk hjelp Det beste for barn er en oppvekst i egen familie, hvis familien fungerer. SOS-barnebyer jobber gjennom familiestyrkende program i lokalsamfunnene for at foreldre og omsorgspersoner skal bli i stand til å gi barn god omsorg slik at de kan få vokse opp sammen med familien sin. SOS-barnebyer gir: Yrkesopplæring til omsorgspersonene i familiene Støtte til barnas skolegang Medisinsk bistand til barn og omsorgspersoner. For små barn med en enslig aids syke mor, er det av stor verdi at moren kan leve til barna bedre kan klare seg selv. Psykososial hjelp slik at omsorgs personenes tro og håp for fremtiden styrkes Her er eksempel fra Zambia (hvis dere ønsker å fortelle om et eksempel fra et familieprogram): Danny (4), Aron og Ester (7) Bor sammen med mor og bestemor i Lusaka, Zambia. Far døde av aids Verken mor eller bestemor har inntekt, og de har ikke råd til å gi barna skolegang Danny, Aron og Ester sin familie får hjelp der de bor. Hva har denne hjelpen bestått av? Barna får gå på skole Inntektsskapende aktivitet for mor Medisinsk oppfølging av familien Familien har nå sin egen grønnsakshage

10 ET NYTT HJEM I EN SOS-BARNEBY
Trygg oppvekst En familie Utdanning Nettverk Selvstendighet Foreldreløse barn, som er uten omsorg får et hjem og en ny start i en SOS-barneby. Der får de en SOS-mor og søsken og et hjem fylt av omsorg og kjærlighet. De får utdanning, et trygt nettverk og tett oppfølging så de vokser opp og blir selvstendige. Da kan de være en ressurs for lokalsamfunnet. Her er bildeeksempel fra Zimbabwe (som dere kan fortelle hvis det passer seg): Rejoyce (7) ble funnet i en maisåker som nyfødt: Ingen vet hvem som er moren eller faren hennes, og ingen andre slektninger har meldt seg Hun var helt alene Rejoyce fikk et nytt hjem i en SOS-barneby Bor nå i et av barnebyens 15 familiehus, sammen med 9 andre barn (som nå er hennes søsken) og en SOS-mor som bor i huset sammen med dem og er deres omsorgsperson. Får omsorg, utdanning og oppfølging til hun er voksen og klarer seg selv (flytter hjemmefra) Fått en familie som er hennes, et trygt hjem, et nettverk i barnebyen, muligheter til å skape et godt liv for seg selv og til å bli en ressurs for lokalsamfunnet.

11 SAMMEN FOR BARN I MALAWI
Odd Fellow Ordenen SOS-barnebyer Norge Totale inntekter 2011: NOK 491 mill givere 11 % av alle norske husstander Samarbeid med rundt 80 bedrifter 1200 skoler og barnehager støtter SOS-barnebyer. SOS-barnebyers totale utgifter i fjor var på nærmere 500 millioner. Kun 15 millioner av disse kom fra statlig støtte, og det forteller at SOS-barnebyer er helt avhengig av private givere for å sikre driften av våre barnebyer med familiestyrkeprogrammene. Som dere ser her har vi mange støttespillere. SOS-barnebyer representerer et stort og viktig nettverk av givere som Odd Fellow Ordenen er en del av. I vårt utadvendte innsamlingsarbeid blir dette nettverket lokalt meget viktig.

12 SAMMEN FOR BARN I MALAWI
Ligger i det sørlige Afrika Cirka16 millioner innbyggere Britisk koloni frem til 1964 45 % av befolkningen er under 15 år Malawi er sterkt avhengig av bistand Grenser til Zambia i vest, Tanzania i nord og øst og Mosambik i vest, sør og øst. Hovedstad Lilongwe På kartet ser man de tre byene hvor vi i dag har barnebyer; Blantyre, Lilongwe og Mzuzu og hvor SOS-barnebyen i Ngabu vil ligge helt i sør, som er det fattigste området i Malawi.

13 SAMMEN FOR BARN I MALAWI
SOS-barnebyer i Malawi Tre SOS-barnebyer i Malawi 3 familieprogram 3 barnehager, 3 barneskoler, 1 ungdomsskole og 1 yrkesskole. 2 medisinske senter, i Blantyre og Lilongwe SOS-barnebyer Norge har tidligere finansiert byggingen av SOS-barnebyen i Blantyre i Malawi. Malawi er et av SOS-Norges hovedsamarbeidsland. Vi finansierer drift i alle de tre SOS-barnebyene.

14 «En grunnstein for kjærlighet og vennskap».
SOS-BARNEBYER I NGABU «En grunnstein for kjærlighet og vennskap». Sitat Barneminister Mrs. Reen Kachere i oktober 2011 På bildet ser dere generalsekretæren i SOS-barnebyer, Svein Grønnern, Stor Sire Morten Buan og Malawis barneminister Mrs Reen Kachere.

15 SOSIALE FORHOLD I NGABU
Odd Fellow Ordenen Ekstrem fattigdom er regelen Barn går ikke på skole – arbeider isteden Unge jenter blir mødre 15 % av barna er foreldreløse Alle disse bildene viser fattigdommens brutale ansikt. Hver på sin måte. Jenten som nettopp har født sitt barn møtte vi i fjor da vi la ned grunnsteinen. Denne lille jenta er født på det lokale sykehuset i Ngabu den 7.oktober 2011, hun er en av de vi skal hjelpe i Ngabu. På dette bildet er det tre dager siden hun ble tatt med keisersnitt. Keisersnittet var ikke utført av noen lege - det jobber ikke en eneste lege ved dette sykehuset. Bare noen av de ansatte er sykepleierutdannet. Det er 9% sjanse for at hun dør før hun får feiret fem årsdagen sin. I Norge er vi så heldig at tilsvarende tall er kun 0.3%. Bildet fra skolen i Ngabu viser situasjonen i undervisningen. Ikke rart at barna ikke går på skolen. Anisja sover. Ingen kjenner hennes alder. Da hennes mor døde og ble hun plassert hos tanten, som ikke har noen interesse for henne. Dette er de sosiale realitetene i Ngabu

16 SKISSE OVER BARNEBYEN I NGABU
Dette er den foreløpige oversiktstegning av SOS-barnebyen i Ngabu før programplanene ble endelige. Nå lages nye tegninger. På tegningene ser man de 15 familiehusene oppe til venstre. Hus til ansatte og administrasjon tegnet inn oppe til høyre. Barnehagen nede til venstre. Barnebyen integreres med øvrig bebygelse.

17 SOS-BARNEBYER NGABU 15 SOS-familiehus for 150 barn i en integrert barnebymodell Grunnskole for 320 barn Barnehage for 90 barn Opprustning av det lokale sykehuset og den lokale skolen Familieprogram for 2000 barn Viser hva programmet i Ngabu skal inneholde: Barnebyen: Barna skal bo der til de klarer seg selv Biologiske søsken skilles ikke Alle SOS-barn får utdannelse På skolen skal det gå barn både fra SOS programmene og fra lokalsamfunnet rundt. Opprustning av den lokale skolen og sykehuset vil si både kapasitetsbygging og forbedring av infrastruktur og fasiliteter.

18 SOS-BARNEBYER NGABU SOS-barnebyer jobber alltid lokalt sammen med myndigheter og lokale organisasjoner I Ngabu vil SOS-barnebyer jobbe sammen med flere lokale samarbeidspartnere, blant annet Habitat for Humanity som bygger og renoverer hus for de mest sårbare familiene i lokalsamfunnet. Lokale myndigheter vil være en viktig samarbeidspartner ved opprustning av det lokale sykehuset og den lokale skolen.

19 Hvor er vi i prosessen nå?
FREMDRIFT I NGABU Hvor er vi i prosessen nå? Programplanene er godkjent. Kostnadsramme på nesten 24 mill. NOK. Nå vil tegningene revideres etter godkjente programplaner Familieprogrammet i Ngabu er under etablering I løpet av 2012 vil 200 barn og deres familie være i programmet. I løpet av 2013 er planen å ha kommet 1000 barn og deres familier i programmet Kostnadene inkluderer ikke opprustning av den lokale skolen og sykehuset, kostnadene for det vil komme i tillegg. Kostnadsrammen tydeliggjør behovet for faddere som kan være med å dekke opp kostnadene for opprusting av lokal skole og lokalt sykehus. Koordinator og regnskapsfører er ansatt i familieprogrammet, kontorlokale på plass og de er i gang med å identifisere barn som skal inn i programmet. I løpet av 2013 planlegger man å ha kommet halvveis til full kapasitet i familieprogrammet, altså 1000 barn og deres familier. Viktig å gjøre klart at dette kun er de planene vi arbeider utfra og at det kan bli behov for justeringer. Slik er ikke Malawi forskjellig fra Norge.

20 Anbudsprosessen skjer nå, senhøstes 2012
FREMDRIFT I NGABU Anbudsprosessen skjer nå, senhøstes 2012 Bygging starter i 1. kvartal 2013 Bygging avsluttes i 2016 Deretter innvielse av barnebyen hvor representanter fra Odd Fellow Ordenen vil delta. Anbudsprosessen skal starte opp i desember/januar, og byggingen skal starte opp 1. kvartal 2013 Byggingen er delt inn i tre faser: Januar desember 2013: 1000 barn i familieprogrammet Åtte familiehus, to ansattehus og grunnskolen påbegynt. Opprustning av den lokale skolen og sykehuset. Januar mars 2015: Åtte første familiehus og to ansattehus fullføres. De resterende sju familiehusene og to ansattehusene skal påbegynnes. Familieprogrammet skal nå full kapasitet. 50 barn i barnebyen. Grunnskolen skal stå ferdig og elever og lærere skal være på plass. Byggingen av barnehagen skal påbegynnes. April desember 2016 De sju familiehusene, administrasjonsbygg, to ansattehus, vedlikeholdsbygg, gjestehus og lagerbygg skal stå ferdig. Full kapasitet i barnebyen med 150 barn. 90 barn i barnehagen. Innvielse av programmet.

21 FRA FORTVILELSE FRA HÅP
Under samme reise som grunnsteinsnedleggelsen i oktober i fjor, møtte teamet som reiste på en enslig mor med fem egne barn på 4-20 år og tjueåringens to barn som bodde i denne jordhytta med stråtak Hun hadde fått tre barn med sin første mann som døde av Aids. Så fikk hun tre barn med en ny mann som forlot henne rett etter at hun fødte sistemann. Hun var fortvilet. Regntiden var to uker unna, men så langt tenkte hun ikke. Hun tok en dag av gangen må fokusere på å skaffe mat til neste måltid. Hadde kun råd til at ett av barna fikk gå på skole.

22 I høst var vår informasjonsrådgiver Synne Rønning på reportasjetur i Ngabu i forbindelse med TV2s Artistgalla. På reisen møtte de samme familie som dere så på forrige lysbilde. Ser dere forskjellen? Nå var moren til de fem barna optimistisk og så lysere på fremtiden, nettopp fordi familien hennes var lovet et nytt hus gjennom SOS-familieprogrammet i Ngabu. Vi kan allerede se håp for barna i Ngabu og deres familier. Håp som dere alle sammen her i dag er med på å skape.

23 KJÆRLIGHET TRENGER IKKE PAKKES INN
«Kjærlighet trenger ikke pakkes inn» er fellesnevneren for SOS-barnebyers julekampanje i Den skal minne oss på, midt i julestria, at det viktigste man kan gi hverandre – og ikke minst barna – er kjærlighet. Den trenger de betingelsesløst og uinnpakket, selv om det også er fint å gi hverandre gaver. Jula er en tid hvor mange av oss også reflekterer over hva vi mennesker skal bety for hverandre. Og det koker ned til én ting: Vi kan gi hverandre kjærlighet. For et sårbart barn koster denne største gaven 250 kroner i måneden. Og den varer mye lenger enn de som pakkes inn. Den varer hele livet. VENNSKAP + KJÆRLIGHET + SANNHET ER GRUNNLEGGENDE VERDIER FOR EN GOD OG TRYGG OPPVEKST.

24 SPØRSMÅL?

25 ”Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.”
Takk for at dere vil være hjelpende hender til sårbare barn i Ngabu, og takk for innsatsen dere legger ned i dette arbeidet nå utover. ”Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.” Hermann Gmeiner, Grunnleggeren av SOS-barnebyer


Laste ned ppt "SAMMEN FOR BARN I MALAWI"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google