Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Arbeidslivet må organiseres

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Arbeidslivet må organiseres"— Utskrift av presentasjonen:

1 Arbeidslivet må organiseres
Alle ønsker et godt arbeidsliv – Uten bedrifter og arbeid så blir det ikke verdiskaping i et samfunn. Hva skal vi da leve av?

2 Fagforeninger En fagforening representerer arbeidstakere.
Fagforeningen hjelper og støtter arbeiderne. Det er frivillig å melde seg inn i en fagforening. Men det koster penger å være medlem eller fagorganisert. På tallet dannet (laget) arbeidere de første fagforeningene i Norge.

3 LO I 1899 gikk mange fagforeninger sammen i en stor fagforening. Den heter i dag LO (Landsorganisasjonen). Se linken til LO.

4 NHO De som eier bedrifter –arbeidsgivere- har også laget en forening. Den heter NHO. Den støtter og hjelper bedrifter slik at de skal ha gode vilkår i Norge. Arbeiderne og bedriftene er avhengige av hverandre.

5 Hovedavtalen I 1935 ble LO og HHO enige om en avtale – en avtale om rettigheter og plikter i samfunnet. Den avtalen kalles Hovedavtalen og er viktig for et godt arbeidsliv i Norge. Streik: Hvert 2. år forhandler LO og NHO om nye avtaler. Dersom LO og NHO ikke blir enige om lønns- og arbeidsforhold kan det bli streik.

6 Husk Vi har både private og offentlige bedrifter.
Vi bruker ordene offentlig sektor og det private næringsliv. -Kan du nevne noen eksempler fra de to områdene.


Laste ned ppt "Arbeidslivet må organiseres"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google