Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Arbeidslivet må organiseres Alle ønsker et godt arbeidsliv – Uten bedrifter og arbeid så blir det ikke verdiskaping i et samfunn. Hva skal vi da leve av?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Arbeidslivet må organiseres Alle ønsker et godt arbeidsliv – Uten bedrifter og arbeid så blir det ikke verdiskaping i et samfunn. Hva skal vi da leve av?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Arbeidslivet må organiseres Alle ønsker et godt arbeidsliv – Uten bedrifter og arbeid så blir det ikke verdiskaping i et samfunn. Hva skal vi da leve av?

2 Fagforeninger O En fagforening representerer arbeidstakere. O Fagforeningen hjelper og støtter arbeiderne. O Det er frivillig å melde seg inn i en fagforening. Men det koster penger å være medlem eller fagorganisert. O På 1800- tallet dannet (laget) arbeidere de første fagforeningene i Norge.

3 LO O I 1899 gikk mange fagforeninger sammen i en stor fagforening. Den heter i dag LO (Landsorganisasjonen). O Se linken til LO.LO.

4 NHO O De som eier bedrifter –arbeidsgivere- har også laget en forening. Den heter NHO.NHO O Den støtter og hjelper bedrifter slik at de skal ha gode vilkår i Norge. O Arbeiderne og bedriftene er avhengige av hverandre.

5 Hovedavtalen O I 1935 ble LO og HHO enige om en avtale – en avtale om rettigheter og plikter i samfunnet. Den avtalen kalles Hovedavtalen og er viktig for et godt arbeidsliv i Norge.Hovedavtalen O Streik: Hvert 2. år forhandler LO og NHO om nye avtaler. O Dersom LO og NHO ikke blir enige om lønns- og arbeidsforhold kan det bli streik.

6 Husk O Vi har både private og offentlige bedrifter. O Vi bruker ordene offentlig sektor og det private næringsliv. O -Kan du nevne noen eksempler fra de to områdene.


Laste ned ppt "Arbeidslivet må organiseres Alle ønsker et godt arbeidsliv – Uten bedrifter og arbeid så blir det ikke verdiskaping i et samfunn. Hva skal vi da leve av?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google