Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

GEDCOM & DIStreff GEDCOM: En standard for utveksling av slekts-data

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "GEDCOM & DIStreff GEDCOM: En standard for utveksling av slekts-data"— Utskrift av presentasjonen:

1 GEDCOM & DIStreff GEDCOM: En standard for utveksling av slekts-data
DIStreff: et verktøy for å få kontakt med andre som forsker på samme personer som deg selv DIStreff er avhengig av GEDCOM... ...vi begynner derfor med å se på datautveksling ved GEDCOM

2 Hvorfor GEDCOM? [1] Reunion The Master Genealogist Legacy Family Tree Embla Familie og Slekt Eksempel 1: Fire slektsforskere bruker forskjellige programmer til å registrere sine data. Hvert program lagrer data på harddisken i sitt eget format, som ikke de andre tre programmene forstår. Hvordan kan disse 4 utveksle data med hverandre?

3 Hvorfor GEDCOM? [2] The Master Genealogist Legacy Family Tree Eksempel 2: En slektsforsker ønsker å bytte fra et program til et annet. To forskjellige program lagrer data på harddisken i hver sine format, slik at et nytt programm ikke uten videre kan lese det arbeid som er registrert med det gamle programmet. Hvordan kan han få med seg det arbeidet han tidligere har gjort over i det nye programmet?

4 Hvorfor GEDCOM? [3] Eksempel 3: En slektsforsker ønsker en sikkerhetskopi som han vet fungerer selv når programmet hans er defekt og programprodusenten er forsvunnet. Hva kan han gjøre, foruten å skrive ut alle sine data på papir?

5 Hvorfor GEDCOM? [4] DIStreff www.minside.no Family Search
Eksempel 4: En slektsforsker er fornøyd med sitt program. Men han har funnet et program som kan brukes til å presentere data på sin hjemmeside. Hvordan kan det nye programmet jobbe med hans data uten at han behøver å taste dem inn på nytt?

6 Vi trenger altså... et felles dataformat for å beskrive slekts-data som kan forstås av alle slekts-relaterte programmer, plattformer/operativsystemer og tjenester for å unngå å bli låst til et program for kunne utveksle data med brukere av andre programmer for å kunne bruke andre tjenester og støtteprogrammer for å kunne lage mer universell (og dermed sikrere) sikkerhetskopi det er denne rollen GEDCOM forsøker å fylle

7 Hva er GEDCOM? [1] GEDCOM: Genealogical Data Communication
En standard som beskriver et format for utveksling av slekts-data mellom forskjellige dataprogrammer, tjenester, og plattformer Utviklet av "Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige", mormonerne Versjon 1.0 kom i Siste versjon, 5.5, publisert 1996, versjon 4.0 brukes fortsatt av en del programmer.

8 Hva er GEDCOM? [2] Begynnelsen på en helt vanlig GEDCOM fil slik den
0 HEAD 1 SOUR TMG 2 VERS 4.0d 1 SUBM 1 GEDC 2 VERS 5.5 2 FORM LINEAGE-LINKED 1 DEST GED55 1 DATE 30 SEP 2001 2 TIME 17:50 1 CHAR ANSI 0 SUBM 1 NAME Jan Eri 1 ADDR Reverudåsen 55A 2 CONT 1341 Slependen, Norway 1 PHON 0 INDI 1 REFN 1 1 NAME Frank/Alexander/ 2 SOUR 1 NAME Franklin/Alexander/ 2 SOUR 3 PAGE letter of 1 April 1938 1 NAME Rev.// 2 SOUR 2 SOUR Begynnelsen på en helt vanlig GEDCOM fil slik den kan se ut når den åpnes med Windows sin Notepad eller en tilsvarende "editor". En GEDCOM fil som beskriver ca personer kan godt være på ca slike linjer. Hvis du er heldig behøver du aldri å stifte så nært bekjentskap med GEDCOM... ...men dersom du får behov for å redigere på en GEDCOM fil må du passe på at du lagrer den som "DOS-tekst" eller ASCII, slik at den ikke konverteres til et tekstbehandlerformat, som f.eks. MS Word.

9 Å lage en GEDCOM-fil Alle slektsprogrammer av akseptabel kvalitet kan eksportere data til GEDCOM I mange program velger du Fil -> Eksport -> GEDCOM (el.l.) deretter valgfrie opsjoner som: Versjon: 4.0 eller 5.5 Tegnsett: ANSEL eller ANSI (norske tegn) Linjelengde: hold under 80 for best kompatibilitet Hvilke personer skal tas med i GEDCOM fila Hvilke detaljer skal eksporteres (ikke send personlig informasjon om nålevende personer til andre)

10 Gangen i dataoverføringen
The Master Genealogist Legacy Family Tree Eksportér fra TMG til GEDCOM fil, velg Fil->Eksport->GEDCOM Importér fra GEDCOM-fil til Legacy, velg Fil->Import->GEDCOM GEDCOM-fil minslekt.GED

11 Svakheter ved GEDCOM std.
Den er "gammel", fra 1996 og håndterer ikke alle data fra moderne slektsprogrammer Den er tvetydig på noen punkter og tolkes forskjellig av forskjellige leverandører av slektsprogrammer Konklusjon: stol ikke blindt på resultatet av GEDCOM eksport/import. Vær spesielt forsiktig ved bytte av program, slik at du er sikker på å få med alle data fra det gamle programmet

12 Mer om GEDCOM? The official GEDCOM Standard, Release 5.5 at ftp://gedcom.org/pub/genealogy/gedcom/Standard (nede) HTML versjon av "GEDCOM Standard Release 5.5" på Grunnkurs i GEDCOM på "GEDX - GEDCOM Explorers" nettsted har mye GEDCOM info, Et nyttig program er GENViewer fra MudCreek GEDCOM testbook project, sjekk ditt eget program Fremtiden? GEDML (XML basert av Michael Kay), LexML (GENTECH Lexicon Working Group)

13 Del 1, GEDCOM, ferdig

14 Hva er DIStreff? Det er en tjeneste fra DIS-Norge som gjør det mulig for medlemmer å finne andre medlemmer som forsker på samme personer som deg. Ved at du sender en GEDCOM fil til din DIStreff-fadder kan du få denne sammenlignet (navn, sted & tid) med GEDCOM filer fra de andre medlemmene som har bidratt. Du får tilbakemelding om utfallet og mye annet.... Alle GEDCOM filene finnes i DIStreff-databasen på Internett, søkbar for alle medlemmer

15 Litt historie Idé unnfanget 1987 i Föreningen DIS i Sverige
DIS-Norge kom tidlig inn i utviklingen, er ansvarlig for søkemuligheten på Internett Funksjonaliteten utviklet mye, spesielt er sammenligingsfunksjonene blitt mye bedre I 2000 ble en ny versjon sluppet. Siden da bevares lenkene mellom personene slik at man kan klikke seg fra person til person (kun tilgjengelig for de som har bidratt) Det er nå 821 bidragsytere (sept. 2001) mot 588 (sept. 2000)

16 Hvorfor bidra til DIStreff?
Du kan komme i kontakt med andre som forsker på samme personer som deg, og dra nytte av å utveksle informasjon Du får tilbake informasjon om mulige feil i din egen slektsdatabase, som du kan korrigere registrering av stedsnavn dubletter rimelighetssjekk på årstall + mye mer Du får presentert deler av dine data på Internett

17 Hvordan bidrar jeg? Du lager GEDCOM fil med navn db06606.ged, der tallet er ditt femsifrede medlemsnummer Send filen til DIStreff-fadder i ditt lokallag Først: får du tilbake fra fadder en e-post med informasjon om hvem som kan forske på samme personer som deg, og hvilke ting i databasen din du bør vurdere å rette opp. Det følger med en bruksanvisning. Deretter: dine data legges inn i DIStreff på Internett ved neste oppdatering. Legg merke til hvor lite som kreves av deg for å bidra!

18 Hva aksepterer DIStreff
DIStreff vurderer hver enkelt hendelse du har registrert, så som fødsel, dåp, død osv Som absolutt minimum må du angi: Individ: Etternavn Sted: Entydig sogn eller kommune (fylke der nødv. for entydig.) Tid: Årstall F.eks. er denne brukbar 1 BIRT 2 DATE 1790 2 PLAC Holt Denne er ikke brukbar: 1 DEAT BIRT forkastes fordi sted mangler, DEAT forkastes fordi DATE mangler.

19 "Ønsker ikke å bidra"? "Vil vente til jeg har mer, og riktigere data"
Det er jo nettopp nå du har bruk for hjelp av DIStreff i forskningsarbeidet. DIStreff kan ikke hjelpe deg når du er "ferdig"... Når du senere har mer/riktigere data sender du inn nytt bidrag, det gamle blir da slettet "Jeg er redd for å miste kontrollen over mine data" Du har full kontroll. Hvis du av en eller annen grunn ønsker å fjerne dine data fra DIStreff igjen er det bare å gi beskjed. "Det høres alt for komplisert ut" ?!? alt du behøver å gjøre er å sende din GEDCOM-fil til DIStreff fadderen i ditt lokallag

20 Fremtiden... Flere land i tillegg til Norge og Sverige. Finland og Danmark på vei. Mulighet for selv å oppdatere databasen via DIS-Norges hjemmeside Viktigst av alt er at mange bidrar!


Laste ned ppt "GEDCOM & DIStreff GEDCOM: En standard for utveksling av slekts-data"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google