Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

9 Skanning.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "9 Skanning."— Utskrift av presentasjonen:

1 9 Skanning

2 9.1 Skanning er å finne fram til temaer, ord og opplysninger
Skanning kalles også søking eller letelesing Hensikten med skanning er å finne fram til bestemte temaer, ord eller opplysninger i en tekst. For å skanne må du derfor være klar over hva du leter etter.

3 9.2 Skann på samme måte som du skumleser
Forskjell. I skumlesing er hensikten å få en oversikt over det som står i teksten. I skanning er hensikten å finne fram til informasjon du er ute etter. Du kan skanne en tekst med de samme metoder og øyebevegelser som når du skumleser: Lese utvalgte deler av teksten. Lese hele eller store deler av teksten med passende øyebevegelser.

4 Skanning Du skanner lettere når du kjenner tekstens oppbygging
For å skanne hurtig og godt, må du kunne lese ord som bilder Signalord og nøkkelord er viktig

5 OPPGAVE 9.1 Lete etter tall i en tabell
Bruk tallene i tabellen i figur Oppgaven går ut på å finne fram til et bestemt tall i en tabell. Du gjør følgende: Merk deg hvilket tall som står helt til venstre på linja. Det samme tallet står ett eller flere andre steder på samme linje. Finn raskt fram til dette ved å la blikket gli over linja. Fortsett slik linje for linje.

6 Figur 9. 1 Se på tallet til venstre på hver linje
Figur 9.1 Se på tallet til venstre på hver linje. Finn igjen dette andre steder på samme linje.

7 OPPGAVE 9.2 Skanne etter ord
skanne flanell grantre banne skanne lande god flod tre god snill god metode Du skanner med samme metode som du skumleser. der abc er du her eller der jeg er der lese Tren på å lese og du blir flinkere til å lese. Figur 9.2 Se på ordet til venstre på hver linje. Finn igjen dette ordet på andre steder på samme linje.

8 9.3 Strategi for skanning Forberedelsen: Klargjør hensikt og mål med skanningen. Skanne teksten Etterarbeidet

9 9.4 Klargjør hensikt og mål med skanningen
Lete etter spesielle temaer Finne tekstens hovedtemaer Finne ut hvor og hvordan du skal lete i teksten

10 9.5 Tren på å skanne tekster
OPPGAVE 9.6 Skan en fagbok du har lest Finn en fagbok du har lest tidligere. Bestem deg for å finne fram til noe du vet står i den. Skan etter dette. Bruk de forskjellige metodene og teknikkene som er beskrevet i dette kapitlet og i kapittel 8 om skumlesing. OPPGAVE 9.7 Skan en bok du ikke har lest Finn en fagbok du ikke har lest. Klargjør hensikt og mål med skanningen. Skan så teksten for å finne det du er ute etter. Avgjør om du vil lese mer i boka.


Laste ned ppt "9 Skanning."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google