Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

11 Fotolesing.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "11 Fotolesing."— Utskrift av presentasjonen:

1 11 Fotolesing

2 11.1 Fotografér sidene med blikket
Teoretisk sett kan det menneskelige øye fotografere en hel side med tekst på 1/20 sekund, og dermed en bok av vanlig lengde på mellom 6 og 25 sekunder og hele leksikonet Encyclopaedia Britannica på mindre enn en time. Tony Buzan I praksis er det ikke mulig å komme opp i slike lesehastigheter som antydet i sitatet over. Buzans poeng er at øyet og hjernen har langt større kapasitet til å lese og oppfatte enn det vi bruker. Selv om vi ikke vil være i stand til å oppfatte all teksten på én side med ett blikk, kan vi oppfatte en god del av det som står på siden. En del vil vi oppfatte bevisst og mye vil oppfattes av den ubevisste delen av hjernen.

3 11.2 Du kan fotolese Du kan fotolese.
For å vise at du kan fotolese, gjør oppgave 11.1.

4 OPPGAVE 11.1 Fotoles et ukeblad
Bruk et ukeblad som du ikke har lest eller bladd gjennom. Les det på følgende måte: Bla opp på første side og kast et raskt blikk på de to sidene som nå ligger oppslått. Bruk maksimum 1-2 sekunder. Bla om til neste side. Se på disse to sidene i maksimum 1-2 sekunder. Fortsett å bla gjennom hele ukebladet på denne måten. Bruk kun 1-2 sekunder på hver oppslåtte dobbeltside. Når du er ferdig, lukk øynene. Tenk etter: Hva husker du? Hva fikk du med deg? - Hvilke bilder så du i ukebladet? - Hvilken tekst greide du å få med deg? - Hvordan var strukturen på sidene? - Hvordan var bilder og tekst plassert i forhold til hverandre? - Var teksten eller bildene satt i rammer? - Var bildene i farger eller i sort/hvitt? Hvor store var de? - Var teksten satt i spalter? Hvor mange spalter? - Var det samme struktur på alle sider, eller varierte den? Bla gjennom ukebladet på nytt på samme måte som forklart i punkt 1 til 3. Legg merke til hva du gjenkjenner av tekst og bilder. Gjenkjenner du noe du ikke husket i punkt 4? Bestem deg eventuelt for hva du vil lese i bladet.

5 OPPGAVE 11.1 Fotoles et ukeblad (fortsetter)
Kanskje viser det seg at du husker en god del av det du fotoleste. Da du bladde gjennom ukebladet på nytt, la du kanskje merke til at du gjenkjente mer enn du først husket. Det viser at du fikk med deg mer enn du var klar over. Det er spesielt lett å fotolese ukeblader og aviser. Teksten og bildene i slike publikasjoner er satt opp på en klar og oversiktlig måte som lett fanger oppmerksomheten.

6 11.3 Fotolesingsmetoden Legg forholdene til rette for god lesing.
Forbered fotolesingen. Visualiser deg som fotoleser. Sett hjernen i alfatilstand. Fotoles med en fotolesingsteknikk. Arbeid med stoffet etter at det er fotolest.

7 11.4 Fotolesingsteknikker
Ett blikk på hver side Øyebevegelsene fra skumlesing Superlesingsteknikken To stopp per side

8 11.5 Bruk av fotolesing Fotolesing gir oversikt
Fotolesing til repetisjon Fotolesing til skumlesing og skanning


Laste ned ppt "11 Fotolesing."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google