Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Restteori & kurstilbud

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Restteori & kurstilbud"— Utskrift av presentasjonen:

1 Restteori & kurstilbud
Ove Totland Opplæringskontoret for Rørleggerfaget i Hordaland

2 Erfaringer fra Opplæringskontoret for Rørleggerfaget i Hordaland
Utviklingen i lærekontraktstypene som blir inngått har endret seg, i dag har vi ca. 60 % på spesielle vilkår og 40 % med et ”normalt løp”. Vi har prøvd litt forskjellige modeller, og vi vurderer jevnlig nye måter å løse undervisningen på: Behovsprøvd undervisning. Klasse- /gruppesammensetting tilpasset hvilken type arbeid lærebedriften har og alderen på lærlingene. ”kollektiv” akkord.

3 Hva er målet med undervisningen?
Målet må være å få ut flinkest mulig lærlinger, med både gode praktiske og gode teoretiske rørleggerkunnskaper. Er det kunnskapsnivået som er viktig eller er det antall timer lærlingene har undervisning (370 t restteori)? Vi har prøvd ”kollektiv” akkord, og har gode erfaringer med det. Etter vår mening så kan vi klare oss med mindre enn 370 t dersom lærlingene jobber når de er på skolen.

4 Slik løser vi det i dag: Vi har to undervisningsmodeller. Hvilken modell lærlingene går på avhenger av hvilket læreløp / læretid lærlingene har: Normal læretid (2 år skole + 2 år læretid). Lærlinger med lang læretid (3 eller 4 år).

5 Normalt læreløp (2 + 2) E-læringsprogram:
Lærlingene bruker e-læringsprogrammet i restteoriundervisningen som vi gir. De får ikke utlevert lisenser før de har vært et halvt år i lære, dvs. når de begynner med restteoriundervisning.

6 Normalt læreløp (2 + 2) Restteori:
1. halvår: Varmearbeider sertifiseringskurs 2. halvår: Undervisning i Modul 2 og 6, ca 15 dager 3. halvår: Undervisning i Modul 4, ca 15 dager Innføringskurs i ADK, varighet på en uke 4. halvår: Sveisekurs, varighet på en uke Svenneprøvesamling

7 Langt læreløp (3 eller 4 år)
E-læringsprogram: Ett år før lærlingene skal begynne med undervisning i studieretningsfag blir lærlingene innkalt til månedlige e-læringssamlinger der det er veileder tilstede. På den første e-læringssamlingen får lærlingen utlevert lisensen til programmet, dette skjer normalt når lærlingene har vært ett halvt år i lære. Forsetter på neste side…….

8 Opplæringskontoret har sagt til lærlingene at det er et krav at alle moduler i E-læringsprogrammet skal være bestått før en får begynne på undervisning i studieretningsfag (VK1 rørfag). Formålet med disse e-læringssamlingene er både å gi lærlingene teoretisk kunnskap innen rørleggerfaget så tidlig som mulig i læreløpet og å få opp bruken av E-læringsprogrammet. Samlingene gir også lærlingene en god anledning til å stille spørsmål til oss, og vi i Opplæringskontoret får en god mulighet til å gi informasjon til lærlingene. E-læringssamlingene foregår i Opplæringskontoret sine lokaler. En samling starter kl og avsluttes kl Det vil si at lærlingene jobber ca. halve dagen før de kommer på samlingene.

9 Langt læreløp (3 eller 4 år)
Undervisning i studieretningsfag: Undervisningen i studieretningsfaget blir gitt av Opplæringskontoret, og denne undervisningen blir gitt på kveldstid (fra kl til kl ) Kravet om at alle moduler i E-læringsprogrammet skal være bestått gir lærlingene større forkunnskaper innen rørleggerfaget før de begynner på studieretningsfag, og dermed kan antall timer på kveldstid reduseres. Lærlingene får ca. 20 leksjoner a’ 4 timer på kveldstid.

10 Langt læreløp (3 eller 4 år)
Restteori: Lærlinger som har hatt undervisning i studieretningsfag hos oss går bare ett halvt år på restteori. Bakgrunnen for dette er vi vet hva lærlingene kan fra før siden de har hatt all rørfag-teorien hos oss. En annen grunn er at vi har et kapasitetsproblem både på lærekrefter og lokaler. Undervisningen i restteori blir gitt i nest siste lære-halvår. Lærlingene går på skolen hos oss en dag i uka på dagtid. Forsetter på neste side…….

11 I tillegg får lærlingene i siste halvår av læretiden:
Sveisekurs, varighet på en uke Svenneprøvesamling

12 Alternative undervisningsopplegg
Vi i Hordaland vurderer nå å: Kjøre restteoriundervisningen i bolker på en uke. Lærlingene kalles inn i mindre grupper, og undervisningen blir mer prosjektrelatert. Undervisningen blir lagt opp med teori, befaringer på anlegg/prosjekt og oppgaveskriving.

13 Aktuelle kurs for lærlingene:
Varmearbeider kurs ADK kurs Sveisekurs Våtromskurs Forsetter på neste side…….

14 Lift kurs HMS kurs Førstehjelpskurs Varmepumpe kurs Innreguleringskurs Rør-i-Rør kurs

15 Fremtiden? Hvilken undervisning skal vi gi lærlingene?
Hva kan lærlingene etter 2 år på videregående skole etter kunnskapsløftet? Skal vi gjøre forskjell på lærlingene og hvor lang læretid de har, eller skal alle lærlingene få samme undervisningen i rørleggerfaget av Opplæringskontoret? Hva skjer med de andre KEM fagene dersom lærlingene har 3 eller 4 års læretid?


Laste ned ppt "Restteori & kurstilbud"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google