Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Restteori & kurstilbud Ove Totland Opplæringskontoret for Rørleggerfaget i Hordaland.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Restteori & kurstilbud Ove Totland Opplæringskontoret for Rørleggerfaget i Hordaland."— Utskrift av presentasjonen:

1 Restteori & kurstilbud Ove Totland Opplæringskontoret for Rørleggerfaget i Hordaland

2 Erfaringer fra Opplæringskontoret for Rørleggerfaget i Hordaland Utviklingen i lærekontraktstypene som blir inngått har endret seg, i dag har vi ca. 60 % på spesielle vilkår og 40 % med et ”normalt løp”. Utviklingen i lærekontraktstypene som blir inngått har endret seg, i dag har vi ca. 60 % på spesielle vilkår og 40 % med et ”normalt løp”. Vi har prøvd litt forskjellige modeller, og vi vurderer jevnlig nye måter å løse undervisningen på: Vi har prøvd litt forskjellige modeller, og vi vurderer jevnlig nye måter å løse undervisningen på: –Behovsprøvd undervisning. –Klasse- /gruppesammensetting tilpasset hvilken type arbeid lærebedriften har og alderen på lærlingene. – ”kollektiv” akkord.

3 Hva er målet med undervisningen? Hva er målet med undervisningen? –Målet må være å få ut flinkest mulig lærlinger, med både gode praktiske og gode teoretiske rørleggerkunnskaper. Er det kunnskapsnivået som er viktig eller er det antall timer lærlingene har undervisning (370 t restteori)? Er det kunnskapsnivået som er viktig eller er det antall timer lærlingene har undervisning (370 t restteori)? –Vi har prøvd ”kollektiv” akkord, og har gode erfaringer med det. Etter vår mening så kan vi klare oss med mindre enn 370 t dersom lærlingene jobber når de er på skolen.

4 Slik løser vi det i dag: Vi har to undervisningsmodeller. Hvilken modell lærlingene går på avhenger av hvilket læreløp / læretid lærlingene har: Vi har to undervisningsmodeller. Hvilken modell lærlingene går på avhenger av hvilket læreløp / læretid lærlingene har: –Normal læretid (2 år skole + 2 år læretid). –Lærlinger med lang læretid (3 eller 4 år).

5 Normalt læreløp (2 + 2) E-læringsprogram: Lærlingene bruker e-læringsprogrammet i restteoriundervisningen som vi gir. Lærlingene bruker e-læringsprogrammet i restteoriundervisningen som vi gir. De får ikke utlevert lisenser før de har vært et halvt år i lære, dvs. når de begynner med restteoriundervisning. De får ikke utlevert lisenser før de har vært et halvt år i lære, dvs. når de begynner med restteoriundervisning.

6 Normalt læreløp (2 + 2) Restteori: 1. halvår:Varmearbeider sertifiseringskurs 1. halvår:Varmearbeider sertifiseringskurs 2. halvår:Undervisning i Modul 2 og 6, ca 15 dager 2. halvår:Undervisning i Modul 2 og 6, ca 15 dager 3. halvår:Undervisning i Modul 4, ca 15 dager 3. halvår:Undervisning i Modul 4, ca 15 dager Innføringskurs i ADK, varighet på en uke 4. halvår:Sveisekurs, varighet på en uke 4. halvår:Sveisekurs, varighet på en ukeSvenneprøvesamling

7 Langt læreløp (3 eller 4 år) E-læringsprogram: Ett år før lærlingene skal begynne med undervisning i studieretningsfag blir lærlingene innkalt til månedlige e- læringssamlinger der det er veileder tilstede. Ett år før lærlingene skal begynne med undervisning i studieretningsfag blir lærlingene innkalt til månedlige e- læringssamlinger der det er veileder tilstede. På den første e-læringssamlingen får lærlingen utlevert lisensen til programmet, dette skjer normalt når lærlingene har vært ett halvt år i lære. På den første e-læringssamlingen får lærlingen utlevert lisensen til programmet, dette skjer normalt når lærlingene har vært ett halvt år i lære. Forsetter på neste side…….

8 Opplæringskontoret har sagt til lærlingene at det er et krav at alle moduler i E-læringsprogrammet skal være bestått før en får begynne på undervisning i studieretningsfag (VK1 rørfag). Opplæringskontoret har sagt til lærlingene at det er et krav at alle moduler i E-læringsprogrammet skal være bestått før en får begynne på undervisning i studieretningsfag (VK1 rørfag).  Formålet med disse e-læringssamlingene er både å gi lærlingene teoretisk kunnskap innen rørleggerfaget så tidlig som mulig i læreløpet og å få opp bruken av E- læringsprogrammet. Samlingene gir også lærlingene en god anledning til å stille spørsmål til oss, og vi i Opplæringskontoret får en god mulighet til å gi informasjon til lærlingene. Samlingene gir også lærlingene en god anledning til å stille spørsmål til oss, og vi i Opplæringskontoret får en god mulighet til å gi informasjon til lærlingene. E-læringssamlingene foregår i Opplæringskontoret sine lokaler. En samling starter kl. 12.00 og avsluttes kl. 15.00. Det vil si at lærlingene jobber ca. halve dagen før de kommer på samlingene. E-læringssamlingene foregår i Opplæringskontoret sine lokaler. En samling starter kl. 12.00 og avsluttes kl. 15.00. Det vil si at lærlingene jobber ca. halve dagen før de kommer på samlingene.

9 Langt læreløp (3 eller 4 år) Undervisning i studieretningsfag: Undervisningen i studieretningsfaget blir gitt av Opplæringskontoret, og denne undervisningen blir gitt på kveldstid (fra kl. 16.00 til kl. 20.00) Undervisningen i studieretningsfaget blir gitt av Opplæringskontoret, og denne undervisningen blir gitt på kveldstid (fra kl. 16.00 til kl. 20.00) Kravet om at alle moduler i E-læringsprogrammet skal være bestått gir lærlingene større forkunnskaper innen rørleggerfaget før de begynner på studieretningsfag, og dermed kan antall timer på kveldstid reduseres. Kravet om at alle moduler i E-læringsprogrammet skal være bestått gir lærlingene større forkunnskaper innen rørleggerfaget før de begynner på studieretningsfag, og dermed kan antall timer på kveldstid reduseres. Lærlingene får ca. 20 leksjoner a’ 4 timer på kveldstid. Lærlingene får ca. 20 leksjoner a’ 4 timer på kveldstid.

10 Langt læreløp (3 eller 4 år) Restteori: Lærlinger som har hatt undervisning i studieretningsfag hos oss går bare ett halvt år på restteori. Bakgrunnen for dette er vi vet hva lærlingene kan fra før siden de har hatt all rørfag-teorien hos oss. En annen grunn er at vi har et kapasitetsproblem både på lærekrefter og lokaler. Lærlinger som har hatt undervisning i studieretningsfag hos oss går bare ett halvt år på restteori. Bakgrunnen for dette er vi vet hva lærlingene kan fra før siden de har hatt all rørfag-teorien hos oss. En annen grunn er at vi har et kapasitetsproblem både på lærekrefter og lokaler. Undervisningen i restteori blir gitt i nest siste lære- halvår. Lærlingene går på skolen hos oss en dag i uka på dagtid. Undervisningen i restteori blir gitt i nest siste lære- halvår. Lærlingene går på skolen hos oss en dag i uka på dagtid. Forsetter på neste side…….

11 I tillegg får lærlingene i siste halvår av læretiden: I tillegg får lærlingene i siste halvår av læretiden: –Sveisekurs, varighet på en uke –Svenneprøvesamling

12 Alternative undervisningsopplegg Vi i Hordaland vurderer nå å: Vi i Hordaland vurderer nå å: –Kjøre restteoriundervisningen i bolker på en uke. Lærlingene kalles inn i mindre grupper, og undervisningen blir mer prosjektrelatert. Undervisningen blir lagt opp med teori, befaringer på anlegg/prosjekt og oppgaveskriving.

13 Aktuelle kurs for lærlingene: Varmearbeider kurs Varmearbeider kurs ADK kurs ADK kurs Sveisekurs Sveisekurs Våtromskurs Våtromskurs Forsetter på neste side…….

14 Lift kurs Lift kurs HMS kurs HMS kurs Førstehjelpskurs Førstehjelpskurs Varmepumpe kurs Varmepumpe kurs Innreguleringskurs Innreguleringskurs Rør-i-Rør kurs Rør-i-Rør kurs

15 Fremtiden? Hvilken undervisning skal vi gi lærlingene? Hvilken undervisning skal vi gi lærlingene? –Hva kan lærlingene etter 2 år på videregående skole etter kunnskapsløftet? –Skal vi gjøre forskjell på lærlingene og hvor lang læretid de har, eller skal alle lærlingene få samme undervisningen i rørleggerfaget av Opplæringskontoret? –Hva skjer med de andre KEM fagene dersom lærlingene har 3 eller 4 års læretid?


Laste ned ppt "Restteori & kurstilbud Ove Totland Opplæringskontoret for Rørleggerfaget i Hordaland."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google