Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Elevens valg – ”Bygda mi”

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Elevens valg – ”Bygda mi”"— Utskrift av presentasjonen:

1 Elevens valg – ”Bygda mi”
MUSIKKLIVET I BYGDA av Michael L. Rotmo, 6. klasse

2 Jeg intervjuet en del folk om:
Musikklivet i bygda - før og no. Arbeidet i et lydstudio

3 Intervjuobjektene var:
Geir Egil Larsen.

4 og Gjermund Larsen

5 Tony Waade på Mistral Lydstudio.
Tilslutt Tony Waade på Mistral Lydstudio.

6 Før første intervju Jeg forberedte meg med å lage noen spørsmål som jeg sendte til G. E. Larsen på e-post.

7 Geir Egil Larsen Han har et nasjonalt omdømme i folkemusikksammenheng.
Han er ansatt som lærer ved kulturskolen her i Verdal, men han har mange andre baller i lufta. Han har et stort kontaktnett og arbeider mye i det nordiske musikkmiljøet. Geir Egil Larsen har komponert mye musikk opp gjennom åra.

8 Her er noe av det han sa i intervjuet:
Vi kjenner til mange ”fiolspellmenn” fra først på 1800 tallet og framover. Eksempel legendariske jamtspellmannen Lapp-Nils. På siste del av 1800-tallet kom den organiserte kor og korpsbevegelsen til Verdalen. En annen verdaling som har blitt kjent er Helge Dillan. Han var lærer og samlet mye folkemusikk. Olav Indahl var en som ble kjent over hele norden gjennom melodien ”Trønderbrura”.

9 Her er en smakebit…..

10 ….videre sa Geir Egil I mellomkrigstida og de første tiårene etter krigen var et strykeorkester aktivt. ”Verdalssongen” vart laga i denne perioden Skolekorpsene kom i gang etter krigen og det var Verdalsøra som begynte. Etter krigen ble det også startet mange danseorkestre. På 1960-tallet blomstret gammeldansgruppene opp, Asmund Bjørken ga ut plate i Senere er han blitt en av Norges fremste jazzmusikere.

11 Nyere tid På 1970-tallet dukket Hans Per Rotmo opp med Vømmøl spellemannslag. Han sang på dialekt. Vømmølfestivalen har han gitt inspirasjon til. Kalle Garli er kanskje den som tar best vare på vømmøltradisjonen på Verdal.

12 Vømmølmusikk: HØVLERIVISA……..

13 Tusen takk!!!! I dag er Asgeir Skrove en som er blitt en kjent teaterkomponist Bandet ”Turbo Neger” har også et medlem som er fra Verdalen. Ellers bør kanskje Einar Olav og Gjermund Larsen nevnes. Foruten at de er Geir Egil Larsen sine sønner, er de også godt kjente musikere. Begge har vunnet flere priser, bl.a. Spellemannsprisen, så dette er musikere i landstoppen.

14 Gjermund Larsen Bor og studerer i Oslo
Han lærte meg en ril (reel) han har laget selv. Den heter bare ”Ril”, men blir kalt ”Gjermund-ril”.

15 Sånn er litt av den…..

16 En annen side av saken Musikklivet består ikke bare av utøvere som spiller instrument eller synger. Her i Verdalen er det i hvert fall to studioer som er eksperter på lyd. Jeg rekner lydstudioene som en viktig del av musikklivet her på Verdal´n.

17 Mistral Lydstudio ·  Jeg spurte Tony Waade om jeg kunne få intervjue dem og ta noen bilder. Først hadde jeg vært innom hjemmesia deres og forberedt meg litt. (http://www.mistralstudio.no/).

18 Her er litt av det som kom frem i intervjuet
Hvilke grupper/artister fra Verdalen har du hatt i studioet for å spille inn plate eller demotape, eller assistert med lyd. Dead Flowers er et Verdals-band. De spiller for det meste rock. Sjuende Far i Huset. Disse er godt kjente i Norge og spiller folkemusikk og folkrock. Ellers er det mange som får hjelp uten at de akkurat kommer hit.

19 Har du peiling på hvor mye utstyret ditt er verdt?
På millioner av kroner, fullstendig galskap!

20 Hva hjalp du Kongen med? Lyd, og ikke bare den norske kongen. Svenskekongen har jeg også hjulpet. Kong Harald fikk hjelp under åpningen av Kulturhuset. Svenskekongen brukte meg da han skulle åpne Gamle Kongevei.

21 Hvor mange knapper tror du der er i etasjen her?
På tusenvis, du kan jo telle På denne er det ca (954, jeg telte).

22 Takk, det var alt!


Laste ned ppt "Elevens valg – ”Bygda mi”"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google