Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Elementer Forbildene og likestillingspolitikk Hvordan få gjennomslag

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Elementer Forbildene og likestillingspolitikk Hvordan få gjennomslag"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Elementer Forbildene og likestillingspolitikk Hvordan få gjennomslag
Hersketeknikker Kvinner kan – SWOT Kommunikasjon Kvinner og media

3 Hersketeknikker (1) Berit Ås, 1981
Usynliggjøring Latterliggjøring Tilbakeholdelse av informasjon Dobbel straff Påføring av skyld og skam Makt kan brukes til å undertrykke motstandere. Berit Ås identifiserte fem hersketeknikker som menn bruker mot kvinner i det politiske miljø (1981):  Usynliggjøring Dette skjer når kvinner blir oversett, forbigått eller rett og slett glemt. Dette signaliserer at kvinner er mindre verdt, uviktig eller uten betydning.  Latterligjøring Latterliggjøring skjer når noen har det morsomt på kvinners bekostning. Det kan være ved å hentyde til at kvinner er spesielt følelsesladet, sexy eller uintelligente.  Tilbakeholdelse av informasjon Ved å holde tilbake informasjon sørger menn for at kvinner er uvitende om hva som skjer eller bakgrunnen for at avgjørelsen blir tatt.  Dobbel straff Dobbel straff oppleves når det blir galt det kvinner gjør og galt det de ikke gjør. Mange kvinner blir utsatt for press både fra arbeidsgiver og fra familien. Og uansett hva de velger blir det galt.  Påføring av skyld og skam Når kvinner føler seg skyldige fordi de handler annerledes enn hva menn ville gjort i samme situasjon, ender de opp med å føle seg latterliggjort og påført skyld og skam. De opplever dobbel straff. Holdninger: Damn if you do – damn if you don’t: Kvinner påføres dårlig samvittighet

4

5 Hersketeknikker (2) Yrvin og Tevik 2004
Baksnakke Trekke seg tilbake Gråte og spille offer Indirekte kritikk Somatisering

6 SLIK TAKLER DU DET 1) Hold hodet kaldt
Dersom du møter hersketeknikkene på en svært nøktern og saklig måte, vil den som utøver teknikken erfare at dette har liten effekt på deg. På denne måten kan du bidra til å gjøre deg selv uangripelig. 2) Analyser Forsøk å analysere hvilke teknikker som blir anvendt – det være seg himlende blikk, ufint språk, hånlig latter, uønsket kroppskontakt eller uforskammet kroppsspråk. 3) Unngå personangrep Forsøk å ikke gå inn på personangrep. Dette vil bare føre til at vedkommende som utøver hersketeknikkene oppnår det de ønsker. Intensjonen bak er gjerne å skape usikkerhet og få deg ut av balanse. 4) Spør vedkommende om kroppsspråket Spør gjerne hva den som utøver hersketeknikken faktisk mener med blikket hun eller han sender deg. Denne konfrontasjonen bør du håndtere på en så rolig og nøktern måte som overhodet mulig. Den som utøver disse teknikkene er nødvendigvis ikke alltid så bevisst på hvordan dette oppleves. 5) Snakk med noen Ta gjerne opp problemet med din nærmeste leder eller verneombudet. Trakassering er et brudd på både likestillingsloven, diskrimineringsloven og arbeidsmiljøloven. 6) La deg ikke psykes ut Husk at det ikke er deg det er noe galt med – la ikke den som utøver hersketeknikkene psyke deg ut.

7 Oppgave Snakk sammen to og to om en gang du har merket at du ble utsatt for hersketeknikker. Hva opplevde du? Hvordan handlet du? Hvordan identifiserte du hersketeknikkene?


Laste ned ppt "Elementer Forbildene og likestillingspolitikk Hvordan få gjennomslag"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google