Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Flere farger og søtere smak - EØS-avtalens bismak Morten Harper Utredningsleder i Nei til EU.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Flere farger og søtere smak - EØS-avtalens bismak Morten Harper Utredningsleder i Nei til EU."— Utskrift av presentasjonen:

1 Flere farger og søtere smak - EØS-avtalens bismak Morten Harper Utredningsleder i Nei til EU

2 EØS-avtalen har gjort matfatet mer fargerikt. Tilsetningsstoffer som lenge hadde vært forbudt i Norge ble plutselig tillatt igjen på grunn av matsminkedirektivene. Dette er en av de viktigste og verste konsekvensene av EØS.

3 Søtstoffet aspartam - en personlig EØS-konsekvens

4 Statens Næringsmiddeltilsyn, som det het da direktivene ble godkjent, regnet ut at omtrent 80 nye tilsetningsstoffer ble tillatt i Norge gjennom EUs direktiver om matsminke og barnemat. Det er en betydelig økning. Fra før var ca. 250 ulike stoffer tillatt brukt i matvarene.

5 De tre matsminkedirektivene er: fargestoffdirektivet, søtstoffdirektivet og direktivet om andre tilsetningsstoffer. Dessuten tre direktiver om barnemat. Og to forordninger om beriking av matvarer.

6

7

8 Farge- og søtstoff

9

10

11 Barnemat

12 Beriking av mat

13

14 ”Dersom ein har eit for lavt inntak av slike næringsstoff kan tilsetjing av vitamin og mineral til matvarer være gunstig for helsa. Men det er også slik at eit for høgt inntak av vitamin og mineral kan ha negative konsekvensar for helsa. I nokre tilfelle kan det vere direkte helseskadeleg.” Mattilsynet, Kva er beriking?, 02.11.07 (nettside)

15

16 Hvorfor godta noe nesten alle egentlig er imot, fordi EU krever det i EØS?

17 Takk for oppmerksomheten!


Laste ned ppt "Flere farger og søtere smak - EØS-avtalens bismak Morten Harper Utredningsleder i Nei til EU."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google