Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

1 Kapittel 2: Episk diktning Fortellende diktning.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "1 Kapittel 2: Episk diktning Fortellende diktning."— Utskrift av presentasjonen:

1 1 Kapittel 2: Episk diktning Fortellende diktning

2 2 Episk diktning Kjennetegn på episk diktning: Historien blir formidlet av en forteller. Fortellingen strekker seg over tid. Fortellingen er kunstnerisk utformet.

3 3 Hva blir fortalt? Analyse av episke tekster Motiv: det konkrete i teksten Tema: grunntanken i teksten

4 4 Eksempel på motiv Homers epos Odysseen Folkeeventyrene om Espen Askeladd Erlend Loes roman L Reisen er et sentralt motiv i disse tekstene.

5 5 Eksempel på tema Homers epos Odysseen Folkeeventyrene om Espen Askeladd Erlend Loes roman L Utferdstrang og virkelyst er et sentralt tema i disse tekstene.

6 6 Hvordan blir det fortalt? Analyse av episke tekster fortellerens posisjon tekstens komposisjon fortellemåte personskildring miljøskildring

7 7 Hvordan blir det fortalt? Fortellerens posisjon (1) Førstepersonsfortelling (jeg-fortelling): Jeg-fortelleren er selv en del av den historien som blir fortalt. Jeg-fortelleren har ingen tilgang til tankene til de andre personene.

8 8 Hvordan blir det fortalt? Fortellerens posisjon (2) Objektiv tredjepersonsfortelling: En objektiv forteller har ikke innsyn i noen av personene sine, men er en «flue på veggen». Fortelleren refererer bare det som kan observeres utenfra.

9 9 Hvordan blir det fortalt? Fortellerens posisjon (3) Tredjepersonsfortelling med innsyn: Fortelleren har innsyn i en eller flere av personene. Den utenforstående fortelleren kan skifte perspektiv ved å veksle mellom hvilke personer vi får innsyn i.

10 10 Hvordan blir det fortalt? Fortellerens posisjon (4) Tredjepersonsfortelling med begrenset innsyn: Fortelleren kan overlate fortelleransvaret til en av personene, slik at vi ser det som blir fortalt, fra denne personens synsvinkel.

11 11 Hvordan blir det fortalt? Tekstens komposisjon Utformingen av et hendelsesforløp: Hvordan begynner historien? Fortelles historien kronologisk? Finnes det parallelle handlinger? Finnes det eksempler på tilbakeblikk? Varsles det om noe som kommer til å skje? Bygges det opp spenning? Hvordan slutter teksten?

12 12 Hvordan blir det fortalt? Tekstens komposisjon Fortellemåte: Refererer fortelleren handlingen? Skildrer fortelleren noen øyeblikk utførlig? Blir handlingen framstilt scenisk?

13 13 Hvordan blir det fortalt? Personskildring Direkte personskildring: Hva sier fortelleren om personen? Hva sier eller tenker andre personer om vedkommende?

14 14 Hvordan blir det fortalt? Personskildring Indirekte personskildring: Hva sier personen selv? Hvordan snakker personen? Hva gjør personen? Hva tenker og føler han eller hun?

15 15 Hvordan blir det fortalt? Personskildring Dynamisk person: person som forandrer seg i løpet av handlingen Statisk person: person som ikke forandrer seg i løpet av handlingen

16 16 Hvordan blir det fortalt? Personskildring Individ: en person som skildres med mange og ulike karaktertrekk Type: en person som leseren bare får se én side av

17 17 Hvordan blir det fortalt? Miljøskildring Hvor foregår historien? Virker personene preget av miljøet? Er det harmoni mellom menneskene og det miljøet de er i? Finnes det kontraster mellom mennesker og miljø? Speiler det ytre miljøet personenes indre?

18 18 Hvorfor blir det fortalt? Tolkning av episk tekst En tolkning av en tekst vil si å finne meningen i teksten, altså å få en helhetsforståelse av den. Tolkningen må bygge på og begrunnes i en analyse av teksten.


Laste ned ppt "1 Kapittel 2: Episk diktning Fortellende diktning."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google