Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Rus; to helt forskjellige betydninger;

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Rus; to helt forskjellige betydninger;"— Utskrift av presentasjonen:

1 Rus; to helt forskjellige betydninger;
Ekstase; musikkrus, lykkerus, seiersrus,en positiv sinnstemning – glede og lyst. Kriteriet for ikke kjemisk rus er nærværet av en entusiastisk glede Fyll/ rangel; kan og være entusiasme og glede med trenger ikke være det; Kriteriet er at mennesket tar et stoff som en mener fører til en dyptgripende forvandling av personligheten, en er ikke seg selv Tvetydigheten utnyttes ofte i argumentasjonen. Mennesker som forsøker å forsvare sin fyll snakker sjelden om fyllas gleder, i stedet snakkes det om rusens gleder – utnytter ordets doble betydning. Tvetydigheten fremmer ikke akkurat den klare tanke og kommunikasjon.

2 Ulempene ved å være edru:
Sier du noe dumt – vil du selv og andre regne med at du er dum Danser eller synger du dårlig – kan du ikke bedre Taper du - f.eks i konkurranse om det andre kjønn - forteller det noe du ikke vil vite Viser du hensynsløs oppførsel – tar vi det som et tegn på at du ER hensynsløs Dropper du dine oppgaver og plikter – er du en doven slask Bryter du tabuer og lover, anses det som et vitnemål om din personlighet. ANSVAR FØLGER OSS HVOR VI STÅR OG GÅR; Vår personlighet risikerer alltid å bli avslørt. Kjemisk rus er et tilbud om å unngå angsten for at adferden skal avsløre personligheten Adferden i kjemisk rus blir oppfattet som uttrykk for det kjemske stoffets egenskaper, ikke som et vitnemål om individets egenskaper og personlighet.

3 Hvordan vi forklarer atferd: noen triks vi bruker for å opprettholde et adekvat bilde av oss selv og våre bilder av andre Egne tabber forklarer vi med situasjonen og omstendigheten; (jeg ble bare så full…) Andres tabber forklarer vi med personlige egenskaper, (han ER jo en rusmisbruker) (og ofte velger vi forklaringer som bekrefter at våre ”fiender” hadde dårlige hensikter) Men bedømmelsene blir ofte mer velvillig og skånsom dersom personen har en lyte eller skavank, et handikap.

4 Self Handicapping (Higgins et al
Self Handicapping (Higgins et al.: ”Self Handicapping-The paradox that isn`t”) Vi har alle et behov for å være gode og kompetente. Eksperimenter viser at når vi venter nederlag eller pinlige situasjoner vil vi bruke mer rusmidler enn ellers. Hvis vi mislykkes er forklaringen der, hvis en lykkes er det på tross av et handicap. En av de vanligste funksjoner alkohol har er å være ønsket handikap for personer med sosial angst. Eks; Universitetet i Wisconsin; 64 mannlige studenter ble invitert til smakstest Halvparten fikk høre at de etterpå skulle evalueres av vakre kvinner. De drakk dobbelt så mye som de andre.

5 Alkohol og angst Alkoholforskning tyder på at alkohol ikke er noen angstdemper. Self – Handicapping er en tilstrekkelig forklaring på demping av sosial angst. Angstnevrotikere med fobisk eller frittflytende angst har lite effekt av alkohol

6 Alkohol og hemninger; Når vi får følelsen av:”nå er det ikke så farlig hva jeg gjør og sier” så vil atferd endres på godt og vondt. Nå kan en si noe andre synes er dumt Søke kontakt med det andre kjønn og risikere avvisning Synge med den stemmen du har Utrykke sterke følelser, kjærlighet, angst, sinne, fortvilelse Fortelle grove vitser Foreta seksuelle impulshandlinger Gi blaffen i plikter og oppgaver Opptre hensynsløst og engenrådig Blåse ut aggresjon. Tilhengere av rusmidlet hevder at gode følelser er de ”egentlige” virkningene av rusmidlet, skadene skyldes feilaktig bruk.

7 De måteholdne De fleste i Norge bruker alkohol og de aller fleste til ”fest og hygge” Den utbredte bruken av alkohol i ”hygge seg-ritualer” gir rusmidlet legitimitet og utbredelse. Overlates alkoholen til de som ”vil bli rusa” så vil alkoholens utbredelse, akseptering og derved skadene dempes. Dette er kanskje den letteste metoden til å redusere alkoholskadene enn ved å henvende seg direkte til ”fyllas venner”.

8 Fylla i et kulturelt perspesktiv;
I alle kulturer er alkoholvirkningen nedsatt motorikk og tretthet. Hemingsløs atferd er kulturelt bestemt, av 45 samfunn var alkohol forbundet med hemningsløshet i 9.


Laste ned ppt "Rus; to helt forskjellige betydninger;"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google