Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur."— Utskrift av presentasjonen:

1 Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur.

2 Forpliktelse Du som leder må : ta initiativ, igangsette, klargjøre hensikt, involvere de ansatte forankre

3 Fastsett mål for internkontrollarbeidet Målene skal fortelle: Hvordan du har tenkt å innføre og utøve internkontrollarbeidet For å få bedre miljø, dyrehelse, dyrevelferd. Deretter planlegger du for måloppnåelse.

4 Skaff deg oversikt over aktuelle lover og forskrifter Ikke alle lover og regler gjelder for alle. Sortere ut de som gjelder for din virksomhet!

5 Kartlegg og vurder risiko Dette kan du gjøre ved å stille tre spørsmål: Hva kan gå galt? Hva kan vi gjøre for å forhindre dette? Hva kan vi gjøre for å redusere konsekvensene dersom noe skjer?

6 Få på plass dokumentasjon Finnes ingen bestemte oppbyggingskrav. Kan integreres i eksisterende systemer. Beskriv virkeligheten. Ikke lag flere prosedyrer enn nødvendig

7 NB! Dokumentasjon svulmer lett opp til et uhåndterlig nivå. Tenkt enkelt! Ta utgangspunkt i det du har! Få med de ansatte!

8 Få til et godt lagspill ! Gi god informasjon Trekk med de ansatte Sats på opplæring

9 Vedlikehold og forbedring Iverksett rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge avvik. Tips: Tenk kreativt og enkelt. Bruk eksisterende arenaer og verktøy for å fange opp avvik (f.eks loggbøker, frokostmøte, e –post)

10 Vedlikehold og forbedring Foreta en systematisk overvåking og gjennomgang (revisjon) av internkontrollen Fungerer den som forutsatt?

11 Er det samsvar mellom det vi har sagt vi skal gjøre og virkeligheten?

12 Oppsummering A Ledelsen tar ansvar, får virksomheten til å arbeide systematisk, og oppnår bedre miljø, dyrevelferd og dyrehelse.


Laste ned ppt "Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google