Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Svelgproblemer hos personer med Huntington sykdom

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Svelgproblemer hos personer med Huntington sykdom"— Utskrift av presentasjonen:

1 Svelgproblemer hos personer med Huntington sykdom
Utdrag fra Bacheloroppgave av spl. Margaret Heimli.

2 Disposisjon Svelgproblematikk generelt. Huntington Sykdom og forløp
Svelgproblemer spesielt knyttet til Huntington Sykdom. Angst og frykt Sondenæring Forskning Selve spisesituasjonen. Kommunikasjon og Marte Meo metoden Kompetanseheving av personale

3 Svelgproblematikk generelt.
Svelging er; sammenhengende, smidig og svært hurtig prosess -Forstyrrelser kan få alvorlige følger som for eksempel kvelning.

4 Huntington Sykdom og forløp
Huntington sykdom er dominant arvelig sykdom som kjennetegnes ved ufrivillige bevegelser, personlighetsforandringer og gradvis utvikling av demens. . Barn av personer med HS har 50 % risiko for å arve sykdommen. Huntington sykdom deles vanligvis inn tre stadier. 1. Sykdommen starter ofte med psykiske forandringer 2.Bevegelsene er begynt å komme, og de psykiske problemene kan være store. Det kan oppstå spise og taleproblemer. 3.Omfatter de siste årene av sykdommen. Pasienten kan nå være ganske hjelpeløs, og klarer ikke spise selv og svelger ofte vrangt.

5 Behandling Det finnes ingen medisin eller annen behandling som kan helbrede eller stanse utviklingen. All behandling har symptomatisk og lindrende karakter.

6 Svelgproblemer spesielt knyttet til Huntington Sykdom.
Munnmotorikken svekkes Dårlig kontroll med lepper, tunge og andre ansiktsmuskler. Musklene ved spiserøret svekkes. Ukontrollert pusting, som fører til at luftrøret kan åpnes når svelgingen er i gang. Maten og drikken kan havne i vrangstrupen.

7 Svelgproblemer spesielt knyttet til Huntington Sykdom.
Tegn på problemer ved svelging kan være at pasienten foretar hyppig rensking av luftveiene. Tegn på problemer med pusten kan være hosting før, under og etter svelging. Maten kan gå i vrangstrupen. Pasienten kan gulpe opp maten og få mageinnholdet i bronkiene. Dette kan føre til bronkittlungebetennelse Hos Huntingtonpasienter er dette den hyppigste dødsårsaken.

8 Angst og frykt De blir engstelig og er redd for å svelge vrangt.
Panikkanfall er et plutselig innsettende anfall med sterk angstfølelse og kraftige kroppslige reaksjoner. Informasjon om svelgproblemer kan ofte lette angsten.

9 Sondenæring Spørsmålet om sondenæring kan komme opp etter hvert som svelgproblemene utarter seg. Det er best om pasient og pårørende har avklart dette på forhånd. Erfaringene med sonde for HS pasienter er blandet.

10 Forskning I 1992 undersøkte de 35 pasienter.
Denne undersøkelsen viste at det forelå svelgproblemer hos 100 prosent av pasientene i en eller annen form. Undersøkelsen sier ikke noe om hvordan utvelgelsen av pasientene var foretatt.

11 Selve spisesituasjonen.
Forberedelser er avgjørende Sittestilling er viktig. Halesworth stolen anbefales. Bruke spesialbestikk av plast. Riktig konsistens på mat og drikke. Minst mulig stimuli fra omgivelsene.

12 Kommunikasjon og Marte Meo metoden
Huntingtonpasienter forstår alt som blir sagt. Kroppspråket er det viktigste kommunikasjonsmiddelet vi har. Marte Meo – metoden er utarbeidet av Maria Aarts fra Nederland. Hjelp til å kommunisere med personer som har vanskelige tolkbare signaler. Marte Meo bygger på kommunikasjon som kan hjelpe helsepersonell på en praktisk og konkret måte til å opprettholde det beste av pasientens kompetanse.

13 Kompetanseheving av personale
Nødvendig med opplæring. Skriftlig og muntlig. Nyansatte. Praktiske øvelser.

14

15

16


Laste ned ppt "Svelgproblemer hos personer med Huntington sykdom"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google