Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

"Sikrer kommunen tilstrekkelig pleie- og omsorgstilbud fra søknad mottas til plass tildeles? En fastleges erfaringer. " Brigt Bovim Søreide legekontor.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: ""Sikrer kommunen tilstrekkelig pleie- og omsorgstilbud fra søknad mottas til plass tildeles? En fastleges erfaringer. " Brigt Bovim Søreide legekontor."— Utskrift av presentasjonen:

1 "Sikrer kommunen tilstrekkelig pleie- og omsorgstilbud fra søknad mottas til plass tildeles? En fastleges erfaringer. " Brigt Bovim Søreide legekontor Søreide legekontor

2 DYRØY KOMMUNE

3 Dyrøy kommune Dyrøy kommune Spørsmål til de eldre i kommunen: ”Hva er viktig i fremtidens eldreomsorg?”

4 Dyrøy kommune Dyrøy kommune Å bo hjemme lenge er bra Å bo hjemme lenge er bra Vi trives jo her… Men: Det er ikke det som er vårt høyeste ønske!

5 Dyrøy kommune Dyrøy kommune Det vi ønsker mest: Det vi ønsker mest:Trygghet!

6 Dyrøy kommune Dyrøy kommune Trygghet for at vi får nok hjelp når vi trenger det for at vi får institusjonsplass når det er det vi må ha. for at vi ikke mister verdighet

7 Hvor bor de gamle?

8 Tre forhold som utfordrer: 1.Fall i hjemmet 2.Manglende verdighet for den demente 3.Svingdørsfenomenet – feil bruk av sykehus

9 Fall i hjemmet En av tre hjemmeboende eldre over 65 år utsettes årlig for fall (Blake m.fl. 1988) En av to for aldersgruppen over 80 år (Chang m.fl. 2004). Eldre frykter lårhalsbrudd mer enn mye annet.

10 Fall i hjemmet Fallforebygging nytter! Fysioterapeutene/ergoterapeutene må mer på banen! Diagnostikk viktig! Legene må på banen!

11 Manglende verdighet for demente Antall demente: Ca 65 000 ( Engedal 2004 ) Prognose: 2030: 100.000. 2050: 160.000 Mer mosjon, riktig kosthold og røykeslutt vil kunne redusere forekomsten av demens noe, men ifølge Engedal (2004): ”neppe i så store mengder at det vil monne”.

12 Manglende verdighet for demente ”Det er angsten for demens som rir oss!” Vår utfordring: Sikre trygghet for den demente! Tiltak: Tverrfaglighet, kreativitet, dagsenter…

13 Svingdørsfenomenet Feilbruk av sykehus ”fredags ettermiddag syndromet” 70% av sykehusinnleggelser av eldre er ØH. Innleggelse i sykestue/sykehjem: 20% reinnlegges Innleggelse i sykehus: 35 % reinnlegges

14 Løsning? Frem for faglighet og tverrfaglighetFrem for faglighet og tverrfaglighet Fastlegene mer på banen!Fastlegene mer på banen! Hva etterspurte de gamle i Dyrøy?Hva etterspurte de gamle i Dyrøy?

15 De ville ha trygghet De ville ha trygghet

16 …ikke en svingdørsreise

17 …og de ville beholde sin verdighet


Laste ned ppt ""Sikrer kommunen tilstrekkelig pleie- og omsorgstilbud fra søknad mottas til plass tildeles? En fastleges erfaringer. " Brigt Bovim Søreide legekontor."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google