Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Viktige tilbakemeldinger i skolen: Hva sier eleven om lærerens rolle?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Viktige tilbakemeldinger i skolen: Hva sier eleven om lærerens rolle?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Viktige tilbakemeldinger i skolen: Hva sier eleven om lærerens rolle?
David Dunlop, personalleder

2 Hva skal jeg snakke om i dag?
Jo……. Lærerens rolle – hva er det? Elevens tilbakemelding – hva er det? Myter og løgn – hva er det? Angst: “You can’t handle the truth” “A perfect world…… ” – lalala -

3 Lærerens rolle 1 ……. er ikke å være morsom (underholdende), snill (grei med innleveringsfrister og sann), imøtekommende (åpen for alle forslag om å ta muntlige prøver fremfor skrifltige), ettergivende (bøye seg for ‘gode’ forslag vedr. karaktersetting).

4 Lærerens rolle 2 …..er å være engasjert, motiverende, inspirerende, genuint opptatt av elevene sine, oppdatert, lyttende, tydelig, voksen, realistisk på elevenes vegne. Alle disse punktene beskrives i spørsmålsform på selve undersøkelsen: altså ingen hemmelighet, ingen overraskelse

5 Lærerens rolle 3 Læreren din er ikke dårlig fordi han/hun: ikke godtar fravær eller liker/ikke liker Vålerenga eller ikke får deg til å le eller går i ufasjonable klær. Læreren din kan være knallbra selv om: du får dårlige karakterer, glemmer boka di kontinuerlig, han/hun ikke alltid foreleser / gi gruppeoppgaver / individuelloppgaver, han/hun ikke retter 30 stiloppgaver til dagen etter… Er vi ikke enig om disse premissene kan jeg dra hjem nå og dere får fri til etter lunsjpausen. Hva sier dere?

6 Elevenes tilbakemelding 1
……..er et ærlig, gjennomtenkt, spesifikk, konkret, individuell- og gruppeutsagn om lærerens rolle (den profesjonelle). …….er et bilde fra én klasse/gruppe i ett fag om én lærer i én bestemt periode. …….er grunnlag for en diskusjon (utviklingssamtale) …….er en del av sannheten …… er subjektiv. Hvor god er god? (paradoks med skalaen som brukes her og vurderingskriterier for læreren)

7 Elevenes tilbakemelding 2
……..er ikke millimeter rettferdig ……...er ikke dynamisk (hva menes med det?) …….er ikke vitenskapelig nøyaktig (pekepinn ikke kvasiforskning). …….er ikke hele sannheten. …….er ikke det eneste som brukes som grunnlag for lærerens videre utvikling Er vi ikke enig om disse premissene kan jeg dra hjem nå og dere får fri til etter lunsjpausen. Hva sier dere?

8 Myter og løgn 1 Det er ikke sant at de fleste elevene bruker undersøkelsen til å 'jule opp’ læreren. Det er ikke sant at lærerne gir dårlige karakterer til grupper som gir uttrykk for misnøye gjennom undersøkelsen. Det er ikke sant at Astrid Søgnen / Jens Stoltenberg / Snåsamannen kan gå inn å se på lærernes resultater på individ nivå (det kan jeg!). Det er ikke sant at alle lærere føler seg trukket på pga av undersøkelsen (Ulsrud hadde sin egen utgave av undersøkelsen allerede for 2 år siden som ble utarbeidet i felleskap med lærere).

9 "You can’t handle the truth”! Colonel Nathan R. Jessup: A Few Good Men
Eleven har et ansvar for å gi en reflektert tilbakemelding. Eleven må være ærlig. Utøver læreren den gode profesjonelle rollen skal dette sies av eleven. De fleste av oss (mennesker) har områder som kan forbedres, en god tilbakemelding er differensiert mellom det som er bra og det som må jobbes med. Undersøkelsen tar utgangspunkt i at alle kan bli bedre og at ingen bør være redd for å ta tak i ting “We have nothing to fear but fear itself” – Franklin D. Roosevelt

10 "You can’t handle the truth”!
Undersøkelsen er ikke perfekt, den gir oss en retning for å kunne sette nye mål. I etterkant av undersøkelsen skal læreren drøfte resultatene med den som har personalansvar for dem. Dette er ett ledd i den helthetlige kontinuerlig lærerutvikling. Vi vet mye om lærerne våre allerede: hvordan de bruker Class Fronter, hva slags resultater elevene oppnår, ALT om fravær (lærerens/elevens). Undersøkelsen tegner et litt bredere og mer nyansert bilde av det som skjer inn i klasserommet.

11 A Perfect World – Mind the gap
For arbeidstakere (elever og lærere) er selvinnsikt er verdifullt redskap. Læring handler om å endre atferd, dette kan best gjøres dersom vi vet selv hva som bør endres. Walter Kempler (Amerikansk familieterapeut) mener at ….“det eneste jeg skylder deg er å fortelle deg hva jeg mener om deg”. Realitetsorientering = gap analyse Åpenhet er bedre enn hemmelighet

12 A Perfect World – Ulsrud modellen
Ulsrud vgs har 2 dyktige lærere som i 2 år observerer og gir tilbakemelding til samtlige kollegaer. De drøfter undervisningen i forkant og diskuterer det de har sett etterpå. Dette baserer seg på felles normer for hva som kjennetegner en god time. Best praksis. Lærerne selv sier at dette gir dem et perspektiv de sjelden ellers får. Elevevalueringen gjør det samme.

13 Å lage den beste skolen er et fellesansvar
Å lage den beste skolen er et fellesansvar. Du er en del av fellesskapet!


Laste ned ppt "Viktige tilbakemeldinger i skolen: Hva sier eleven om lærerens rolle?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google