Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Om å ta mennesket på alvor – eller: hvordan ha god nok moral til å selge strikk metervis Filosofisk visdom i den kommunale hverdag Henrik Syse, forsker.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Om å ta mennesket på alvor – eller: hvordan ha god nok moral til å selge strikk metervis Filosofisk visdom i den kommunale hverdag Henrik Syse, forsker."— Utskrift av presentasjonen:

1 Om å ta mennesket på alvor – eller: hvordan ha god nok moral til å selge strikk metervis Filosofisk visdom i den kommunale hverdag Henrik Syse, forsker og filosof hsyse@online.no Etikkopplegg fra Vesterålsregionen, 13.2.2008

2 Fra Sokrates til i dag  Vi lever i en raskt foranderlig tid. Fremskrittet synes å gå fortere enn vår etikk og moral.  Klarer vi å kompensere for det? Klarer vi å skape rommene for den gode samtale og refleksjon?  Sokrates’ ideal: Samtalen som er åpen, men som samtidig har en basis og et mål.

3 Etikk eller moral?  Etikk: ”Faget” – og den refleksjonen som ligger til grunn for det.  Moral: Våre egne holdninger og vår egen oppførsel – som individer eller yrkesgrupper.  Er det samsvar mellom etikk og moral? Og hvordan kommer vi oss fra all den velmente etikken til den gode moralen?

4 Hvorfor etikk og verdier?  Fordi mennesker er skjøre og kan ødelegges.  Fordi mye er lov (”rett”) uten at det nødvendigvis er etisk holdbart (”godt”).  Fordi vi ofte kommer i situasjoner der det er asymmetri mellom kunnskap / profesjonalitet og den som trenger vår hjelp og våre tjenester.  Fordi vi trenger å se oss selv og det vi gjør utenfra.

5 Moralfilosofiske perspektiver  Pliktetikk: refleksjon om de plikter, regler og rettigheter vi trenger å forholde oss til.  Konsekvensetikk: refleksjon om hvem som berøres av våre handlinger, og hva vårt ansvar består i.  Dydsetikk: refleksjon om hvem vi er, og hvem vi ønsker å være.  Disse tre tilnærmingene utfyller hverandre.

6 Etikk – ikke bare ”nei, nei”  Dydsetikken viser oss viktigheten av stolthet og glede som en del av etikken.  Hvordan kan vi bygge en identitet som ivaretar de etiske imperativene?  Hvordan kan vi samtidig lære å ta vare på forskjeller, og la oss berike av dem?  Og hvordan kan vi huske at ikke alt er etikk?

7 Stikkord for den ”etiske veien” videre:  Forberedelse: Vi må tenke og reflektere på forhånd – underveis kan det være for sent!  Fantasi: Vi må hjelpe hverandre til å tenke annerledes når vi blir ”stående fast”.  Forventninger: Vi må formulere klart hvilke forventninger vi har – og etisk sett bør ha – til oss selv og hverandre.  Forbilder: Vi må identifisere gode forbilder og eksempler – og prøve å være det selv!


Laste ned ppt "Om å ta mennesket på alvor – eller: hvordan ha god nok moral til å selge strikk metervis Filosofisk visdom i den kommunale hverdag Henrik Syse, forsker."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google