Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kloning.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kloning."— Utskrift av presentasjonen:

1 Kloning

2

3 Hva kan man klone?

4 Hvordan kan man klone – genetisk kopiering
Kloning av en plante Kloning av gener (PCR-metoden) Kloning av gener med plasmider

5 Kloning av gener (PCR metode)

6

7 Kloning av celler Hva er stamceller?
¤Er uspesialiserte celler som har evne til å produsere spesialiserte kroppsceller. ¤Det finne flere typer stamceller. ¤Noen kan utvikle seg til alle typer celler, mens andre bare kan utvikle seg til bestemte typer celler.

8 Stamceller er celler som kan utvikle seg til mange forskjellige celletyper
De ”beste” stamcellene kommer fra eggceller, embryoceller og fosterceller (totipotente og pluripotente)

9

10 Stamcellene sin funksjon
¤ Hvert sekund dør flere tusen celler i kroppen. I en frisk kropp blir disse straks erstattet med nye celler. ¤ Det er stamcellene som produserer alle de nye cellene. ¤ Stamcellene er altså opphavet til spesialiserte kroppsceller, som for eksempel muskel-, blod-, hud -, tarm- og nerveceller. ¤ Stamcellene blir også omtala som umodne celler fordi de ikke er spesialiserte.

11 Stamcelle sin funksjon
¤ I tillegg til å lage nye celler, kan stamcellene også reprodusere (kopiere) seg selv. De blir til nye, identiske stamceller. ¤ Vanlige celler mister noe av opphavscella sine eigenskaper på veien, men stamcellene ser ut til å ha "evig liv". ¤ Det fins flere typer stamceller (totipotente, pluripotente, multipotenter og unipotenter). Noen kan utvikle seg til alle typer celler. Andre har mer avgrense muligheter. ¤ Forskerne vet enda ikke hvor mange ganger en stamcelle deler seg før de er spesialiserte celler, eller hvor alle stamcellene sitter i kroppen.

12

13

14 Kloning av dyr er ikke forbudt ved lov i Norge
Reproduktiv kloning Kloning av dyr er ikke forbudt ved lov i Norge Kloning av mennesker er forbudt i Norge og i mange andre land Det er ikke klonet noe menneske til nå

15

16

17

18 Kloning ved embryosplitting
Alle kalvene har like gener (men ingen av dem er lik den ene av foreldrene) Embryoet splittes i åtte deler

19 Kloning ved kjerneoverføring
Eggdonor Eggdonor Kjernedonor En spesialisert kroppscelle (fra juret) smeltes sammen med eggcellen uten kjerne. Eggcellen har nå kjernedonorens DNA Kjerneløs eggcelle Eggcellen dyrkes i en skål i laboratoriet og begynner å dele seg (den blir et embryo) Embryoet settes inn i livmoren til en fostermor Dyret som blir født er genetisk lik kjernendonoren

20 Kloning av sau.

21


Laste ned ppt "Kloning."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google