Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Forbrenning – cellene får energi Stoffskiftet er fellesbetegnelsen for nedbryting og oppbygging av stoffer i cellene Celleånding er en prosess som bryter.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Forbrenning – cellene får energi Stoffskiftet er fellesbetegnelsen for nedbryting og oppbygging av stoffer i cellene Celleånding er en prosess som bryter."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Forbrenning – cellene får energi Stoffskiftet er fellesbetegnelsen for nedbryting og oppbygging av stoffer i cellene Celleånding er en prosess som bryter ned stoffer som frigjør energi Protein, fett og karbohydrater

3 Proteiner Karbohydrater Fett

4 Sendes via blodårer til lever, derfra til celler Bygge opp muskel eller lage enzymer Proteiner

5 Tatt opp i lymfesystemet Fraktes via vener nær hjertet til celler Brukes som energi eller utgangspunkt for hormoner Fett

6 Tatt opp som glukose i tarmen Viktigste energikilde Celleånding i den delen av cellen som med mitokondrier C6H12O6 + 6O2 > 6H2O + 6CO2 + energi Karbohydrater

7 C6H12O6 > Melkesyre + ATP ”Anaerob ånding”

8 Forbrenning – cellene lagrer energi Celleånding er kjemiske reaksjoner som foregår i cellene og som frigjør energi fra næringsstoffene. ATP er en forkortelse for adenosintrifosfat. APT er en forkortelse for adenosindifosfat. ATP kan sammenlignes med et oppladet batteri, og ADP kan sammen- lignes med et utladet batteri.

9 Uten nok oksygen vil glukose molekylene rystes den til melkesyre. Uten nok oksygen har vi bare 2 molekyler med ATP. Med nok oksygen har vi 36 molekyler med ATP.

10 Kilder http://ndla.no/nb/node/3366/menu126 http://www.nadh.com/refernce/ATPact10.h tm http://ndla.no/nb/node/23934/menu873 Naturfagsboken Takk for oss!


Laste ned ppt "Forbrenning – cellene får energi Stoffskiftet er fellesbetegnelsen for nedbryting og oppbygging av stoffer i cellene Celleånding er en prosess som bryter."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google