Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Ny veileder: Trygg mat i helseinstitusjoner Line Vold Smitteverndagene 2008.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Ny veileder: Trygg mat i helseinstitusjoner Line Vold Smitteverndagene 2008."— Utskrift av presentasjonen:

1 Ny veileder: Trygg mat i helseinstitusjoner Line Vold Smitteverndagene 2008

2 Arbeidsgruppe Representanter fra –Helsedirektoratet –Veterinærhøyskolen –Veterinærinstituttet –Folkehelseinstituttet

3 Veileder l Introduksjon & bakgrunn l Generelt om å forebygge matbårne intoksikasjoner og infeksjoner l Ansvarsforhold l Regelverk og myndigheter l Risikogrupper l Risikomat l Vedlegg l Viktige næringsmiddelbårne sykdommer l Reservoar og risikofaktorer nm sykdommer l Oversikt over aktuelle matvaregrupper og risiko

4 Bakgrunn for veileder Matbårne infeksjoner økende problem –Oppblussing av kjente infeksjoner –Fremvekst av nyoppdagede patogener –Spredning av nye virulensegenskaper –Økt antibiotikaresistens –Endringer i befolkningens mottakelighet Fokus på institusjonskjøkken Listeriautbruddet

5 Listeriose ved RRHF i syke 3 døde I tillegg: 1 svangerskapsrelatert tilfelle, 2 dødfødte

6 Produsenten

7

8 Veileder l Introduksjon & bakgrunn l Generelt om å forebygge matbårne intoksikasjoner og infeksjoner l Ansvarsforhold l Regelverk og myndigheter l Risikogrupper l Risikomat l Vedlegg l Viktige næringsmiddelbårne sykdommer l Reservoar og risikofaktorer nm sykdommer l Oversikt over aktuelle matvaregrupper og risiko

9 Fra jord til bord… Mange steder det kan gå galt…

10 Storkjøkken Institusjonskjøkken Interkontrollsystem!

11 Veileder l Introduksjon & bakgrunn l Generelt om å forebygge matbårne intoksikasjoner og infeksjoner l Ansvarsforhold l Regelverk og myndigheter l Risikogrupper l Risikomat l Vedlegg l Viktige næringsmiddelbårne sykdommer l Reservoar og risikofaktorer nm sykdommer l Oversikt over aktuelle matvaregrupper og risiko

12 Ansvarsområder OmrådeAnsvarTilsynsansvar Mat frem til institusjonen Produsent, transportør Mattilsynet Mat på kjøkkenet i institusjonen InstitusjonenMattilsynet Mat fra kjøkken frem til post InstitusjonenMattilsynet Hvem som skal ha hva Pasientansvarlig lege

13 Veileder l Introduksjon & bakgrunn l Generelt om å forebygge matbårne intoksikasjoner og infeksjoner l Ansvarsforhold l Regelverk og myndigheter l Risikogrupper l Risikomat l Vedlegg l Viktige næringsmiddelbårne sykdommer l Reservoar og risikofaktorer nm sykdommer l Oversikt over aktuelle matvaregrupper og risiko

14 Aktuelt regelverk l IK-MAT i helseinstitusjoner l HACCP l Matloven l Forskrift om internkontroll for å oppfylle næringsmiddel lovgivningen l Generell forskrift om produksjon og og omsetning mv av næringsmidler l Forskrift om næringsmiddelhygiene l Forskrift om merking mv av næringsmidler

15 Veileder l Introduksjon & bakgrunn l Generelt om å forebygge matbårne intoksikasjoner og infeksjoner l Ansvarsforhold l Regelverk og myndigheter l Risikogrupper l Risikomat l Vedlegg l Viktige næringsmiddelbårne sykdommer l Reservoar og risikofaktorer nm sykdommer l Oversikt over aktuelle matvaregrupper og risiko

16 Risikogrupper l Immunsupprimerte l Organtransplanterte l Beinmargstransplanterte l Kreftpasienter på nærmere def medisiner l Pasienter med autoimmune sykdommer på nærmere def medisiner l HIV-pasienter l Pasienter med lokale immundefekter som: l Myelomatose l Sjeldne medfødte (CVID) l Nyfødte og premature l Små barn under to år l Gamle l Gravide

17 Veileder l Introduksjon & bakgrunn l Generelt om å forebygge matbårne intoksikasjoner og infeksjoner l Ansvarsforhold l Regelverk og myndigheter l Risikogrupper l Risikomat l Aktuelle agens l Aktuelle matvaregrupper l Vedlegg

18 Aktuelle agens Intoksikasjoner –Staphylococcus aureus –Bacillus cereus –Clostridium perfringens –Clostridium botulinum Brudd på elementær kjøkkenhygiene –Oppvarming/varmholding –Nedkjøling –Oppbevaring  Oppformering & toxinproduksjon i maten/tarm Infeksjoner –Salmonella –Campylobacter –Yersinia –Shigella –Listeria –EHEC –Virus –Parasitter  Smittestoff reservoar hos dyr / mennesker

19 Listeria monocytogenes l Vidt utbredt i naturen, finnes hos mange dyr l Ikke uvanlig i næringsmiddelbedrifter l Formerer seg i matvarer under kjølelagring l Konkurrerer godt med andre psykrotrofe bakterier l Vokser godt i vakuumpakninger og i modifisert atmosfære l Vokser mellom pH 6 og 9, salttolerant, krever vannaktivitet > 0,92 l Drepes av pasteurisering, koking og steking En hardfør bakterie som overlever godt i miljøet

20 Aktuelle matvaregrupper l Modnede ikke-varmebehandlede produkter l Anriking av f eks Listeria, Yersinia, Clostridier l Overlevelse av f eks EHEC i spekeprodukter l Langtidsholdbare produkter l Lang lagring = større mulighet for vekst av patogene agens l Varmebehandlede produkter l Varmestabile toksiner ødelegges ikke (Eks: Staph) Oppvarming/nedkjølingshastighet viktig - - Stor-kjøkken problem! l Rå produkter/ Lett varmebehandlede produkter l Eks: Norovirus i bær, Salmonella i spirer l Blandede produkter l Kan tilføre vekstkomponenter til matvarer hvor det i utg pkt ikke var vekst l Eks kyllingsalat

21 Veileder l Introduksjon & bakgrunn l Generelt om å forebygge matbårne intoksikasjoner og infeksjoner l Ansvarsforhold l Regelverk og myndigheter l Risikogrupper l Risikomat l Vedlegg l Viktige næringsmiddelbårne sykdommer l Reservoar og risikofaktorer nm sykdommer l Oversikt over aktuelle matvaregrupper og risiko

22 Oversikt over aktuelle matvarer og risiko NæringsmidlerSmittestoffRisikogrupperKonsekvensAlternativer Upasteuriserte meieriprodukter Listeria EHEC Campylobacter AlleBare pasteurisert produkter MykosterListeriaGravide Immuno- supprimerte Eldre Store konsekvenser for den enkelte Faste oster, smelteoster, varmebehandle de oster & sauser Kjøttprodukter: Skinke, servelat, spekepølse Listeria EHEC Yersinia Gravide Immuno- supprimerte Eldre & barn Varme- Behandlet eller spises ferskest mulig Friske bærNorovirusAlleVanligvis rel. harmløs for den enkelte, stor for institusjonen Varme- behandles

23 Fremdriftsplan for veilederen Innspill fra gruppa – 10 mai Over sommeren – ferdigstillelse Innspill velkomne!

24


Laste ned ppt "Ny veileder: Trygg mat i helseinstitusjoner Line Vold Smitteverndagene 2008."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google