Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Pårørendes rettigheter og muligheter Møte med pårørende i klinisk arbeid. Molde 16. mars 2010.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Pårørendes rettigheter og muligheter Møte med pårørende i klinisk arbeid. Molde 16. mars 2010."— Utskrift av presentasjonen:

1 Pårørendes rettigheter og muligheter Møte med pårørende i klinisk arbeid.
Molde 16. mars 2010

2 Helene Botterli Ergoterapeut Teori og metode i nettverksintervensjon
Kommunikasjon Veiledning Gruppepsykoterapi

3 Arbeidserfaring Kommune ergoterapeut
Psykiatrisk avdeling for ungdom med psykoseproblematikk % komorbiditet med ruslidelser. Timebasis barnevernet. Veiledning/tilsyn med under samvær med barn. I egen biologisk familie og fosterhjems plassering Rusteamet ved psykiatrisk poliklinikk

4 Kommune ergoterapeut Hjemmebesøk. Ofte pårørende tilstede.
Besøk i pasientens og – de pårørendes arena. Pårørende tar kontakt med sin bekymring vedrørende pasientens helsetilstand og fungering. Pårørende som klager på vegne av sine pårørende. Sen eller mangelfull helsehjelp. Hjemmearena – hjem – samtidig arbeidsplass. Hjelperes avhengighet av komporent opplysninger, og samtidig belastning med mas på ting en ikke kan gjøre noe med.

5 Psykiatrisk avdeling. Pårørende til unge pasienter mellom 16 og 30 år. De er fortsatt i ungdomstiden og har fått en alvorlig diagnose. Pårørende i sjokk og fortvilelse. Eller pårørende som er slitne på grunn av bekymring og omsorg for sitt barn. Pårørende til tenåringer eller ung voksen alder, der den unge ofte er i naturlig opposisjon til sine foreldre. Samtidig har vedkommende i tillegg en alvorlig psykisk lidelse og eventuell samtidig ruslidelse. Familiesamtaler, ansvarsgrupper , uformelle settinger, egne samtaler

6 Barnevernet Vært sammen med foreldre og store barn som sliter med å finne gode måter å være sammen på. Ved tilsyn. Være tilstede - når barnet er sammen med biologisk forelder og fosterforeldre - og av og til også biologisk søsken og fostersøsken Foreldre barn relasjon – det nære og det vanskelige. Hvem har som foreldre opplevd avmakt. Hvem har opplevd å komme til kort. Men når er nok simpelthen nok?

7 Psykiatrisk poliklinikk, rusteamet
Bekymringstelefoner fra pårørende. Foreldre, mor og far, barn, bestemødre, stemødre, kamerater og venninner. Pårørende som spør om råd. Hvordan kan en få hjelp? Hvordan kan jeg håndtere situasjonen? Store/voksne barn som er bekymret for sine foreldres fungering og helse. Barn som er engstelig for om de selv vil få det samme problemet som foreldrene. Fortvilte foreldre som har oppdaget at deres barn har et rusproblem.

8

9 Det hjelper lite om vi ,som hjelpere, gir det vi mener er optimal behandling, hjelp eller tilrettelegging, når pasienten ikke opplever gode grunner til å følge den. Dette gjelder også pårørende. Det nytter ikke å ville - på vegne av andre.

10 Pårørende De er forskjellige
Alle de pårørende jeg har møtt, har ønsket det beste for sine. - ut fra sitt ståsted. Mange gode formaliserte samarbeidsformer. Individuell plan, Ansvarsgrupper, pårørende kurs, Samarbeid blir bedre med gode rammebetingelser. Opplæring – bedre kunnskap – tryggere i hjelerollen.

11 ”Our relationship is based on trust and understanding.
They dont understand us, And we dont trust them. ” Å leve med psykisk lidelse og rusmisbruk. Audhild Hjellrup Lønne, 2006 Eksempler på pårørende. Ulike løsningsvalg i vanskelige situasjoner.

12 Hva ser vi her.

13


Laste ned ppt "Pårørendes rettigheter og muligheter Møte med pårørende i klinisk arbeid. Molde 16. mars 2010."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google