Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015? StåleRefstie.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015? StåleRefstie."— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015? StåleRefstie

2 Typisk laksefôr anno 2006

3

4 Behov for fiskemel og -olje ved produksjon av 1,5 M tonn laks

5 Tilbud ved el niño IFFO / FAO Tilbud og etterspørsel etter fiskemel og –olje til akvakultur

6 Løsning  Økt bruk av planteråvarer

7 Fiskens behov:  1% EPA+DHA i fôret I fiskeolje:  15-35% EPA+DHA Fôr må altså inneholde:  3 – 7% fiskeolje  Dagens olje holder til ~20 mill tonn fôr Fettsyrebehov

8 Verdensproduksjon av planteoljer (2005, FAO)

9 Verdensproduksjon av proteinrike planter (2005, FAO)

10 Proteininnhold i planteråvarer Fiskemel

11 Produksjon av bio-diesel Rå soyabønner Heksan ekstraksjon Soyamel Soyaolje Forestring & ekstraksjon Bio-diesel

12 Typisk norsk vs. høyvegetabil formulering Råvarekost/ kg fôr: kr 5,01 Fôrfaktor: 1,05 Råvarekost/ kg fisk: kr 5,26 kr 3,90 1,15 kr 4,48

13 Men så var det snubletrådene…

14 Sammensetning av ekstrahert soyamel (% av tørrstoff)

15 Begrensende aminosyrer for laks i planteprotein

16 Plantenes kjemiske forsvar mot planteetere

17 Betennelse i baktarmen hos soyafôret laksefisk NormalBetent Bilder v/ Grete Bæverfjord

18 Løsning  Økt bruk av planteråvarer  Krill?

19 Bærekraftig krillfiske: 4 millioner tonn høstet / år = tonn protein tonn olje Krill

20  Minst like dyrt som fiskemel  God smakelighet (frie aminosyrer)  Fluor, kopper, kadmium

21 Løsning  Økt bruk av planteråvarer  Krill?  Bruk av animalske biprodukter

22 Norge :  Maisgluten, hvetegluten, soya, solsikke, lupin, bønner, erter Canada :  Maisgluten, soya, raps, erter, hydrolysert fjørmel, kyllingmel Chile:  Maisgluten, soya, raps, lupin, hydrolysert fjørmel, kyllingmel, blodmel Strategier for utbytting av fiskemel

23 Animalske biprodukter i EU i dag (European Renderers Fed.) Proteinrike biprodukter totalt: tonn

24 EU-produksjon av lyst kjøtt (2005, FAO) Biproduktpotensial: tonn

25 Høyvegetabil vs. ”animalsk” formulering kr 3,71 1,05 kr 3,89 Råvarekost/ kg fôr: kr 3,90 Fôrfaktor: 1,15 Råvarekost/ kg fisk: kr 4,48

26 Tiltak mot BSE (EC 1234/2003) – EU tillater kun bruk av:  Hydrolyserte proteiner fra fisk og fjør  Blodmel fra annet enn drøvtyggere Forbrukeraksept  Norsk fôrindustri garanterer at fôret ikke inneholder fugl og pattedyr Behov for FoU Snubletråder

27 Konklusjoner  Høyere pris på fiskemel  Planteprotein tilgjengelig, men Varierende proteininnhold Uballansert aminosyreprofil Antinæringsstoffer og fiber  Økende tilgang på krill

28 Konklusjoner  Kostnadseffektive animalske proteinkilder brukes i Chile og Canada  EU alene har potensial for produksjon av >2 mill tonn animalske biprodukter  Regelverk vanskeliggjør bruk i Norge  Bruk av animalske biprodukter i norsk fôr vil være økonomisk og økologisk riktig!

29 Takk for meg Framtidas fiskefôr inneholder lite fisk!


Laste ned ppt "Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015? StåleRefstie."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google