Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015?
Ståle Refstie

2 Typisk laksefôr anno 2006

3 Typisk laksefôr anno 2006

4 Behov for fiskemel og -olje ved produksjon av 1,5 M tonn laks

5 Tilbud og etterspørsel etter fiskemel og –olje til akvakultur
Tilbud ved el niño IFFO / FAO

6 Løsning Økt bruk av planteråvarer

7 Fettsyrebehov Fiskens behov: 1% EPA+DHA i fôret I fiskeolje:
Fôr må altså inneholde: 3 – 7% fiskeolje Dagens olje holder til ~20 mill tonn fôr

8 Verdensproduksjon av planteoljer (2005, FAO)

9 Verdensproduksjon av proteinrike planter (2005, FAO)

10 Proteininnhold i planteråvarer
Fiskemel

11 Produksjon av bio-diesel
Rå soyabønner Heksan ekstraksjon Soyamel Soyaolje Forestring & ekstraksjon Bio-diesel

12 Typisk norsk vs. høyvegetabil formulering
Råvarekost/ kg fôr: kr 5,01 Fôrfaktor: ,05 Råvarekost/ kg fisk: kr 5,26 kr 3,90 1,15 kr 4,48

13 Men så var det snubletrådene…

14 Sammensetning av ekstrahert soyamel (% av tørrstoff)

15 Begrensende aminosyrer for laks i planteprotein

16 Plantenes kjemiske forsvar mot planteetere

17 Betennelse i baktarmen hos soyafôret laksefisk
Normal Betent Bilder v/ Grete Bæverfjord

18 Løsning Økt bruk av planteråvarer Krill?

19 Krill Bærekraftig krillfiske: 4 millioner tonn høstet / år
= tonn protein tonn olje

20 Minst like dyrt som fiskemel
God smakelighet (frie aminosyrer) Fluor, kopper, kadmium

21 Løsning Økt bruk av planteråvarer Krill? Bruk av animalske biprodukter

22 Strategier for utbytting av fiskemel
Norge: Maisgluten, hvetegluten, soya, solsikke, lupin, bønner, erter Canada: Maisgluten, soya, raps, erter, hydrolysert fjørmel, kyllingmel Chile: Maisgluten, soya, raps, lupin, hydrolysert fjørmel, kyllingmel, blodmel

23 Animalske biprodukter i EU i dag (European Renderers Fed.)
Proteinrike biprodukter totalt: tonn

24 EU-produksjon av lyst kjøtt (2005, FAO)
Biproduktpotensial: tonn

25 Høyvegetabil vs. ”animalsk” formulering
Råvarekost/ kg fôr: kr 3,90 Fôrfaktor: ,15 Råvarekost/ kg fisk: kr 4,48 kr 3,71 1,05 kr 3,89

26 Snubletråder Tiltak mot BSE (EC 1234/2003) – EU tillater kun bruk av:
Hydrolyserte proteiner fra fisk og fjør Blodmel fra annet enn drøvtyggere Forbrukeraksept Norsk fôrindustri garanterer at fôret ikke inneholder fugl og pattedyr Behov for FoU

27 Konklusjoner Høyere pris på fiskemel Planteprotein tilgjengelig, men
Varierende proteininnhold Uballansert aminosyreprofil Antinæringsstoffer og fiber Økende tilgang på krill

28 Konklusjoner Kostnadseffektive animalske proteinkilder brukes i Chile og Canada EU alene har potensial for produksjon av >2 mill tonn animalske biprodukter Regelverk vanskeliggjør bruk i Norge Bruk av animalske biprodukter i norsk fôr vil være økonomisk og økologisk riktig!

29 Framtidas fiskefôr inneholder lite fisk!
Takk for meg


Laste ned ppt "Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google