Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Rotary ungdomsutveksling

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Rotary ungdomsutveksling"— Utskrift av presentasjonen:

1 Rotary ungdomsutveksling
Hva er det?

2 Peace Through Service Service above self Lend a hand
Building communities – bridging continents Reach within to embrace humanity Peace Through Service Engage Rotarty – Change Lives Internasjonal forståelse, samhold og fred Ungdomsutvekslingen oppfyller alt dette.

3 Nettverksbygging på tvers av land og kulturer
En ungdom som reiser ut får et nettverk i landet hun/han reiser til Rotaryklubben Vertsfamiliene Skolen og skolekameratene De andre utvekslingsstudentene i landet (30-50 eller flere) Nærmiljøet De som reiser på Camps får også med seg en flott opplevelse med kulturforståelse og et unikt globalt nettverk innbakt i denne. Studenten får et internasjonalt nettverk som omfatter hele verden. De vil få kontakt med andre utvekslingsstudenter verden over som de knytter vennskapsbånd til for resten av livet. Hvis studenten har nettverksbygning som utgangspunkt for utvekslingsåret, kan han eller hun få et nettverk som det ellers vil ta en generasjon å skaffe. Studenten får en eller to eller kanskje tre nye familier med mor, far og søsken i tillegg til tilhørighet i Rotaryklubbene, både utsendende klubb og mottakende klubb. De fleste studentene omtaler sitt utvekslingsland som «sitt andre hjemland». Studentene vil også i tillegg få venner fra skolen, og skolen bør forsøke å få til en fadderordning på skolen for å gjøre tilpasningen lettere og raskere. Vi bør i Norge også påvirke og oppmuntre klubbene til å ha en student ute og en inne i hvert år. Større gjensidig kulturell forståelse er en gevinst av å ha utvekslingsstudenter, både i skolene, klubbene, familiene og nærmiljøene til studentene. Dette nettverket er selvsagt en stor fordel og vil ha stor betydning for studenten hele resten av livet, både personlig og karrieremessig. Flere av studentene har endret sitt utdannings- og yrkesvalg etter et år som utvekslingsstudent, ofte i retning av internasjonalisering og fredsarbeid. Studentene generelt er i ettertid meget attraktive på arbeidsmarkedet i perspektivet internasjonalt samarbeid og internasjonale prosesser med sine erfaringer som utvekslingsstudenter.

4 Kunnskap og vennskap = FREDSARBEID
Og likedan får den ungdommen som kommer hit – «moren min og faren min, søstera mi og broren min» i sitt andre hjemland venner i dette landet venner (30-50) fra hele verden lære et nytt språk lære en ny kultur De får en dyp forståelse for hvordan det er å leve i dette landet ..det blir ikke krig av sånn….

5 Reisebrev fra Ingrid Aas Myhr
Hei! Jeg ville bare fortelle dere at jeg har kommet frem til Argentina og Cipolletti, og stortrives på utveksling! Det har vært så mye som har skjedd denne første måneden at jeg nesten ikke har hatt tid til å tenke på Norge, med alt som er av familie, venner og Rotary. Jeg er fornøyd med første vertsfamilie, og føler meg som hjemme her nå. På skolen går det så som så med språk og fag, fremdeles, men med greie og inkluderende klassekamerater gleder jeg med til hver dag. Jeg har møtt så mange nye familiemedlemmer og venner av familien at jeg går helt i surr, men navn o.l faller vel på plass etterhvert. Med spåket merker jeg fremgang hver uke, og greier nå å kommunisere, med litt hjelp av lyd-og tegnspråk, med de rundt meg. Det er selvfølgelig mye jeg ikke forstår ennå, og det kan være frustrerende i blant, men jeg vet at det går seg til etterhvert. Siden jeg kom har det vært sol og 25 grader hver dag, ikke 1 dag med overskyet eller regn. Det er nesten flaut å si det, men jeg savner faktisk det norske regnet. Jaja, og i og med at det er starten på våren her nå, kan jeg jo bare tenke meg hvordan det blir når sommeren kommer med sine 40 varmegrader og hetebølger. Det blir spennende!  Jeg har opplevd en masse og det hele toppet seg med tur til Chile med vertsfamilien forrige helg. Vertsfar har nemlig en gård der. Der var det utrolig vakkert, og klimaet og naturen var veldig annerledes enn her jeg bor nå. Jeg red på hest for første gang i mitt liv, slappet av på farmen, var på sightseeing til andre byer (hvor jeg spiste fisk for første gang siden jeg forlot Norge. Det var godt.) og møtte selvfølgelig enn drøss med familie og venner. Nå begynner ting å roe seg litt og jeg har tid til både å gjøre lekser, snakke med familie og venner der hjemme, dra på joggeturer-rett og slett roe ned noen hakk. Jeg vil igjen takke for at dere og Rotary har gitt meg muligheten til å gjøre denne utvekslingen, og jeg skal gjøre mitt beste for at det skal bli et av de beste årene i mitt liv! Håper ellers at alt står bra til med dere. Mvh Ingrid Aas Myhr

6 Betydning for næringslivet
Noen land er nå lokomotiver i utviklingen av næringslivet Kina, Tyskland og Brasil blir nevnt som de helt store nå og i nær fremtid Det ropes etter språkkunnskaper for å møte disse, og likedan nødvendig kjennskap til kultur Utvekslingsstudenter som har vært i disse landene har store fordeler i arbeidsmarkedet senere i livet Det vil være av stor verdi og en fordel for Norge og vårt næringsliv at det er et antall unge mennesker som kan norsk og forstår norsk kultur i disse landene.. Og at det er kunnskap hos oss om språk og kultur i samarbeidsland for næringslivet Ungdomsutvekslingen kan med fordel fokusere mer på yrke og næringsliv med mål å informere de unge om norsk yrkes- og næringsliv Noen land er nå lokomotiver i utviklingen av næringslivet Kina, Tyskland og Brasil blir nevnt som de helt store nå og i nær fremtid Det ropes etter språkkunnskaper for å møte disse, og likedan nødvendig kjennskap til kultur Utvekslingsstudenter som har vært i disse landene har store fordeler i arbeidsmarkedet senere i livet Og hvilken stor verdi og fordel for Norge og vårt næringsliv at det er et antall unge mennesker som kan norsk og forstår norsk kultur i disse landene.. Ungdomsutvekslingen kan med fordel fokusere mer på yrke og næringsliv med mål å informere de unge om norsk yrkes- og næringsliv I globaliseringens tidsalder er dette et viktig bidrag til norsk næringsliv. Flere utenlandske unge vil gjennom utvekslingsprogrammene kunne norsk kultur og norsk språk, og flere norske ungdommer lærer seg språk som er viktige for bedriftene i framtidig internasjonalt samarbeid. Land som Sveits og Danmark sender ut 150 – 180 studenter hvert år. Det betyr selvsagt mye for internasjonaliseringen i landene. I Norge sender vi ut studenter hvert år. Vi bør sette som mål å øke antallet utvekslingsstudenter til minst det dobbelte. Vi tror på en økt forståelse av språk og kultur i aktuelle samarbeidsland er viktig for vellykkete forretningsforbindelser og for næringslivets internasjonalisering.

7 Medlemsrekruttering Ungdomsutvekslingen gir flere medlemmer gjennom økt fokus på og høyere bevissthet om Rotarys mål Rotary er en yrkesbasert organisasjon, større fokus på dette gjennom ungdomsutvekslingsarbeidet Ungdomsutveksling fører ofte til større samhold i klubben; felles prosjekt, felles ansvar, felles opplevelser Ungdomsutvekslingens fordeler for internasjonalisering i næringslivet er fordeler som vil være attraktive å bygge videre på og kanskje gi flere medlemmer Rotary er en yrkesbasert organisasjon, gjennom større fokus på yrker og utvikling i næringslivet vil det sannsynligvis være interessant for enda flere å være medlem i Rotary Ungdomsutveksling har betydning for miljøet i klubbene, det fører ofte til større samhold i klubben og høyere bevissthet om Rotary og Rotarys mål. Miljøet rundt studenten drar fordeler av alt studenten får av nettverk og kunnskap om språk og kultur. Det er en stor fordel å ha forståelse for hvordan det fungerer mellom mennesker i hverdagslivet og på skolen i et annet land. Klubbene får også et felles prosjekt, å sende ut og ta imot en utvekslingsstudent. Det knytter medlemmene nærmere sammen, det har positiv virkning på miljøet i Rotaryklubben. Studentene bør oppmuntres til å ta kontakt med alle medlemmene i klubben som er vertskap for utvekslingen. For å bli kjent med medlemmene må de også gi til kjenne at de er interesserte i å bli kjent. Derfor er det viktig at ungdom som drar ut sier at de gjerne vil bli kjent med alle i klubben og lære om deres yrker. Studentene må få kunnskap om alle de forskjellige yrkene som er representert i klubben – både gjennom yrkesforedragene i klubben og bedriftsbesøk gjennom invitasjoner fra Rotarymedlemmene. Dette vil gi studenten nyttig kunnskap og gi klubben et oppfrisket fokus på sitt yrkesbaserte grunnlag. Studenter har som sagt ofte endret sitt studie- og yrkesvalg etter et år som utvekslingsstudent, her er det viktig informasjonsarbeid som må opp og fram.

8 Økonomi - kostnader for klubbene
Klubben dekker (minimum): Kr 800 per mnd i lommepenger Ca kr i språkkurs, tilsvarer halvparten av kursavgiften Skyss og opphold til høstmøtet for inbounds studenter Skyss til Distriktskonferansen Skyss og opphold til Holmenkollweekend i mars Skyss til Villmarkscamp i mars Skyss til Ambassadørsamling i april Totalt ca 20-22 000 kr pr. år i utgift pr. student. Distriktet gir klubbene økonomisk bidrag kr pr. student, slik at de totale utgiftene blir lavere for klubben.

9 Mål for 1-årsutvekslinga
Vi skal sende ut minst 15 studenter hvert år fra vårt nye D 2305 Alle klubbene har utvekslingsstudent minst hvert 3. år Danmark sender ut ca 200 studenter pr. år, Sveits ca 180. Norge sender ut 35 dette året. Målet er å øke antallet norske utvekslingsstudenter til 100 innen 2014 til Rotarys fordel til næringslivets fordel til den enkelte ungdoms fordel For å bidra til verdensfreden Vi skal sende ut minst 15 studenter hvert år fra vårt nye D 2305 Det betyr for eksempel at Alle klubbene har utvekslingsstudent minst hvert 3. år Da er det veldig inspirerende når en klubb sender ut en student hvert år og har det fast i sine planer Og så flott når en klubb sender ut to studenter samme år fordi det er så utmerkede kandidater som søker! Danmark sender ut ca 200 studenter pr. år, Sveits ca 180. Norge sender ut 35 dette året. Vi vil øke antallet norske utvekslingsstudenter til 100 innen 2014 til Rotarys fordel til næringslivets fordel til den enkelte ungdoms fordel

10 Ungdomsutvekslingen i Sveits 180 studenter

11 Mål for camps / roundtrips
Vi sendte ut 16 studenter siste år- 4 fra vårt Distrikt dette året - Vi skal doble antallet studenter ut på camps innen 2014 Vi får til dette fordi vi skal bli flinkere til å markedsføre tilbudet på ungdomsskoler og videregående skoler via plakater til oppslag og nettsider. Vi kan lage flere camps lenger nord i landet og i Oslo-området. Vi har både Østlandet og Vestlandet representert allerede. Svalbard er en eksotisk ide! Vi sendte ut 16 studenter siste år Vi skal doble antallet studenter ut på camps Vi får til dette fordi vi skal bli flinkere til å markedsføre tilbudet på ungdomsskoler og videregående skoler via plakater til oppslag og nettsider. Vi kan lage flere camps lenger nord i landet og i Oslo-området. Vi har både Østlandet og Vestlandet representert allerede. Svalbard er en eksotisk ide!

12 Peace through service Dette er fredsarbeid på høyeste plan! Vennskap og forståelse er grunnlag for fred i verden. Peace and global understanding – dette er mottoet valgt for EEMA 2014 Dette er viktig arbeid i riktig Rotaryånd. Ungdomsutvekslinga fortjener plassen på toppen av klubbens satsingsområder! Fredsarbeid PEACE THROUGH SERVICE For å sette dette i et enda større perspektiv, dette er fredsarbeid på høyeste plan! Vennskap og forståelse er grunnlag for fred i verden. Peace and global understanding! Boken er tenkt å være et bidrag også i debatten og dokumentasjon for fredsforskning og fredsarbeid overfor blant annet politikere. Og nå er Rotary International nominert til Nobels fredspris!  -og der veier arbeidet med ungdomsutvekslinga mye. Dette er viktig arbeid i riktig Rotaryånd. Ungdomsutvekslinga fortjener plassen på toppen av klubbens satsingsområder!


Laste ned ppt "Rotary ungdomsutveksling"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google